Hopp til innhold

Venezuela importerer 50 millioner doruller – skylder på opposisjonen

Myndighetene i Venezuela mener at regjeringsmotstandere er skyld i mangelen på dagligvarer, og svarer med å importere 50 millioner ruller med toalettpapir.

Dagligvarebutikk i Venezuela

En kunde har fått tak i dagligvarer og toalettpapir i en butikk i Caracas.

Foto: Fernando Llano / Ap

Innbyggerne i Venezuela sliter med å få tak i en rekke dagligvarer, og i april fastslo landets sentralbank at varemangelen i dagligvarebutikkene var den verste på fire år.

De første varene som forsvant fra hyllene var melk, smør og kaffe, og nå er butikkene i ferd med å gå tomme for toalettpapir, skriver nyhetsbyrået AP.

– Jeg er 71 år gammel, og dette er første gang jeg har opplevd noe slik, sier Manuel Fagundes til AP, som har besøkt et supermarked i hovedstaden Caracas.

Der var det lange køer ved en butikk som nettopp hadde fått inn en ny leveranse.

– Jeg har lett etter det i to uker. Jeg fikk høre at de hadde det her, så nå står jeg i kø, sier kunden Cristina Ramos.

Les også: Utfordringene står i kø for Venezuelas neste president

– Overdreven etterspørsel

Nicolas Maduro

President Nicolas Maduro.

Foto: RAUL ARBOLEDA / Afp

President Nicolás Maduro hevder at motstandere av regjeringen, deriblant den private sektoren, er skyld i dagligvaremangelen. Motivet er å destabilisere landet, mener han.

Myndighetene kunngjorde denne uka at de vil importere 760.000 tonn mat i tillegg til 50 millioner ruller med toalettpapir.

Handelsminister Alejandro Fleming mener dopapirmangelen skyldes en overdreven etterspørsel, som er bygget opp av en «mediakampanje i et forsøk på å bryte ned landet».

– Revolusjonen vil skaffe landet tilsvarende 50 millioner ruller med toalettpapir. Vi skal mette markedet, slik at folk roer seg ned, sier Fleming ifølge det statlige nyhetsbyrået AVN.

Hamstrer basisvarer

Ifølge Fleming er det normale månedlige forbruket av toalettpapir rundt 125 millioner ruller.

– Den nåværende etterspørselen gjør imidlertid at vi tror det er behov for ytterligere 40 millioner. Vi vil importere 50 millioner for å vise disse gruppene at de ikke kan få oss til å bukke under, sier han.

Mangelen på basisvarer har ført til at mange bruker flere dager på å lete etter det de trenger, for så å hamstre store mengder.

Ifølge økonomer skyldes utviklingen trolig de strengt regulerte prisene, som i utgangspunktet skal gi de fattige råd til å kjøpe mat og dagligvarer.

– Statlig kontrollerte priser, som er satt lavere enn likevektsprisen, ender alltid med underskudd. Problemet vil bare bli verre, slik det ble i Sovjetunionen, sier økonomiprofessor Steve Hanke til AP.

Jobber med å skaffe dollar

Nelson Merentes

Finansminister Nelson Merentes.

Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Finansminister Nelson Merentes forteller at regjeringen også vil gjøre noe med mangelen på utenlandsk valuta, som har resultert i at forsyningen av råmaterialer, utstyr og reservedeler fra andre land har stoppet opp.

– Vi gjør fremskritt, men vi må jobbe veldig hardt, sier Merentes.

En rekke fabrikker opererer nå med halv kapasitet fordi de sliter med å betale for importerte deler og materialer, og flere produsenter sier de er i ferd med å gå konkurs.

Avdøde Hugo Chávez innførte valutarestriksjoner for å forsøke å bremse kapitalflukten mens myndighetene beslagla flere bedrifter.

Ifølge Merentes har regjeringen klart å møte etterspørselen etter amerikanske dollar fra rundt 1500 bedrifter så langt, men flere står fortsatt i kø.

Les: Den vanskelige arven etter Chavez

Tomme butikkhyller i Caracas, Venezuela

Glisne butikkhyller i Caracas. Bildet er tatt i vinter, da dagligvaremangelen nådde en ny topp.

Foto: LEO RAMIREZ / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt