Hopp til innhold

IMF kritiserer eurolandene

IMF mener eurolandene gjør et feilgrep ved å ikke gi Hellas større gjeldslettelser i avtalen om en redningspakke. I dag skal nasjonalforsamlingen stemme over avtalen som ikke engang statsministeren har tro på.

Hellasdemo

Mange grekere er svært negative til avtalen med eurolandene som den greske nasjonalforsamlingen skal stemme over i dag.

Foto: Emilio Morenatti / Ap

Det internasjonale pengefondet (IMF) går til angrep på den økonomiske redningspakken som eurolandene har tilbudt grekerne og hevder at de i stedet bør gi Hellas langvarige betalingsutsettelser på sin europeiske gjeld.

Det kommer frem i en ny hemmelighetstemplet rapport som nyhetsbyrået Reuters har fått innsyn i.

Hvis ikke det skjer, advarer IMF, kan den den greske statsgjelden komme til å stige til rundt 200 prosent av nasjonalinntekten i løpet av de neste to årene.

Da vil eurolandene komme til å måtte gjøre årlige overføringer til det greske budsjettet eller akseptere å slette deler av grekernes gjeld, heter det i rapporten

Behovet for gjeldslettelser vokser

Den greske regjeringen med statsminister Alexis Tsipras i spissen, forsøkte i de lengste å få eurolandene til å gå med på uilke former for gjeldslettelser.

Finansministrene i eurosonen sto imidlertid steilt på at grekerne må gjennomføre omfattende økonomiske reformer før man kan vurdere betydelige lettelser i den enorme greske statsgjelden.

IMF mener at to uker med stengte banker og svekket økonomi gjør at Hellas trenger gjeldslettelser som er langt større enn det eurogruppen planlegger for.

– Den dramatiske forverringen av situasjonen i Hellas gjør at behovet for gjeldslettelser langt overgår det som har vært vurderingen hittil, skriver pengefondet i rapporten.

Punktene som må godtas

Uttalelsene fra IMF gjør det neppe lettere for statsminister Tsipras å overbevise medlemmene i den greske nasjonalforsamlingen om å vedta avtalen som ble klar mandag. Den forplikter Hellas til å gjennomføre en rekke tøffe økonomiske reformer.

For at avtalen i det hele tatt skal bli noe av må de folkevalgte også godkjenne en ny lovpakke. Den består av fire punkter:

  • Endringer i momsregler: Momsøkning på en rekke varer og tjenester, samt avvikling av momsrabatten på 30 prosent som har vært praktisert på de greske øyene.
  • Selskapsskatten heves: 26–29 prosent ekstra i skatt for små virksomheter
  • Luksusskatten heves: Luksusvarer som store biler, båter, svømmebasseng skal opp med 10–13 prosent. Skatten før bønder skal opp med mellom 16 og 26 prosent.
  • Førtidspensjon skal avvikles. Pensjonsalderen skal heves til 67 år

Tsipras tror ikke på avtalen

Resultatet av dagens avstemning avhenger av hvor vidt statsminister Tsipras har klart å samle nok støtte i sitt eget parti, Syriza. Flere Syriza-medlemmer har uttalt at de ikke kan godkjenne avtalen.

TSIPRAS

Statsminister Alexis Tsipras innrømmet i går at han har liten tro på at avtalen vil fungere.

Foto: ANDREA BONETTI / Afp

Statsministeren har selv gitt uttrykk for han ikke har stor tro på avtalens innhold, men lover at han vil gjennomføre det han forplikter seg til.

– Jeg tar på meg ansvaret for eventuelle feil jeg har gjort. Jeg tar på meg ansvaret for en tekst jeg ikke tror på, men som jeg skrev under for å unngå katastrofe for landet og bankkollaps, sa Tsipras i et intervju med den greske TV-kanalen ERT i går.

SISTE NYTT

Siste nytt