NRK Meny
Normal

Hemmelig plan for å kvitte seg med Labour-leder Miliband

LONDON (NRK.no): Hemmelige samtaler om å avsette partileder Ed Miliband, ryktespredning, uro og misnøye. Seks måneder før parlamentsvalget er ikke stemningen den beste i det britiske arbeiderpartiet.

Labour-leder under partiets landsmøte i Manchester i september 2014

Labour-leder Ed Miliband må tåle harde karakteristikker av partifellene. De mener han ikke har politisk gjennomslagskraft og frykter han ikke er sterk nok til å lede partiet frem til valget.

Foto: SUZANNE PLUNKETT / Reuters

Ennå leder Labour så vidt på meningsmålingene i Storbritannia, men bare med noen et eneste prosentpoeng.

Statsminister David Camerons parti, De konservative, har tatt igjen så godt som alt forsprang hos hovedmotstandere, til tross for egne interne problemer.

Flere Labour-medlemmer snakker nå åpent om et parti i krise, en krise som de mener er forårsaket av en leder som ikke har gjennomslagskraft nok i velgermassen.

Latterliggjøres

Ed Miliband har ledet partiet i litt over fire år, etter at han vant over sin egen bror, David som også stilte som lederkandidat høsten 2010.

Men til tross for at partiet har ligget best an på meningsmålingene av de politiske partiene, har Miliband selv ikke vært populær hos folk.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

David og Ed Miliband etter at kampen om ledervervet i Labour var avgjort
Foto: LEON NEAL / Afp

På en meningsmåling i avisen The Sun tidligere denne uken, svarte kun 3 prosent at de syntes at Miliband var en sterk leder, mens 16 prosent sa det samme om statsminister David Cameron.

Nærmest daglig latterliggjøres Ed Miliband i vitsetegninger i avisene, eller på fotografier.

Nylig ble han hånet for å kun gi noen kobbermynter til en tigger mens han så ukomfortabelt inn i kameraene. Tidligere i år for hvordan han så ut da han spiste en bacon-sandwich.

I den konservative avisen The Times tegnes han som regel som den afiguren Wallace fra de populære animasjonsfilmene «Wallace & Gromit».

Tegning av Labour-leder Ed Miliband i The Times

Ed Miliband i tegneren Peter Brooks skikkelse.

Foto: Faksimile fra The Times av Peter Brookes sin tegning
Tegning av Labour-leder Ed Miliband fra The Times

Ed Miliband tegnet som Lille Trille.

Foto: Faksimile fra The Times av Peter Brookes sin tegning

I dagens tegning finner han fornøyd ut at navnet også står nevnt under «dødsfall», med hentydning til at partiet er i dyp krise.

Tidligere i uken karikert som Lille Trille som nettopp har falt ned og knust, iført en T-skjorte med påskriften «Dette er hvordan en god dag ser ut».

Diskutert plan B

Mens fyrverkeriene dundret over store deler av landet på «Guy Fawkes night» torsdag kveld, skal flere fremtredende partitopper hatt krisemøte for å diskutere en vei ut av et mulig kommende ydmykende valgnederlag, ifølge avisen Daily Mail.

Symbolverdien er tung. Guy Fawkes var som kjent en del av kruttsammensvergelsen mot kong Jakob I.

På samme dato diskuterer altså partimedlemmer en sammensvergelse mot Ed Miliband.

To av partiets fremtredende politikere, justispolitisk talskvinne Yvette Cooper og helsepolitisk talsmann Andy Burham, skal ifølge The Times ha diskutert ulike løsninger for en fremtid for Labour – uten Miliband som leder.

Yvette Cooper

Yvette Cooper skal ha deltatt på de hemmelige samtalene. Hun er gift med tidligere minister Ed Balls, som var nevnt som mulig Labour-leder da Miliband ble valgt.

Foto: LEON NEAL / Afp

Samtalene skal ha dreid seg om å finne en omforent løsning om et nytt lederskap uten en nominasjonskamp først.

Deres rådgivere har benektet at samtalene har funnet sted.

En kilde i partiet har også sagt at det kun dreier seg om ryktespredning fra en annen mulig lederkandidat for å underminere Cooper og Burham.

Men daglig kommer det drypp i mediene om stor misnøye med Miliband og stadig fallene oppslutning for partiet.

I Skottland, som tradisjonelt er et sterkt Labour-område, står partiet i ferd med å bli utradert til fordel for de skotske nasjonalistene, til tross for at Labour vant kampen mot løsrivelse.

Senest i går måtte Ed Miliband gå ut å benekte at det er noen lederkrise i partiet på grunn av ham. Miliband har nylig omrokert på posisjonene i partiet, angivelig for å demme opp for en voksende misnøye fra egne parlamentsmedlemmer.

Minst to folkevalgte har allerede spurt partiets parlamentariske lederen om å be Miliband trekke seg fra ledervervet.

En av hans fremste talsmann skal ha uttalt at arbeiderpartibevegelsen er i ferd med å dø ut.

Advarer mot å endre leder nå

Partiets egne regler gjør det nærmest umulig for en leder å bli kastet av sine egne. Partiets forrige leder, Gordon Brown, overlevde mange kuppforsøk.

Skulle likevel mange nok av parlamentsmedlemmene samle seg og be Miliband gå, kan presset bli så stort at han føler han ikke har noe valg.

Men flere tar også motsatt standpunkt, deriblant partiets tidligere utdanningsminister og innenriksminister, David Blunkett.

Den profilerte blinde politikeren, som trekker seg som parlamentsmedlem til våren, sier det er politisk galskap å forsøke å kaste Miliband på dette tidspunktet. Han maner til samhold, skriver The Guardian.

– Det er mye vi kan gjøre sammen. Mer synlighet for alle skyggestatsrådene (talsmenn for politiske områder red.anm.), og frihet til å skrive og snakke mer åpent. Å fremme saker som viser våre verdier sammen med en samlende politikk, vil være til store hjelp, ifølge Blunkett.

– Det ville være også være til hjelp dersom de som var mest avvisende til Blair-årene, nå kunne vie tiden til å støtte Ed Miliband, som de påsto de støttet for fire og et halvt år siden, la Blunkett til, med dårlig skjult henvisning til kritikerne av partilederen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Labour-leder Ed Miliband under partiets landsmøte i Manchester 2014

Labour-leder Ed Miliband fanget inn under et uheldig øyeblikk under partiets landsmøte i Manchester i september. Hans motstandere i partiet mener han fremstår som keitete og rar.

Foto: LEON NEAL / Afp

Kort tid til valget

Det er nøyaktig seks måneder igjen til valgdagen, 6. mai 2015. Det er svært kort tid på å hente frem en ny leder, og eventuelt etablere en ny kurs for partiet.

Men det er lite som tyder på at diskusjonene om Ed Milibands lederegenskaper kommer til å avta.

Fortsatt ristes det på hodet både i og utenfor partiet over at han angivelig glemte å snakke om finanskrisens konsekvenser for Storbritannia i landsmøtetalen sin i september, og det presenteres målinger nesten daglig som viser fallende oppslutning.

Dermed får kritikerne enda mer vann på mølla.

En måling i Daily Mail i dag viser at Ed Miliband den nest dårligste oppslutning enn noen tidligere partileder i både Labour og De konservative gjennom de siste 40 årene.

En anonym skyggeminister i partiet omtaler situasjonen som deprimerende.

– Folk sier til meg at de ikke kan stemme for Labour dersom det betyr at Ed blir statsminister. Men det er mitt navn som står på stemmeseddelen (i valgkretsen red.anm.), ikke hans.

En annen anonym kilde som omtales som erfaren i partiet sier:

– Normalt vokser folk i rollen, men han har krympet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt