Hvorfor fanget ingen opp Trumps store oppslutning?

NEW YORK/OSLO (NRK) Før valgdagen ble det anslått at det var 90 prosents sjanse for at Hillary Clinton skulle vinne kampen om Det hvite hus, men pilen svingte sakte, men sikkert i Donald Trumps retning. Hvorfor fanget ikke analytikerne opp Trumps oppslutning?

Donald Trump

VINNEREN: Donald Trump sammen med kona Melania og sønnen Barron. Dette blir den nye familien i Det hvite hus.

Foto: CHIP SOMODEVILLA / Afp

Hillary Clinton hadde ledet på de aller fleste meningsmålingene i høstens valgkamp. De gangene Donald Trump lå foran var det med små marginer og ofte innenfor feilmarginene.

Og det skulle vise seg at Trumps styrke og velgerappell har vært kraftig undervurdert av både norske og amerikanske medier.

Dramatisk snuoperasjon for Trump

Grafikken fra New York Times viser hvordan prognosene snudde i løpet av noen timer.

Foto: Skjermdump / The New York Times

«The establishment» ble tatt på senga

Mye tyder på at folket har snudd ryggen til det etablerte politiske systemet i USA. Det var langt færre enn det man hadde trodd som ville ha Clinton, og folket ville heller ikke ha de etablerte kandidatene til republikanerne.

Økonomen Nate Silver, en kjent analytiker som har spådd valgresultatet de siste fem gangene sa før valget at det var over 70 prosents sjanse for at Clinton skulle dra seieren i land. Men på morgenkvisten, norsk tid, sa han – kanskje i etterpåklokskapens lys – at han mente at hvis Trump klarte å erobre det såkalte «rustbeltet» hadde han en sjanse.

Silver skriver på sin nettside at meningsmålerne trolig ikke har klart å få med seg folks holdninger i Midtvesten som er annerledes enn det folk mener på kysten.

Laster innhold, vennligst vent..

Ekspertene innrømmer at de tok feil

Den prominente republikanske analytikeren Mike Murphy sier han har trodd på statistikk i 30 år, men sier at «data døde i natt». Han innrømmer at han ikke kunne tatt mer feil:

Laster Twitter-innhold

Valgkampsjefen under presidentvalgkampen til Barack Obama i 2008 innrømmer at han aldri har tatt så feil som i dette valget:

Laster Twitter-innhold

Hvem ble spurt?

– Det var veldig overraskende at Trump vant i delstaten Wisconsin, sier Jan Arild Snoen, konservativ debattanten og skribenten i tidsskrift Minerva til NRK.

Selv om det ble sagt at Trump kunne komme til å vinne industristatene i Midtvesten, innrømmer Snoen at valgresultatet kom som et sjokk.

– Noe av forklaringen på at dette ikke ble fanget opp, kan være at målingene ikke hadde klart å få et representativt utvalg, sier han.

En annen forklaring kan være at folk ikke har svart ærlig når de ble spurt om hvem de skulle stemme på. I tillegg var det uvanlig mange velgere som oppga at de ennå ikke hadde bestemt seg i de siste meningsmålingene.

– Ville ikke si at de stemte på Trump?

En meningsmåling har skilt seg fra de andre hele veien, skriver USA Today. Målingen fra Los Angeles Times/University of Southern California har hele veien gitt Donald Trump ledertrøya – og fikk mye kritikk for det.

Arie Kapteyn, direktør ved universitets researchavdeling sier til avisen at det virket som noen av velgerne vegret seg for å innrømme at de stemte på Trump når de ble intervjuet.

Han sier deres undersøkelser var basert på en rekruttert gruppe velgere, noe som kan ha gitt et annet resultat.

I tillegg mener han at de som gjennomførte målingene kan ha regnet med at velgere som ikke stemte for fire år siden, heller ikke kom til å stemme i år.

– Dermed kan de ha eliminert folk som likevel gikk til valgurnene, og som stemte på Trump, sier han.

– Kan ha mobilisert hvite menn med lav utdannelse

En Trump-supporter feirer

En Trump-supporter feirer valgseieren.

Foto: MIKE SEGAR / Reuters

USA-ekspert og førsteamanuensis ved Bjørknes Høyskole, Hilde Restad, tror Donald Trump kan ha klart å mobilisere hvite velgere ute på landet, mannlige velgere og folk uten høy utdannelse.

Det samme sier Henrik Heldahl fra nettstedet amerikanskpolitikk.no. Han tror valgdeltakelsen blant hvite uten utdanning som har vært høyere enn man hadde sett for seg.

– Jeg tror mange som har kalt seg USA-eksperter, nå kan endre til «tidligere USA-ekspert», sier han litt spøkefullt og legger til at meningsmålingene har gjort at ekspertene har tatt feil når de har spådd utfallet.

De latinamerikanske velgerne som har deltatt i ganske stor grad har gjort det i stater hvor det ikke har gitt strategisk uttelling, forklarer han.

Clinton vant ikke de spansktalende

Det var tidligere spådd at Trump skulle vinne i Florida, en av de viktigste vippestatene. Men Clinton levde lenge i håpet om at den store velgermassen med latinamerikansk bakgrunn skulle gi henne ledelsen.

Blant vippedelstatene er det i Florida, Nevada og Arizona det bor flest med latinamerikansk bakgrunn.

​Clinton sikret seg Nevada, men Trump vant i Florida og det ser ut som at det går mot republikansk seier i delstaten Arizona også.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt