Indisk minister til turister: – Ikke gå med skjørt

Indias reiselivsminister har fått kritikk for å advare turister mot å gå med skjørt. India-forsker Guro W. Samuelsen mener derimot rådene er gode om du skal få en behagelig India-tur.

Turister foran Taj Mahal

INDIA: Turister samlet seg foran Taj Mahal 16. april i år, da britiske Prins William og hertuginne Kate besøkte mausoleet. Nå er reiselivsministeren i hardt vær etter å ha kommet med klesråd til kvinnelige turister.

Foto: MONEY SHARMA / Afp

En velkomstpakke med det som var ment som gode råd til turister har ført til kraftig kritikk mot Indias reiselivsminister.

Søndag var Mahesh Sharma i byen Agra for å diskutere turistsikkerhet i landet der groteske voldtekter av både indiske kvinner og utenlandske turister har preget nyhetsbildet.

– Ikke gå med korte kjoler og skjørt

Under diskusjonen fortalte ministeren om innholdet i velkomstpakken:

– De får råd om «do's and don'ts». Dette er veldig små ting, som å ikke gå ut alene om natten i små byer, eller gå med skjørt, sa Sharma ifølge The Guardian, og la til:

– For egen sikkerhet burde kvinnelige utenlandske turister ikke gå med korte kjoler og skjørt. Den indiske kulturen er annerledes enn den vestlige, sa Sharma.

Den oppfordringen har skapt debatt på Twitter:

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Burkini-forbud

Guro W. Samuelsen

INDIA-FORSKER: Guro W. Samuelsen ved Universitetet i Oslo.

Foto: Pressefoto, UiO

At det blir bråk av slike utspill, tror India-forsker Guro W. Samuelsen skyldes den pågående debatten om hvorvidt myndighetene kan bestemme hva kvinner skal gå i.

Det siste eksempelet er i Frankrike, der lokale myndigheter i 30 byer forbød det heldekkende muslimske plagget burkini på stranda.

– Utspillet fra India plukkes opp fordi man oppfatter det som et utspill i rekken av menn med maktposisjoner som uttaler seg om hvordan kvinner skal kle seg. Sett fra det perspektivet, synes jeg det er hårreisende. Men hvis du spør meg om jeg har fulgt disse klesrådene i India selv, så er svaret alltid, sier Guro W. Samuelsen ved Universitetet i Oslo.

Norske UD: Kle deg konservativt

Rådene fra reiselivsministeren er heller ikke veldig langt fra rådene det norske utenriksdepartementet gir norske turister:

  • Antall rapporterte seksuelle overgrep mot kvinner er økende. Kvinnelige turister bør derfor vise ekstra forsiktighet når de ferdes i India, både i byer og på landsbygda.
  • Rent konkret betyr dette at kvinnelige reisende bør vise aktsomhet etter mørkets frembrudd, unngå å ferdes alene i mørket og kle seg konservativt med tildekkede skuldre, overkropp og ben.
  • Både menn og kvinner bør unngå kortbukser og tettsittende klær ved besøk i helligdommer og religiøse steder. (Kilde: Regjeringen.no)
India women

SARI: Den tradisjonelle klesdrakten for kvinner i India kalles sari. Den går helt ned over ankelen, mens midjen ofte er bar. Dette bildet er tatt i utkanten av Allahabad i Uttar Pradesh 26. august.

Foto: Rajesh Kumar Singh / Ap

– Jeg kan ikke forby

INDIA-MODI/GANDHIS India's Culture Minister Mahesh Sharma pauses during an interview with Reuters inside his office in New Delhi

MINISTER: Mahesh Sharma.

Foto: ADNAN ABIDI / Reuters

Kritikken mot den indiske reiselivsministeren gjorde at han mandag modererte seg, og hevdet han bare hadde snakket om hva man bør ha på seg på religiøse steder:

– Jeg prøvde ikke å kommentere hva kvinner bør ha på seg eller ikke. Jeg er far til to døtre, jeg kan ikke forby noe av det kvinner har på seg, sier han nå, ifølge NTB.

India-forsker Samuelsen synes derimot ikke rådet om ikke å gå med skjørt er så dumt. Selv går hun alltid i lang løs bukse med kjole over og skjerf når hun er i India, fordi det dekker mye hud og er behagelig i sola.

– Jeg syns rådet er et godt reiseråd for en behagelig reise. Men som sikkerhetstips for kvinner faller de på egen urimelighet. Ingen av de indiske ofrene i voldtektssakene vi har hørt om de siste fem årene har gått med skjørt.

Protest voldtekt

PROTESTERER MOT VOLDTEKT: En rekke grove voldtektssaker både mot lokale kvinner og flere turister har rystet mange i og utenfor India. Kvinner i Kolkata protesterte 29. januar og krevde høyest mulig straff for to menn tiltalt for voldtekt og drap på en 20 år gammel student.

Foto: Bikas Das / Ap

SISTE NYTT

Siste nytt