Hongkongs regjering utsetter valget og diskvalifiserer opposisjonskandidater

Regjeringen i Hongkong kunngjorde i dag at de utsetter det kommende valget fra september. I går diskvalifiserte de 12 demokratiforkjempere fra å stille. Utsettelsen forklares med koronasmitte.

the Virus!

Hongkongs regjeringsleder Carrie Lam er utnevnt av Beijing, og har forsvart den nye sikkerhetsloven i landet. Nå utsetter hun valget der hun kunne mistet støtte fra forsamlingen.

Foto: Vincent Yu / Ap Photo

Regjeringsleder Carrie Lam sier utsettelsen av valget kommer som følge av den uvanlige situasjonen under pandemien.

– Epidemien utgjør en alvorlig fare for Hongkong. Valget er en unik hendelse, det største i Hongkong, uttalte Lam da utsettelsen ble kunngjort.

Valget til den lovgivende forsamlingen i Hongkong skulle etter planen holdes 6. september. Den nye valgdatoen er satt til 5. september 2021.

Regjeringssjefen sa at det å organisere et valg for 4,4 millioner velgere vil sette mange i fare for å bli smittet, blant annet eldre. Mange vil heller ikke ha anledning til å stemme fordi de er strandet, enten i utlandet eller i Kina, hevdet Lam på pressekonferansen.

Etter først å ha fått koronaviruset raskt under kontroll i vår, har det de siste ukene vært en smitteoppblomstring i den internasjonale finansbyen.

Rundt 100 smittetilfeller konstateres daglig og strenge restriksjoner er gjeninnført.

En restaurantansatt ser på mens regjeringssjef Carrie Lam kunngjør beslutningen om å utsette valget.

Hongkong-innbyggerne kunne følge med på regjeringssjefens kunngjøring om valget på direktesendt tv. Nye og strenge smittetiltak er innført i Hongkong igjen, etter at smitten på nytt sprer seg.

Foto: Vincent Yu / AP

– Reddere for valget enn viruset

Avgjørelsen skaper uansett sterke reaksjoner blant demokratiforkjemperne.

– Dette er en kalkulert politisk handling som har til hensikt å svekke en mulig seier til opposisjonen, sier opposisjonspolitiker Claudia Mo til nyhetsbyrået AFP.

Da det for noen dager siden ble kjent at regjeringen vurderte å utsatte valget, ble det møtt med kritikk fra deler av demokratibevegelsen.

Politikeren Ted Hui uttalte at regjeringen er mer redd for å tape valget enn for virusutbruddet.

En av de mest kjente og populære demokrati-aktivistene, Joshua Wong, sa på en pressekonferanse at «det å bruke pandemien som en unnskyldning for å utsette valget, er definitivt løgn».

Carrie Lam på sin side avviste at politiske overveielser ligger bak, og at avgjørelsen ikke har noen sammenheng med spekulasjonene om at opposisjonen kan vinne valget.

Kina mener avgjørelsen om å utsette valget er klok.

– Det er veldig nødvendig, fornuftig og lovlig, sier den kinesiske regjeringens kontor i Hongkong i en kort uttalelse.

De legger til at regjeringen i Beijing har forståelse for avgjørelsen og stiller seg bak den.

Kandidater til Hongkong-valget fra pro-demokrati-fløyen valgt under primærvalget i juli.

Den ungen gjengen med pro-demokrati-aktivister ønsket å stille som kandidater i valget til den lovgivende forsamlingen. Men flere av dem fikk denne uken beskjed om at de var diskvalifiserte, blant dem Joshua Wong (ytterst til venstre).

Foto: Kin Cheung / AP

12 prodemokratiske kandidater diskvalifisert

Torsdag fikk Joshua Wong sammen med 11 andre beskjed om at han ikke var godkjent som kandidat til det kommende valget.

Regjeringen forklarte beslutningen for å diskvalifisere kandidatene med at de tidligere har samarbeidet med utenlandske styrker, og at de er imot den nye sikkerhetsloven pålagt av Kina. Det ble fra regjeringens side ikke utelukket at flere kandidater kan bli nektet å stille.

Det er ikke bare de yngre og mest aktivistiske demokratiforkjemperne som rammes av beslutningen. Flere medlemmer av det litt eldre og mer moderate Civic Party har også blitt diskvalifisert. Mange av dem sitter per nå i den lovgivende forsamlingen, men får altså ikke lov å stille i neste valg.

Lederen for det liberale Statsborgerpartiet Alvin Yeung sier at diskvalifiseringen viser at Bejing er redde for dem og ikke omvendt.

Køer av velgere i det uoffisielle primærvalget til demokratiforkjemperne i Hongkong 12. juli 2020.

Det uoffisielle primærvalget til demokratiforkjemperne som ble holdt 11. og 12. juli fikk stor oppslutning, men ble erklært som ulovlig av myndighetene. Det ble sagt å være brudd på både korona-reglene og den nye sikkerhetsloven.

Foto: Vincent Yu / AP

Ved lokalvalget i fjor høst gjorde pro-demokrati-fløyen nærmest rent bord og vant alle valgdistrikter utenom ett. Nå var målet å oppnå flertall også i den lovgivende forsamlingen, selv om Hongkongs valg- og styringssystem gjør dette nesten uoppnåelig.

Kun halvparten av representantene i den lovgivende forsamlingen velges av folket. De andre pekes ut av ulike foreninger som representerer næringslivet i finansbyen.

Den store oppslutningen både i lokalvalget i november i fjor og det uoffisielle primærvalget i juli år – som ble holdt for å velge ut de antatt sterkeste kandidatene til det nå utsatte valget – ble uansett ansett som et klart tegn på styrke.

Mange var derfor spent på hvordan den store motstanden mot den kinesiske sikkerhetsloven ville gi seg utslag i valget 6. september.

Det internasjonale presset fortsetter

Beslutningen fra Kina om å innføre en nasjonal sikkerhetslov i Hongkong nå, har blitt kraftig kritisert fra flere hold i USA og Storbritannia.

Hongkongs siste guvernør, Chris Patten, kaller det en «vanvittig politisk utrensking».

Chris Patten

Chris Patten, britenes siste guvernør i Hongkong, er klar i fordømmelsen om hva som nå skjer i byen han en gang styrte.

Foto: Vincent Yu / AP

– Den nasjonale sikkerhetsloven brukes til å frarøve rettighetene til mesteparten av borgerne i Hongkong. Det er nå åpenbart ulovlig å tro på demokrati.

Dette er typen oppførsel man forventer i en politistat, heter det i en uttalelse fra Patten.

Også Kina-komiteen i den amerikanske Kongressen er svært kritisk. Komitémedlemmene ber Hongkongs regjering gjøre om på beslutningen om å diskvalifiserer pro-demokrati-aktivistene

Laster Twitter-innhold

De siste månedene har vestlige land spisset retorikken mot Kina. En viktig del av kritikken, særlig fra Storbritannia, handler om den økende kinesiske autoritære innflytelsen i Hongkong.

Kina har også blitt kraftig kritisert for brudd på menneskerettighetene i Xinjiang og aggressive handlinger mot India, Japan, og i Sør-Kina-havet.

SISTE NYTT

Siste nytt