Fransk domstol opphever burkiniforbud

Den franske grunnlovsdomstolen opphever forbudet mot burkini.

Kvinne i burkini på stranden

Bevæpnende politimenn på stranden i Nice tvang en kvinne til å ta av seg deler av burkinien tirsdag denne uken.

Foto: AGENCE / BESTIMAGE

Domstolen har vurdert om de lokale forbudene er i tråd med grunnloven, og kom fredag fram til at de ikke er det. Forbudet blir derfor opphevet.

Konkret behandlet domstolen i Paris burkiniforbudet som ble lagt ned i byen Villeneuve-Loubet i nærheten av Nice i Sør-Frankrike.

Men kjennelsen som ble avsagt fredag ettermiddag, kommer trolig til å skape presedens for de rundt 30 byene som har lagt ned forbud mot det heldekkende badeplagget.

– Krenker rettigheter

Badedrakten, som dekker hele kroppen og hodet, men ikke ansiktet, hendene og føttene, har vært debattert og kritisert den siste uken, etter at stadig flere byer i Frankrike har lagt ned forbud.

Politiet i den franske byen Nice har fått kritikk etter at de tirsdag konfronterte en kvinne på stranden og tvang henne til å ta av seg deler av klærne sine.

Grunnlovsdomstolens avgjørelse begrunnes med at forbudet krenker grunnleggende rettigheter.

Splitter regjeringen

Forbudene har utløst en hissig debatt om kvinners rettigheter, sekularisme og religionsfrihet.

Saken har også splittet regjeringen. Statsminister Manuel Valls har støttet de lokale ordførerne og sa torsdag til TV-kanalen BFM at burkinier representerer «kvinneslaveri».

Andre har ment at tiltaket bare forverrer spenningene i Frankrike etter en rekke blodige terrorangrep utført av muslimske ekstremister. Utdanningsminister Najat Vallaud-Belkacem, en feminist med røtter fra Nord-Afrika, påpeker at hun selv ikke liker burkinien, men mener tiltaket nører opp under rasistiske holdninger.

Torsdag sa Nicolas Sarkozy på et valgmøte at han vil gå inn for et nasjonalt burkiniforbud dersom han vinner presidentvalget til neste år.

Frp-støtte i Norge

Onsdag ble det brennhett på sosiale medier da det dukket opp bilder på nettet der fire påkledde, væpnede politifolk tilsynelatende beordret en kvinne til å kle av seg på stranda i Nice.

Høytstående politikere i en rekke land har uttalt seg om saken, og i Norge har Fremskrittspartiets leder i Oslo tatt til orde for et forbud etter mønster fra Nice.

Burkiniforbudet i Nice ble innført etter lastebilmassakren som kostet 84 menneskeliv på Promenade des Anglais på nasjonaldagen 14. juli.

Senere fulgte en rekke byer etter, og flere kvinner er nå blitt bøtelagt og forvist fra franske strender på grunn av sin påkledning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt