Hopp til innhold

Her avgjøres det amerikanske presidentvalget

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Barack Obama og Mitt Romney kjemper om en lite knippe delstater for å bli USAs neste president. Det er nærmest dødt løp i de tre aller viktigste; Florida, Ohio og Virginia. Men 5–6 andre er også med i spillet om verdens mektigste embete.

USA-valg: Tove Bjørgaas
Foto: NRK

Det amerikanske valgsystemet kan være vanskelig å forstå.

Det er ikke antall stemmer en kandidat får totalt i USAs befolkning som avgjør, men hvilken kandidat som sikrer seg et nødvendig flertall av de 538 valgmannsstemmene.

Hver delstat har et antall slike stemmer fastsatt av størrelsen på befolkningen, og de aller fleste steder får vinneren alle valgmannsstemmene i en delstat.

De eneste unntakene er Nebraska og Maine som fordeler sine valgmannsstemmer proporsjonalt. Men de to delstatene har ingen betydning for hvem som vinner presidentvalget.

Barack Obama under valgmøte i Virginia Beach, Virginia

Barack Obama for sin del sørger for å jevnlig være innom Virginia, her fra en tale i Virginia Beach.

Foto: MARK WILSON / Afp
Mitt Romney på valgmøte i Toledo, Ohio

Mitt Romney dyrker velgerne i Ohio, her på valgmøte i Toledo denne uken.

Foto: ALEX WONG / Afp

I de fleste delstatene er det gitt at enten Republikanerne kommer til å vinne, for eksempel i Texas og Sør-Carolina eller at Demokratene kommer til å vinne, for eksempel i California og New York.

Det er derfor i noen få vippestater valget kommer til å avgjøres. I år er det disse fem som blir spesielt viktige:

I dagene som gjenstår fram til valget kommer befolkningen er det spesielt Ohio, Florida og Virginia som kommer til å bli hyppig besøkt av herrene Romney og Obama.

Her ligger de to nærmest helt likt, og velgere bombarderes også med tv-reklame og annen reklame.

Florida

Florida er med sin store og voksende befolkning og dertil økende antall valgmannsstemmer en helt avgjørende delstatene ved amerikanske presidentvalg.

I 2000 var det her høyesterett måtte avgjøre slaget mellom George W. Bush og Al Gore. Mitt Romney har stått sterkt i Florida og har drevet valgkamp her kontinuerlig siden 2007.

Her finnes en stor andel pensjonister som er pålitelige velgere fordi de går for å stemme hver gang, men også en del av disse veksler mellom partiene til en viss grad.

De fleste eksperter er enige om at Mitt Romney må vinne her om han skal klare å bli president.

Men Florida har tippet demokratisk de sist årene ikke minst på grunn av en økende latinamerikansk befolkning, og de store problemene boligkrisen har skapt her. Nå pøser de to kandidatene inn millioner av dollar i kostbar TV-reklame her, for det er vanskelig å drive effektiv valgkamp på bakken i en så stor delstat.

Ohio

«Dit Ohio går, dit går USA», heter et politisk jungelord i USA. Delstaten i rustbeltet nær de store sjøene mot Canadagrensen har til alle tider vært den meste vippende av alle amerikanske vippestater.

Siden John F. Kennedy tapte her i 1960 har ingen blitt president i USA uten å vinne i Ohio, og ingen republikaner har noensinne kunnet flytte inn i Det hvite hus uten å vinne her.

Befolkningen i delstaten er blandet: industriarbeidere og bønde, katolikker og protestanter med en stor overvekt av lavere middelklassevelgere. Ved mellomvalget i 2010 gjorde republikanerne det svært godt her. De vant både guvernørvalget og flere seter i kongressen.

I år er det imidlertid igjen jevnere, så jevnt at de to kandidatene nå holder valgmøter i delstaten nesten daglig.

Det er to valgdistrikter de er spesielt opptatte av, der Ohio trolig vil bli avgjort: Franklin County ved hovedstaden Columbus og Cuyahoga county ved delstatens største by, Cleveland. Ohio mistet to valgmannsstemmer ved siste folketelling i USA, men er stadig den aller jevneste kampstaten.

Virginia

Virginia er en viktig delstat i amerikansk historie: De første vellykkede handelskoloniene med tobakksplantasjer ble etablert her, og viktige slag i borgerkrigen ble utkjempet i denne nordligste av USAs sørstater.

Virginia er i bunn og grunn konservativ, og bare to ganger siden Harry Truman vant her i 1948 har demokratiske presidentkandidater trukket det lengste strået. Men befolkningsendringer, og spesielt den store befolkningen i Nord-Virginia, der forstedene til Washington DC ligger, har gjort Virginia usikker for republikanerne.

De gjorde det svært godt her ved mellomvalget i 2010 og vant tilbake guvernørembetet, men Obama vant lett i Virginia i 2008.

Nå er det helt dødt løp mellom Obama og Romney på målingene, og resultatene i et eller to valgdistrikter, spesielt Loudoun County en time vest for Washington D.C. kan avgjøre hvem som vinner i delstaten

Wisconsin

Barack Obama gjorde vant stort i her sist, men i 2000 og 2004 var presidentvalget i triller i Wisconsin. Midtveststaten, der mange norske innvandrere i sin tid slo seg ned, er nokså jevnt delt mellom de to partiene.

Wisconsin har sterke fagforeningstradisjoner, men den sittende republikanske guvernøren Scott Walker skapte stor oppstand da han i 2010 forsøkte å nekte offentlig ansatte å forhandle kollektivt om lønn.

Walker vant imidlertid nyvalget tidligere i år da demokratene forsøkte å få ham avsatt og nå har Mitt Romney valgt dynamiske Paul Ryan fra nettopp Wisconsin som visepresidentkandidat. Delstaten har også sterke republikanske miljøer, spesielt utenfor de store byene.

Det blir en tøff kamp her, men akkurat nå ser Demokratene ut til å kunne gå seirende ut av den

Colorado

Den mest folkerike delstaten fjellregionen vest i USA var lenge solid republikansk. Barack Obama er den andre demokraten som har vunnet her siden Lyndon Johnson vant I 1964.

Også her har imidlertid Republikanernene tapt terreng fordi tilflytting gjør at befolkningen endrer seg raskt.

Colorado har en voksende latinamerikansk befolkning som heller mot Demokratene, men samtidig et politisk aktivt evangelisk kristent miljø, spesielt i området rundt Colorado Springs der organisasjonen Focus on the Family, som kjemper en hvileløs kamp mot abort og homofile ekteskap, har sitt hovedkvarter.

Den første av de tre debattene mellom Romney og Obama fant passende nok sted i Denver 3. oktober. Der gjorde Obama det som kjent svært dårlig, og siden debatten har meningsmålingene vært svært jevne i denne delstaten. Romneykampanjen har nå et lønnlig håp om å vinne her.

Andre delstater som kan vippe

Pennsylvania

Pennsylvania har tradisjonelt vært på vippen ved presidentvalg, men denne gangen ser det veldig lovende ut for Obama her. Vanligvis har også Pennsylvania, visepresident Joe Bidens fødested, stemt på Demokratene.

Ved mellomvalget i 2010 gjorde imidlertid Republikanerne rent bord her.

Michigan

Hjemstaten til de tre store amerikanske bilprodusentene har gått til Demokratene ved alle presidentvalg siden 1988. Mitt Romney er imidlertid født her, og det var i Michigan faren hans var guvernør.

Han satset tidlig i valgkampen mye i delstaten der den økonomiske krisen er den altoverskyggende saken i valgkampen. Mange her er imidlertid fornøyde med at Obama-administrasjonen gjennom lån og offentlige oppkjøp har klart å redde de tre store bilprodusentene fra konkurs.

Nevada

Her ligger Las Vegas. Men her har også svært mange innbyggere gamblet på å bli boligeiere ved å ta opp store lån.

Det har gjort Nevada til kanskje den delstaten som er aller hardest rammet av boligkrisen. Barack Obama profitterte stort på dette, fikk hundretusener av velgere til å registrere seg, og vant med 12 prosentpoeng i 2008.

Også i år ligger han foran på meningsmålingene i en delstat som tradisjonelt har stemt republikansk. Også her har stor tilflytting og en økende latinamerikansk befolkning vært en heldig utvikling for Demokratene.

New Hampshire

Her bor Mitt Romney, og delstaten der befolkningen setter sin stolthet i å være partipolitisk uavhengig med sitt slagord «Lev fritt eller dø!».

Her vant Demokratene i 2004 og 2008, men i 2000 vant Bush.

Dette er den eneste delstaten i det tradisjonelt demokratiske New-England nordøst i USA som Romney har noen som helst sjanse til å vinne. Massachusetts, hvor hans selv var guvernør fra er som vanlig sikker for Demokratene.

Nord-Carolina

Sørstaten Nord-Carolina har vært solid for republikanerne i flere generasjoner. Men de viktige og folkerike byområdene i delstaten har store afroamerikanske befolkninger som stemte som aldri før i 2008.

Dermed vant Obama med knappest mulig margin. Det vil bli tøft å gjenta bedriften. Romney gjør det best på meningsmålingene nå.

Iowa

Landbruksdelstaten Iowa er politisk mest kjent for å være første delstat ut i nominasjonskampen til de to partiene.

Her er befolkningen svært politisk opplyst og ser på seg selv som voktere av det amerikanske demokratiet.

Ved presidentvalg har det ofte vært svært jevnt her. Obama vant lett i 2008, men ved to foregående valgene var det ekstremt jevnt og i 2000 vant Al Gore.

SISTE NYTT

Siste nytt

Biden om skoleskyting: – Helt sykt

Tre barn og tre voksne er drept i nok en skoleskyting i USA. – Helt sykt, sier president Joe Biden.