NRK Meny
Normal

Amnesty vil tillate sexkjøp

Amnesty International vedtok i dag at organisasjonen skal gå inn for avkriminalisering av prostitusjon. Dermed er også den norske sexkjøpsloven i strid med menneskerettsorganisasjonens politikk.

BH i sanden

En BH utenfor et bar der det angivelig foregikk salg av sex i en illegal gruveleir i Madre de Dios-regionen i Peru etter at politiet gjennomførte en razzia. I mange land fører forbudet mot salg av sex til at sexarbeidere blir utpresset og utnyttet av politiet.

Foto: Rodrigo Abd, File / Ap

Vedtaket ble gjort på et møte Amnestys internasjonale råd – organisasjonens høyeste organ – i den irske hovedstaden Dublin.

Amnesty har vurdert det slik at en kriminalisering av sexarbeid medfører alvorlige angrep på rettighetene til sexarbeidere.

Rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Kaatee. / NRK

– Sexarbeidere er en av de mest marginaliserte gruppene i verden og risikerer i de fleste tilfeller diskriminering, vold og mishandling, sa generalsekretæren for Amnesty International, Salil Shetty under møtet der 400 delegater fra 70 land var samlet for å diskuter Amnestys forhold til sexhandel.

Patricia Katee

– Dette er viktig vedtak fordi sexarbeidere over hele verden er en utsatt og marginalisert gruppe som i veldig stor grad opplever trakassering, rettsløshet og omfattende vold. Det er viktig at Amnesty tydelig markerer at nå skal vi begynne å ta rettighetene til denne gruppen på alvor, sier rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Kaatee.

Foto: Gry Monica Hellevik / Amnesty International i Norge

Beslutningen innebærer ikke bare Amnesty vil avkriminalisere kjøp og salg av sex, men også en rekke tjenester knyttet til sexhandelen.

– Det vil være utleie av hotellrom og leiligheter, tilkjøring til leiligheter og så videre, sier rådgiver i Amnesty Norge, Patricia Kaatee, til NRK.

Samtidig avviser Amnesty at vedtaket åpner opp for å avkriminalisere hallikvirksomhet.

– Hallikvirksomhet vil være en form for utnyttelse av mennesker til sexarbeid. Det er forbudt i henhold til sentrale menneskerettighetsstandarder, inkludert FNs kvinnekonvensjon, så det er ikke omfattet av dette vedtaket, sier Kaatee.

Starter ikke kampanje i Norge

Vedtak i Amnestys internasjonale råd er bindende også for Amnesty i Norge.

Den norske avdelingen kommer likevel ikke til å starte noen umiddelbar kampanje for å endre dagens lovgivning.

Vi har i dag som internasjonal organisasjon fattet et vedtak om å lage en policy. Når denne foreligger vil Amnesty Norge selvfølgelig se hvordan dette skal påvirke vårt arbeid for sexarbeidere i Norge, sier Kaatee.

Vil ikke endre loven

Arbeiderpartiet og Kristelig Folkeparti var to av partiene som sto bak da sexkjøpsloven ble vedtatt i 2008. Partiene vil ikke følge Amnesty og endre loven.

Kjell Ingolf Ropstad

– Det er en politikk vi er helt uenig i, sier KrFs Kjell Ingolf Ropstad om Amnestys vedtak om å tillate kjøp av sex.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Arbeiderpartiet er for dagens ordning. Evalueringer viser også en nedgang i sexkjøp etter at ordningen trådde i kraft, sier Arbeiderpartiets nestleder og justispolitiske talskvinne Hadja Tadjik til NRK.

Også KrFs justispolitiske talsmann Kjell Ingolf Ropstad sier at sexkjøpsloven fungerer.

– Skal man lykkes i kampen mot slaveriet må man bruke sexkjøpsloven, ikke fjerne den, sier Ropstad til NRK.

Ropstad har engasjert seg i kampen mot trafficking og reagerer på forslaget om å avkriminalisere utleie av hotellrom og leiligheter og andre tjenester som legger til rette for handel med sex.

– Når det gjelder å ta menneskehandlere er mange av måtene det kan gjøres på, å ta virksomheten som drives rundt. Hvis Amnesty International og Amnesty Norge hadde fått gjennomslag for sin politikk, ville kampen mot menneskehandel blitt enda dårligere, sier Ropstad.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt