Hopp til innhold

Hvem vil støtte Tsipras?

Hellas' statsminister Alexis Tsipras må i løpet av de neste dagene overbevise egne partimedlemmer om å støtte avtalen om en ny økonomisk redningspakke. Det kan bli en vanskelig oppgave.

Hellas forsvarsminister

Hellas forsvarsminister Panos Kammenos (til høyre) uttalte i går at hans parti ikke kan stemme for avtalen som statsminister Alexis Tsipras har inngått.

Foto: ANDREAS SOLARO / Afp

Hellas statsminister Alexis Tsipras gikk med på tøffe krav for å sikre landet en ny avtale med kreditorene i EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Mange grekere har reagert på de harde vilkårene, men også for flere av medlemmene i Tsipras' eget parti, venstreradikale Syriza, er avtalen vanskelig å svelge. Mange mener at den innebærer uutholdelige kutt og reformer.

En rekke Syriza-medlemmer har gått hardt ut med sin egen statsminister og Tsipras må kjempe en hard kamp for å få dem til å stemme ja når avtalen skal opp til votering i det greske parlamentet i morgen.

– Avtalen er uakseptabel

Landets energiminister og leder av venstresiden i Syriza, Panagiotis Lafazanis, har offentliggjort en uttalelse der han omtaler avtalen som uakseptabel.

Han hevder også at den undergraver resultatet fra folkeavstemningen der det greske folket sa nei til en forlengelse av den pålagte kuttpolitikken og flere reformer.

Lafazanis mener statsminister Tsipras må trekke tilbake avtalen.

Også Syrizas talsperson i parlamentet er motstander av avtalen og sier at parlamentsmedlemmene ikke akter å overkjøre det greske folkets vilje som ble uttrykt i folkeavstemningen.

Sammenlikner avtalen med Versailles-traktaten

Og det er ikke bare fra sine egne Tsipras møter motstand

Ifølge The Guardian går det moderate parlamentsmedlemmet Dimitrios Papadimoulis så langt som å kalle de foreslåtte reformene for et «overgrep».

Tidligere finansminister Yanis Varoufakis mener landet har blitt ydmyket av kreditorene og frykter at avtalen kan føre til at høyreekstreme krefter skal styrke seg.

Han sammenlikner avtalen med Versailles-traktaten som ble inngått etter 1. verdenskrig. Avtalen påla Tyskland å betale store beløp i krigserstatninger, noe som bidro til framveksten av ekstrem nasjonalisme i mellomkrigsårene.

Vil fortsette å støtte regjeringen

En talsperson for Syrizas koalisjonspartner Uavhengige grekere forsikret i dag at de vil fortsette å støtte regjeringen, men presiserer også at de må ta hensyn til det greske folket.

– Uavhengige grekere har alltid støttet regjeringen og det vil vi fortsette med, men det finnes også en grense for den støtten. Det henger sammen med mandatet vi har fått fra det greske folket. Både i valget i januar og i folkeavstemningen, sier Marina Chrysoveloni.

Uttalelsen kommer etter at partileder og Hellas forsvarsminister Panos Kammenos i går uttalte at partiet ikke kan stemme for avtalen som er inngått med eurolandene.

– Statsminister Tsipras har blitt utsatt for et kupp i regi av Tyskland, sa Kammenos.

Hvor vidt den holdningen har endret seg eller ikke, blir ikke utdypet av talsperson Chrysoveloni i dag.

SISTE NYTT

Siste nytt