Hopp til innhold

– Vilje til kompromiss førte til løsning

MARRAKECH (NRK): Flere timer på overtid erklærte COP22-president Salaheddine Mezouar at sluttdokumentet etter klimaforhandlingene er klar. Regelverket for Parisavtalen skal være ferdig innen 2018.

MOROCCO-POLITICS-ENVIRONMENT-COP22

Klimatoppmøtet i Marrakech ble avsluttet natt til lørdag.

Foto: FADEL SENNA / Afp

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Det var i Marrakech forpliktelsene i Parisavtalen skulle bli konkretisert. Nå er det to uker lange toppmøtet avsluttet, seks timer på overtid. De nesten 200 landene skal innen to år få på plass et regelverk for Parisavtalen.

Vidar Helgesen

– Kompromisset vi ble enige om på overtid er i tråd med det som Norge var med på å forhandle fram den siste dagen, sier Klima- og miljøminister Vidar Helgesen til NRK.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

NRK møter klima- og miljøminister Vidar Helgesen utenfor plenumsalen natt til lørdag.

– Spørsmålene som sto igjen til slutt var prosedyremessige spørsmål hvor det var uenighet mellom enkeltland. Det var en vilje til kompromiss som til slutt løste det hele, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen til NRK.

Flere land ville ha inn nye elementer i Parisavtalen, men dette var det motstand mot.

Totalt 500 stats- og regjeringssjefer og ministre har deltatt på klimakonferansen. Helgesen deltok i konsultasjoner med det marrokanske vertskapet om formuleringene i den endelige teksten.

– Kan det komme flere omkamper i neste runde?

– Det er alltid sånn med kompromisser at det åpner for at folk prøver seg på omkamper i neste runde. Men beskjeden er så klar om at vi har to år på oss nå med å få på plass alt regelverket som skal til, og det kommer vi til å stå hardt på er hovedsaken nå, og da har vi ikke tid til alle disse omkampene, sier Helgesen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Salaheddine Mezouar

FNs klimasjef Patricia Espinosa, COP22-president Salaheddine Mezouar da Marrakech-erklæringen ble lagt fram.

Foto: Mosa'ab Elshamy / Ap

– Få lysglimt i Marrakech

Steffen Kallbekken

Forskningsleder Steffen Kallbekken i Cicero.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Det er fortsatt stor politisk vilje til framdrift, men likevel har det gått litt trått i forhandlingene i år, ifølge Steffen Kallbekken i Cicero senter for klimaforskning.

– Klimatoppmøtet i Marrakech har gitt et tydelig signal til Donald Trump om at verden står bak klimamålene. Stort mer ble de ikke enige om denne gangen, sier Kallbekken.

Etter nesten to uker med forhandlinger, kom utsendingene i går med en erklæring om å vise politisk vilje og engasjement for å kjempe mot global oppvarming. Det trengs sterk politisk vilje, slår landende fast.

Vidar Helgesen sier at Norge har oppnådd det de kom til Marrakech for.

– Det er at vi får en enighet om at regelverket for Parisavtalen er ferdig innen 2018, da skal avtalen være operasjonell og kan implementeres. Det har gått raskt å få avtalen i kraft, og da er det viktig at vi raskt jobber ut regelverket, for det er mye som skal avklares om hvordan landenes nasjonale forpliktelser skal gjennomføres, måles og rapporteres, sier Helgesen.

​Demonstrerte mot lite handling

Det har vært høye forventninger til å gjøre handling ut av ord etter at Parisavtalen ble vedtatt i fjor.

Avtalen trådte i kraft 4. november, 110 land har så langt ratifisert den, og det var i Marrakech forpliktelsene skulle bli konkretisert.

Rundt 200 deltakere på klimatoppmøtet mobiliserte seg fredag kveld for å vise misnøye overfor klimatoppene.

– Aksjonen er en respons på forhandlingene. Det går for sakte, det har skjedd litt for lite med tanke på hvor mye man trenger handling, sa sentralstyremedlem i Spire, Matilde Clemetsen til NRK.

Demo Marrakech

Klimamøtet COP 22 i Marrakech i Marokko er årets viktigste klimaforhandlingsmøte. Men mange mener det kom lite ut av møtet. 200 demonstrerte på COP22-området timer før forhandlingene ble avsluttet.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt