NRK Meny
Normal

Hollande på historisk besøk på Cuba

Frankrikes president François Hollande har ankommet Cuba, hvor han skal møte sin cubanske kollega Raul Castro.

CUBA-FRANCE-HOLLANDE

Frankrikes president François Hollande (t.h.) med Rogelio Sierra, Cubas viseutenriksminister, etter ankomsten sin på Jose Marti-flyplassen i Havanna.

Foto: ADALBERTO ROQUE / Afp

Forrige gang en fransk president var på øya, var for over hundre år siden. Nå er Hollande blitt den første vestlige lederen som besøker Cuba etter at kommuniststaten og USA i fjor overraskende erklærte at de ville bedre forholdet seg imellom.

CUBA-FRANCE-HOLLAND
Foto: ADALBERTO ROQUE / Afp

Hollande ankom hovedstaden Havana sent søndag kveld lokal tid og skal være på øya i én dag.

Besøket har som mål om å øke Frankrike og EUs interesser på Cuba, som har gjennomgått en rekke sosiale og økonomiske reformer under Raul Castros ledelse. Frankrike ønsker å utvide sine forbindelser og sin handel med Latin-Amerika og ser på Cuba som en viktig aktør i regionen.

Castro og Hollande skal etter planen møtes senere mandag, og den franske presidentens kontor har sagt at Hollande også er tilgjengelig for et møte med Rauls bror, og Cubas tidligere leder, Fidel Castro. Det er foreløpig ikke bestemt om dette møtet kommer til å finne sted.

Samtaler med EU

EU frøs forbindelsene til Cuba i 2003 på grunn av fengslingen av dissidenter. Samtalene ble tatt opp igjen i april i fjor etter en enstemmig avgjørelse, og har som mål å overtale Cuba til å bedre seg i menneskerettighetsspørsmål.

Forhandlere fra EU og Cuba har siden holdt flere runder med samtaler der de har diskutert sensitive menneskerettsspørsmål og arbeidet med å utforme en avtale om «politisk dialog og samarbeid».

Blant annet besøkte EUs utenrikssjef Federica Mogherini i mars Cuba for samtaler om politisk dialog og framtidig samarbeid. Under det to dager lange besøket hadde hun møter med Cubas utenriksminister Bruno Rodriguez.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt