Hongkong – pro-demokrati-politikere trekker seg

19 pro-demokratipolitikere i den folkevalgte forsamlingen i Hongkong sier de vil legge ned arbeidet. De gjør dette i protest etter at kinesiske myndigheter sier de vil avsette fire politikere fordi de ikke er lojale nok.

Opposisjonspolitikere i Hongkong

19 opposisjonspolitikere i Hongkong sier nå at de trekker seg fra sine verv

Foto: TYRONE SIU / Reuters

Tilspissingen av forholdet mellom pro-demokratiforkjempere i den tidligere britiske kronkolonien Hongkong og den kinesiske sentralregjeringen i Beijing, kommer etter nye innstrammingsregler som er vedtatt denne uken.

«Den stående komiteen» under Den kinesiske folkekongressen vedtok i forrige uke en resolusjon som sier personer som ikke anerkjenner kinesisk overherredømme over Hongkong og i tillegg utfører handlinger som truer nasjonal sikkerhet eller oppfordrer til utenlandsk innblanding, ikke kan være folkevalgte.

Dette igjen førte til at kinesiske myndigheter tirsdag ga beskjed om at fire av de folkevalgte i Hongkong måtte diskvalifiseres.

Dette gjorde igjen at 15 andre folkevalgte tirsdag kunngjorde at de og trekker seg fra sine verv.

Pro – Beijing-folkevalgte har flertall

De pro-Beijing-folkevalgte har allerede flertallet i parlamentet i Hongkong, først og fremst fordi mange av disse ikke er valgt ved direkte valg, men utpekt og valgt av institusjoner i Hongkong . Når nå 19 pro-demokrati-folkevalgte trekker seg, kan de regjeringsvennlige få gjennom lover som knytter byen enda tetter til fastlands-Kina fordi det ikke lenger er noen motstand i parlamentet.

De fire, Alvin Yeung, Dennis Kwok, Kwok Ka-ki og Kenneth Leung, har tidligere vært nektet å stille opp i valget til nytt parlament i Hongkong.

Hongkongs regjering utsetter valget og diskvalifiserer opposisjonskandidater

Men fordi det planlagte valget i september ble utsatt på grunn av koronaepidemien, fikk de beholde plassene sine, inn til videre.

Men etter «presiseringen» fra Beijing i forrige uke, nektes de nå å utføre sine oppgaver. Det er årsaken til at resten av demokratiforkjemperne i det lokale parlamentet i Hongkong legger ned sine verv. De mener at de må markere seg på denne måten for å få fram alvoret i situasjonen.

Fire folkevalgte i Hongkong

Kenneth Leung, Alvin Yeung, Dennis Kwok og Kwok Ka-ki er alle ifølge kinesiske myndigheter diskvalifisert til å være folkevalgte

Foto: PHILIP FONG / AFP

Beijing forsvarer vedtaket

Kinesiske myndigheter forsvarer diskvalifiseringen av de fire, og mener dette er innenfor rammen av prinsippet om «et land, to systemer».

– Det er nødvendig å opprettholde lov og orden i Hongkong, sier Wang Wenbin, som er talsmann for det kinesiske utenriksdepartementet.

Pro-kinesiske demonstranter

Pro-Beijing-demonstranter viste i dag sin støtte til den kinesiske regjeringen i Hongkong tirsdag

Foto: ANTHONY WALLACE / AFP

– Vedtaket som nå er gjort av «Den stående komiteen», er rettet mot de folkevalgte i parlamentet i Hongkong som ikke tilfredsstiller de krav som stilles i tråd med loven både i Hongkong og i Kina.

– De som bryter loven må holdes ansvarlig, sa Wang Wenbin på en pressebrifing i Beijing.

Hvorfor er det så mye bråk rundt Hongkongs nye sikkerhetslov?

Vi gir ikke opp

På en pressekonferanse i Hongkong i ettermiddag lokal tid sa en av talspersonene for de pro-demokrati-folkevalgte at de ikke har tenkt å gi opp kampen.

– Vi trekker oss fordi våre kollegaer er diskvalifisert fra sitt arbeid på grunn av de sentrale myndigheters hensynsløse politikk, sa Wu Chi-wai.

Hongkong - opposisjon

Wu Chi-wai er en av opposisjonspolitikerne i Hongkong som i dag sa at han vil nedlegge sitt verv i byens parlament.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

– Selv om vi nå står overfor mange problemer i kampen for demokrati, så kommer vi aldri til å gi opp, sa han.

Det har i lang tid vært voldsomme protester i Hongkong mot dem som mange ser på som stadige forsøk fra den kinesiske regjeringen på å undergrave områdets selvstyre, som ble garantert etter at det i 1997 ble overført fra britisk til kinesisk kontroll.

SISTE NYTT

Siste nytt