Hopp til innhold

Temperaturen på Nordpolen: 20 grader varmere

Mørketid og vinter skal gi iskalde temperaturer på Nordpolen. Målinger denne uka viser at Arktis er hele 20 grader varmere enn normalen.

Is i Polhavet

Isen på Nordpolen skal fryse igjen på denne tida av året, men i år går det saktere enn normalt.

Foto: Eivind Molde / NRK

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Den amerikanske avisa The Washington Post beskriver de høye temperaturene som nå måles på Nordpolen som "sinnssyke".

– Det er 20 grader varmere enn normalt over store deler av Polhavet, sier den amerikanske forskeren, Jennifer Francis ved Rutgers universitet til avisa.

Hun sier varmen er et resultat av rekordlite og antakelig veldig tynn is, sammen med mye varm og fuktig luft sørfra som drives nordover av en kraftig vind.

Målinger fra Danmarks Meteorologiske Institut, som ble gjort tidligere i uka nord for 80 grader, viste fem minusgrader, mot normalen på minus 25.

September er måneden med minst is på Nordpolen, før den fryser til igjen. Nå går det saktere enn vanlig.

Målinger fra National Snow and Ice Cata Center viser at det i de siste ukene er målt rekordlite is. Nivået er lavere enn i 2012, som var et rekordår.

Unormalt varmt i havet

Avisa refererer til flere forskere som mener situasjonen i Arktis nå er ekstrem.

Zack Labe er doktorgradsstudent ved University of California. Han sier store temperatursvingninger er vanlig i Arktis, spesielt om vinteren, men at temperaturene har vært høye over unormalt lang tid.

Mark Serreze, som leder det amerikanske National Snow and Ice Data Center, sier til avisa at det som skjer nå er unormalt. Han peker på at også sjøtemperaturene er uvanlig høye.

– Det er områder i Polhavet som nå er fire grader varmere enn gjennomsnittstemperaturen. Det er galskap.

Ikke uventet

Klimaforsker og professor Grete Hovelsrud ved Nordlandsforskning og Nord universitet sier dette er dramatiske nyheter, men ikke uventet.

– Det spesielle med Arktis er at når det kommer så mye varm luft til Nordpolen, samtidig som vannet er varmt, får vi en dobbeltvirkning. Endringene blir store.

Grete Hovelsrud

- Målingen som kommer fra Arktis er dramatiske, sier klimaforsker og professor Grete Hovelsrud ved Nordlandsforskning og Nord universitet.

Foto: Nordlandsforskning

Hovelsrud, som også er knyttet til CICERO Senter for klimaforskning, mener at det ikke er noe tvil om at klimaendringene er i gang.

– Det er viktig å skille mellom klima og vær. Klima er det langsiktige. Det vi ser nå er en del av det langsiktige og det peker én veg.

Hovelsrud sier at endringene i Arktis er så store og skjer mye raskere enn det forskerne sine modellen til nå har framskrevet.

– Det er bare en ting å gjøre. Vi må stoppe utslippene.