NRK Meny
Normal

Hva skjer hvis det blir uavgjort?

Da kan USA få den nesten utenkelige situasjonen med Mitt Romney som president og Joe Biden visepresident. Hvordan?

Joe Biden og Mitt Romney

Joe Biden og Mitt Romney kan komme i den ytterst pussige situasjonen at de sammen skal lede USA i de neste fire årene.

Foto: Matt Rourke/JUSTIN SULLIVAN / AP/AFP

Kampen om Det hvite hus handler om å samle sammen så mange valgmannstemmer som over hodet mulig, og hver stat har et gitt antall valgmenn basert på antall innbyggere. Det er derfor enkelte stater er viktigere å vinne enn andre.

Fullstendig kaos

Den personen som vinner 270 av de 538 valgmennene har vunnet valget, men det er en teoretisk mulighet for at Barack Obama og Mitt Romney får 269 hver, altså at ingen får flertall.

Hvis dette skjer blir det nok et politisk ragnarokk, og fintellingen i Florida i 2000 blir bare blåbær til sammenligning.

De vanligvis så anonyme valgmennene vil bli en ettertraktet gjeng både for journalister og lobbyister. For det er ikke gitt at alle valgmennene vil følge sedvanen og respektere sin stats velgere og stemme på den kandidaten som vant. De kan bytte side alt etter som.


Hvis de derimot ikke gjør det, og stemmer i tråd med resultatet når de møtes den 17. desember. Da er det Kongressens to kamre som avgjør.

Representantenes hus velger presidenten og Senatet tar seg av visepresidenten.

Hvis sammensetningen av de to kamrene blir slik meningsmålingene viser så velger et republikansk hus Romney og et demokratisk Senat Biden. Dermed blir Romney president med Biden som visepresident.

Men er det i det hele tatt mulig?

Betydningen av de ulike vippestatene har vært kjent lenge. Og meningsmålingene i Ohio, Florida, Virginia, Nevada, Colorado, New Hampshire og Iowa viser alle nesten dødt løp.

Hvis man legger til grunn at også Nord Carolina, Pennsylvania, Wisconsin og Michigan er usikre samt at man tar med at de gamle vippestatene fra 2008, Missouri og Indiana, kan bytte side. Da er alt åpent.

Et uavgjort scenario CNN tegner opp er at Romney tar hjem New Hampshire, Iowa, Ohio, Florida, Nord Carolina og Nevada. Mens Obama beholder Colorado, Virginia, Pennsylvania, Michigan og Wisconsin.

Mens den konservative nyhetskanalen FoxNews peker på at hvis Romney vinner, Florida, Nord Carolina, Virginia og Nevada, mens Obama blir størst I Michigan, Ohio, Pennsylvania og New Hampshire. Vil vi få tilsvarende resultat. Alt avhengig av hvilke meningsmålinger og forhåndsprognoser man legger til grunn.

Uansett, det er mulig å stå igjen med 269 valgmenn til hver og ingen seierherre bare fullstendig kaos og lobbyister som gnir seg i hendene.

Og det har skjedd før. Riktignok så langt tilbake som i 1824 da ingen av de fire presidentkandidatene fikk flertall og Representantenes hus bestemte seg for John Adams, til tross for at Andrew Jackson hadde flest valgmannstemmer.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt