Hopp til innhold

Dette er de enige om

Hellas har sikret seg refinansiering og nye lån i en pakke som er verdt 35 milliarder euro, opplyser statsminister Alexis Tsipras.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras og finansminister Euclid Tsakalotos

Statsminister Alexis Tsipras og finansminister Euclid Tsakalotos var lettet da en lang natt med forhandlinger var over.

Foto: ERIC VIDAL / Reuters

EU-president Donald Tusk bekrefter mandag morgen at eurolandene er enige om en plan som kan åpne for nye forhandlinger om kriselån med Hellas.

– Om grekerne innfrir vilkårene, er eurolandene klare til å forhandle om et nytt låneprogram som kan få Hellas tilbake på sporet, sa Tusk etter rundt 17 timer med møter og forhandlinger i Brussel.

Avtalen vil gjøre at Hellas blir værende i eurosonen, sier statsminister Alexis Tsipras.

– Vi har kjempet en hard kamp. Nå står vi overfor tøffe beslutninger. Avtalen er vanskelig, men vi har unngått ønskene om å flytte statlige aktiva utenlands. Vi har unngått økonomisk kvelning og bankkollaps, sier han.

Må vedtas innen onsdag

Avtalen innebærer løfter om drastiske sparetiltak innen moms, pensjon og privatiseringsreformer som må vedtas i det greske parlamentet innen onsdag.

Først da har de andre landene i eurosonen forpliktet seg til å innlede forhandlinger om et nytt kriselån, men statslederne må også få godkjent redningspakken på hjemmebane.

Samtidig skal Hellas flytte verdier for 50 milliarder euro til et nytt rekapitaliseringsfond som skal hjelpe de greske bankene. Tsipras fikk gjennomslag for å beholde dette i Hellas, fremfor å flytte det til Luxemburg.

Han skal også ha motsatt seg Det internasjonale pengefondets (IMF) rolle i gjennomføringen av reformene, men fikk ikke gjennomslag for dette. IMF dermed skal fortsette med overvåking og finansiering.

De lengste diskusjonene handlet om privatisering, opplyser Frankrikes president Francois Hollande.

Hellas har gått med på å følge OECDs anbefalinger og innføre nye reformer i handelsstanden og industrien. Det innebærer blant annet endrede åpningstider for butikker og apoteker, privatisering av elektrisitetsmarkedet og tiltak for å skaffe nye arbeidsplasser.

– Trenger ingen plan B

Tsipras mener han har unngått de mest ekstreme forslagene fra konservative sirkler i Europa, og forsikrer ifølge Reuters at byrdene skal fordeles basert på sosial rettferdighet.

– De som ikke betalte i løpet av krisen, vil betale denne gangen, sier han.

Eurolandene endelig enige om Hellas-plan

Angela Merkel med Frankrikes president Francois Hollande og den greske statsministeren Alexis Tsipras.

Foto: POOL / Reuters/NTB Scanpix

Den greske gjelda er totalt på rundt 320 milliarder euro, og Eurogruppen anslår at Hellas trenger mellom 82 og 86 milliarder euro for å holde økonomien flytende de neste årene.

Hellas må betale tilbake drøyt sju milliarder euro til Den europeiske sentralbanken i juli og august før de kan få utbetalt nye lån.

– Det kommer til å bli en lang og vanskelig prosess. Men vi trenger ingen plan B, fordi plan A ble godkjent, sier Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

SISTE NYTT

Siste nytt