Hopp til innhold

Her blir tåke til drikkevann for flere hundre landsbybeboere

MAROKKO (NRK): Klimaendringer skaper ekstrem tørke. Nå har tåke blitt redningen i sørvestlige Marokko.

Tåkefangere

TÅKEFANGERE: Ved hjelp av svære nett plassert i fjellene i Marokko samles det inn vann fra tåke. 10.000 meter lange vannrør frakter deretter det rene ferskvannet videre til fem forskjellige landsbyer i sørvestlige Marokko.

Foto: Dar Si Hmad

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Kvinnene og barna i landsbyen Ait Baamrane brukte mellom tre til fire timer hver dag på å bære vann fra brønner i avsidesliggende daler.

Nå sparer såkalte «tåkefangere» landsbykvinnene for mye slit i hverdagen. Store nett er satt opp i fjellene. I tåkefangerne blir vannet lagret, filtrert og drevet gjennom rørsystemet til husene i landsbyene. 52 husstander i fem landsbyer er koblet til rørene som frakter tåkevannet fra fjellet.

Å få direkte tilgang til vann i husene har endret måten de lever på, sier prosjektkoordinator Salaheddine Ait Lakdoum i organisasjonen Dar Si Hmad som står bak prosjektet. Nettene samler inn rundt 6300 liter vann i døgnet. Hver innbygger har nå tilgang til 18 liter vann hver dag.

– Det er et røft terreng, kvinnene måtte gå i flere timer for å hente vann fra brønner. De pleide å stå opp i 03-tiden for å unngå den mest intense varmen. Da de kom tilbake til husene sine måtte de fortsette på de daglige gjøremålene, noe som var veldig anstrengende. Å få vann inn i husene har endret mye, sier Ait Lakdoume til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Landsbybeboer Marokko

MÅTTE BÆRE VANN HVER DAG: Zaina slipper nå å bruke tid og krefter på å hente vann i avsidesliggende daler og kan bruke mer tid på å skaffe inntekt ved å lage Arganolje. NRK møter henne på klimakonferansen i Marrakech.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Store vanndråper

Klimaendringer har ført til at ekstrem tørke rammer Marokko hyppigere, noe som har ført til inntørkede brønner, i tillegg har det gått ut over jordbruket i deler av landet. Bønder, som regel menn, har måttet dra til større byer i håp om å finne seg jobb, mens kvinner og barn ofte blir igjen i landsbyene.

– Jeg pleide å bruke lang tid på å hente vann. Det var ganske hardt arbeid, for vi har også geiter og sauer som trenger vann. Jeg brukte resten av dagen på å knekke argannøtter og gjøre mine daglige plikter. Nå har jeg muligheten til å konsentrere meg mer om jobben med å lage arganolje, som er inntekten min. Jeg kan også se Tv noen ganger, sier Zaina til NRK. Hun bor i landsbyen Ait Baamrane.

Salaheddine Ait Lakdoum

– FORNYBART: Prosjektkoordinator Salaheddine Ait Lakdoum. – Tåke er tilgjengelig, fornybart og bærekraftig, sier Ait Lakdoum.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Organisasjonen Dar Si Hmad har satt opp nett på til sammen 600 kvadratmeter i fjellene, hver av dem er mellom 9 og 12 kvadrameter store. Tåke rekker ikke opp til stratosfæren hvor giftig gass blir akkumulert. Tåke kommer rett fra havet og blir drevet av vinden til fjellene, forklarer Ait Lakdoume.

– Vi samler en spesiell type tåke som kalles Stratus og Cumulus, tåke som kun eksisterer i fjellene. Vanndråpene er store, og de fanges opp ved hjelp av små fibre i nettene. Kysttåke er vanskeligere å fange, det er salt, og dråpene er små, sier Ait Lakdoume.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Tåkefangere

LØSNING PÅ VANNMANGEL: Organisasjonen Dar Si Hmad (DSH) startet et prosjekt for å hjelpe beboere som sliter med vannmangel.

Foto: Dar Si Hmad

– Trodde de var her for å finne diamanter

Prosjektet krevde ti år med research, testing av materialer, søking etter tillatelser og pengestøtte, før de kunne starte.

– Folk trodde egentlig ikke på prosjektet. Vi trodde at de var der for å se etter diamanter. og vi lo da de sa at de skulle lage vann ut av tåke. Etter at vi fikk vann i husene våre, begynte vi å tro på det, sier Zaina.

Salaheddine Ait Lakdoum sier at det tok tid å bygge tillit hos landsbybeboerne.

– Å bygge tillit hos landsbybeboerne var ikke lett. Byen pleide å være veldig isolert, nå har vi tillit til hverandre, og de er åpne for å ta imot nye folk til byen, sier han.

Neste år skal organisasjonen oppgradere utstyret til det nyeste innenfor tåkesamling. Åtte nye landsbyer får tilgang til drikkevann.

Tåkefangere

KREVER VEDLIKEHOLD: Nettene samler inn rundt 6300 liter vann hver dag. Prosjektkoordinator Salaheddine Ait Lakdoum forteller at tåkefangerne må vedlikeholdes for å opprettholde tilgangen til vann til landsbybeboerne.

Foto: Dar Si Hmad

SISTE NYTT

Siste nytt