Hopp til innhold

Etter 11 rolige dager fikk klimaaktivistene nok

MARRAKECH (NRK): Rundt 200 deltakere på klimatoppmøtet i Marokko mobiliserte seg for å vise misnøye overfor klimatoppene. – Dette er en respons på hvor lite framgang som har skjedd her.

Demo Marrakech

Klimamøtet COP 22 i Marrakech i Marokko er årets viktigste klimaforhandlingsmøte. Men mange mener det kom lite ut av møtet.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Rundt 200 mennesker marsjerte fredag kveld mot de symbolske flaggene til 197 medlemsland på konferanseområdet i Marrakech.

– Hey, COP 22 - we are here to talk to you! ropte de.

De ville vise at de ikke er fornøyde med det som har blitt gjort, eller det som ikke har blitt gjort, på klimatoppmøtet. For det var høye forventninger til å gjøre handling ut av ord etter at Parisavtalen ble vedtatt i fjor.

Avtalen trådte i kraft 4. november, 110 land har så langt ratifisert den, og det var i Marrakech forpliktelsene skulle bli konkretisert.

– Aksjonen er en respons på forhandlingene. Det går for sakte, det har skjedd litt for lite med tanke på hvor mye man trenger handling, sier sentralstyremedlem i Spire, Matilde Clemetsen til NRK.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Naturvernforbundet og Spire

Gaute Eiterjord i Naturnvernforbundet og Matilde Clemetsen i Spire var med på aksjonen som foregikk i konferanseområdet.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

«COP of in-action»

COP22 har under oppsparket av konferansen spilt på at de må sette handling bak ordene i Parisavtalen. På plakatene aktivistene bar sto det blant annet: «COP of in-action».

– Det skulle være et handlingsmøte. En action-COP, sier Clemetsen.

Demonstrasjonen pågår mens klimaforhandlingene er i sluttfasen på overtid fredag kveld. Nå gjenstår bare detaljene. Flere spørsmål er skjøvet videre til 2017 og 2018.

– Man ønsker å se den samme abisjonen her nede som i Paris. Men så ser man at det faktisk ikke er så høye ambisjoner og ting man har blitt lovet og gitt signaler om, har man gått tilbake på, sier Clemetsen.

Demo COP22
Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

– Frustrerte

De rike landene har lovet å punge ut minst 100 milliarder dollar i året i klimafinansiering innen 2020. Det skal hjelpe dem å skifte til ren energi og bekjempelse av klimaendringene.

Den største uenigheten i forhandlingene var knyttet til rike lands økonomiske bidrag til fattigere land.

– Utviklingslandene godtar ikke at de rike landene fraskriver seg ansvaret. De har jo skapt klimaproblemet, og nå opplever mange fattige land klimaendringer på kroppen. Ennå har ikke de rike landene kommet med en erstatning. Det er ikke de fattige landene som har skapt det problemet, sier Gaute Eiterjord, nestleder i Natur og Ungdom.

Også leder Ingrid Skjoldvær var med for å demonstrere.

– Jeg er litt matt. Det har ikke skjedd så veldig mye på de to ukene her. Rike land trenger å høyne ambisjonene sine og legge mer penger på bordet. Og det har ikke skjedd, sier hun.

Marrakech-erklæring

Etter nesten to uker med forhandlinger, kom utsendingene i går med en erklæring om å vise politisk vilje og engasjement for å kjempe mot global oppvarming. Det trengs sterk politisk vilje, slår landende fast.

– Klimaet vårt blir på alarmerende vis varmere i en takt uten sidestykke, og det er tvingende nødvendig for oss å reagere på dette, heter det videre i kunngjøringen.

– Marrakech-erkæringen viser at det fortsatt er driv bak internasjonal klimapolitikk, sa klima- og miljøminister Vidar Helgesen til NRK fredag.

Han vil oppsummere klimakonferansen slik:

– For å være ærlig har møtet vært preget av valget i USA. Vi kommer til å miste det amerikanske lederskapet på klima. Heldigvis har verden staket ut kursen til en lavutslippsfremtid og dette er en utvikling som selv ikke klimaskeptikere kan stoppe, sier Helgesen.

SISTE NYTT

Siste nytt