Hopp til innhold

Hit drar norske menn for å unngå sexkjøpsloven

Prostituerte på Reperbahn i Hamburg sier de har fått flere norske kunder etter at loven som forbyr sexkjøp ble innført. Selv om sexsalget her hjemme går ned, kjøper norske menn like mye som før.

Sexkjøp på Reperbahn i Hamburg

REPERBAHN: Prostituerte i Hamburg bekrefter at stadig flere nordmenn oppsøker dem for å kjøpe sex.

Foto: NRK

I motsetning til i Norge er kjøp av sex fortsatt tillatt i Tyskland. Og på Reperbahn i Hamburg kan de prostituerte bekrefte at mange nordmenn etterspør tilbudet.

– Vi har møtt mange menn fra Norge. De kommer hit fordi det er ulovlig i Norge, sier en kvinne NRK møter på gata.

Deler ikke informasjon

Selv om forbudet mot kjøp av sex også gjelder for nordmenn på reise i utlandet, er det liten hjelp å få fra tysk politi.

– Det handler ikke om hva vi vil, men hva vi kan og har lov til, sier talsmann for politiet i Hamburg Holger Vehren til NRK.

Tysk politi har ikke rettsgrunnlag for å utlevere informasjon om norske sexkunder til norsk politi.

– Kjøp av sex er ikke straffbart i Tyskland. Derfor får ikke norske påtalemyndigheter informasjon om dette av oss, sier Vehren.

Kjøper like mye som før

Justisdepartementet og Helsedirektoratet har opprettet et tilbud de har kalt Personer som kjøper sex (PKS). Siden i fjor sommer har 400 sexkunder fått behandling og blitt intervjuet her.

– Flere av dem som kommer hit forteller at de i større grad enn før reiser utenlands for å kjøpe sex, sier prosjektleder Anders Røyneberg.

Han sier de ikke har inntrykk av at norske menn kjøper mindre sex nå, enn før sexkjøpsloven trådte i kraft. Forskjellen er at handelen skjer i land som har tilrettelagt for sexturisme som Danmark, Tyskland, Nederland og Thailand.

Konsekvensen av dette vil kunne føre til en oppblomstring av kjønnssykdommer og hiv i Norge, frykter Røyneberg.

– De aller fleste som kjøper og selger sex er flinke til å bruke kondom. Men det er en liten gruppe som ikke gjør det og som dermed utgjør en smittefare.

Angst

Røyneberg sier at de fleste sexkundene som besøker dem ikke har hatt en god erfaring fra utlandet.

– Mange sliter med angst for smitte og ønsker å teste seg for hiv. Andre føler skam og sliter med dette i ettertid, forteller han.

PKS tilbyr også hjelp til folk som ønsker å slutte med å kjøpe sex. Ifølge Røyneberg møter de mennesker fra alle samfunnslag i alderen 16 til 70 år. Noen av dem søker spenning, andre begrunner det med at de er ensomme.

– Dette er ganske utbredt i alle grupper av samfunnet, sier han.

«Europas bordell»

I Tyskland øker motstanden mot prostitusjon. Et tverrpolitisk kvinnenettverk vokser frem og de mener Tyskland nå fremstår som Europas bordell. De vil gjøre sexkjøp forbudt også her og ber norske menn holde seg hjemme.

– De kommer til Tyskland for å bruke utenlandske kvinner mot betaling.
Personlig ville jeg oppfattet det som en skam. Hvordan kan de være så blottet for empati, spør Inge Hauschildt-Schön, talskvinne Stop Sexkauf.

Hun mener prostitusjon er i ferd med å ødelegge Tyskland innenfra. Generasjoner vokser opp og lærer at alt kan kjøpes for penger.

– De bør forestille seg hvordan det ville føles om tyske menn kom til Norge og ville kjøpe deres egne koner, søstre, nieser, barn og venninner, sier Hauschildt-Schön.