Hopp til innhold

Professor om Hellas-avtalen: – Utilslørt maktbruk fra kreditorene

– Jeg synes de inngrepene som gjøres og kravene som stilles er ganske problematiske, sier professor John Erik Fossum om avtalen grekerne må godkjenne allerede onsdag.

Demonstrasjon mot EU i Aten

DEMOKRATI: Her er det en demonstrasjon mot EU i Aten.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI / Afp

John Erik Fossum

-STREKKER REGLENE: John Erik Fossum er kritisk til mye av det som har ført fram til en ny Hellas-avtale.

Foto: Presse

Det greske dramaet kom til neste akt i morgentimene mandag da lederne i eurosonen kom til enighet om en avtale med Hellas. Etter at den greske regjerningen først sa nei til en avtale med kreditorene, misligholdt betaling av avdrag og avholdt folkeavstemming, har man nå kommet ett steg videre i prosessen.

– Mange har hevdet at EU i forbindelse med krisen har «strukket» på reglene i traktaten, for å si det pent. Samtidig stiller de ikke bare veldig strenge betingelser til Hellas, men går også svært langt i å forsikre seg om at Hellas gjennomfører de tiltak landet har forpliktet seg til å gjennomføre, sier John Erik Fossum, professor ved ARENA, Senter for Europastudier ved UiO.

– Vanskelig å forene med demokrati

Professoren mener beslutningene om Hellas i stor grad er gjort i euro-gruppen, som han betegner som en mer uformell møteplass for økonomiministre og statsledere, og som har preg av diplomatiske forhandlinger.

– Det er vanskelig å forene det som ble gjort i helgen med demokrati, både hva angår formen og innholdet i avtalen. Det er nok mange som har blandede følelser for denne avtalen, mener Fossum.

– Jeg synes de inngrepene som gjøres og kravene som stilles er ganske problematiske. Særlig problematisk ved den avtalen som er fremforhandlet med Hellas er at kreditorlandene ikke vek tilbake fra ganske utilslørt maktbruk. Det er nettopp slik maktbruk EU er ment å begrense.

Fikk sjokk

Sjeføkonom Øystein Dørum i DnB NOR Markets

LAV TILLIT: Øystein Dørum kaller den nye avtalen en husmannskontrakt.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Mangel på tillit til Hellas har vært et grunnleggende problem gjennom hele prosessen som har ledet fram til avtalen. Det mener Øystein Dørum, sjeføkonom i DNB, kommer tydelig fram.

– På noen områder er denne avtalen dårligere enn den Hellas sa nei til først, i den forstand at det er en husmannskontrakt. Tilliten er så lav at EU-politikerne vil hegne om pengene for å sikre at Hellas gjør sin del, sier Dørum.

Han betegnet det som et sjokk at det ble enighet om en avtale. Og prosessen videre må gå kjapt i det greske parlamnentet for at Hellas skal få en ny låneavtale med kreditorene.

– Allerede onsdag skal de til dels godkjenne avtalen og fatte de fire første lovvedtakene for å komme i gang. I neste uke er det nye lovvedtak som må gjøres.

– Er det mulig på 48 timer?

De som sier at demokratiet settes ut av spill, de har jo veldig rett i det, mener Dørum.

Reaksjoner på Hellas-avtalen i Dagsnytt atten

SISTE NYTT

Siste nytt