Politiet skjerper jakten på sexkjøperne

Politiet innrømmer at de ikke har vært gode nok til å håndheve sexkjøpsloven. Nå bruker de 15 millioner kroner i en offensiv mot sexkjøperne.

Sexkjøp i Oslo

SEXKJØP: En mann har blitt enig med en prostituert om kjøp av sex.

Foto: NRK

– Enkelte ganger har vi kunnet telle 80–90 prostituerte. Og det er minst like mange kunder, sier politiførstebetjent Thor Martin Elton.

Han fører politibilen med stødige hender langs Oslos gater. Den operative offensiven til politiet startet i helga og NRK fikk være med.

En kunde blir tatt i en av byens parker.

– Vi håndhever de lover og regler som våre folkevalgte har bestemt. Vi ønsker ikke å være noe moralpoliti opp i dette. Vi ønsker å bekjempe menneskehandel, sier Elton.

Stoppe pengestrømmen

Einar Aas

SATSER MILLIONER: Einar Aas forteller at politiet øker innsatsen mot menneskehandel.

Foto: Elin Martinsen / NRK

For det er menneskehandel det hele handler om. Mange av jentene som selger sex har blitt offer for mennesker som ser at de kan tjene mye penger. Politiet ser på offensiven mot sexkjøperne som en tilnærming til å bekjempe menneskehandel.

– Det er et prioritert område på vår avdeling og i dette politidistriktet (Oslo journ.anm.). Sexkjøpsloven er en del av bildet, men fortsatt er det menneskehandel som er hovedmålet. Prostitusjon er en av vinklene inn mot den problematikken, sier Einar Harald Aas, politiinspektør ved Seksjon for organisert kriminalitet.

Tanken er at hvis pengestrømmen fra kundene stopper, vil det videre ramme bakmennene.

– Kan prioritere

Etter at sexkjøpsloven ble innført 1. januar 2009, er det kun skrevet ut 1.500 forelegg. Politiet innrømmer at innsatsen ikke har vært god nok og har opprettet en gruppe på 10 personer som skal ha menneskehandel som sitt eneste område. 15 millioner kroner er satt av til offensiven.

– Det ligger i sakens natur at når vi etablerer denne gruppen, så ser vi et forbedringspotensial. Vi får en helt annen snert i slaget og en helt annen tyngde i innsatsen nå, sier Aas.

– Når vi øremerker personell og ressurser til innsatsen, så blir produktiviteten bedre. Disse blir skjermet for andre oppgaver enn menneskehandel. Nå kan de prioritere oppgavene på en helt annen måte.

Tilbake i Oslos gater har politiet stoppet nok en kunde. 25.000 kroner er et standard forelegg for kjøp av sex

– På den måten håper vi det blir mindre attraktivt å sende jenter til Norge for å selge sex, sier Elton.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger