Hopp til innhold

Pengekrav fra EU flytter briter mot høyre

London (NRK.no): Et ekstra pengekrav på om lag 17,5 milliarder kroner fra EU til Storbritannia, sender anti-EU partiet UKIP til nye høyder på meningsmålingene. Statsminister David Cameron lover å la regningen bli ubetalt.

BRITAIN-POLITICS

Nigel Farage har god grunn til å smile. Etter nye pengekrav fra EU har hans anti-EU-parti, UKIP, fått stadig flere tilhengere.

Foto: JUSTIN TALLIS / Afp

Nigel Farage feirer

Partileder i UKIP, Nigel Farage, har for tiden mye å feire. Hans parti, som hører til på ytterste høyre fløy, oppnår stadig bedre resultater.

Foto: Johan E. Bull / NRK

Ingen setter pris på uventede høye regninger, ei heller britenes statsminister. Særlig ikke når den kommer på verst tenkelig tidspunkt.

Det britiske anti-EU partiet UKIP rir på en fremgangsbølge partiet knapt har sett før. For to uker siden fikk de sist første medlem av underhuset da en folkevalgt fra de konservative meldte overgang, og vant omvalget.

En ny "overløper" stiller til omvalg om kort tid, og Cameron forsøker i mellomtiden å vise seg som en som taler Brussel midt imot.

Han har lovet britiske velgere dyrt og hellig at han skal reformere EU, og ikke minst begrense det han mener er en voldsom innvandring fra Øst-Europa.

BRITAIN-POLITICS/ Britain's Prime Minister David Cameron speaks on high speed rail link HS2, at the launch of the HS2 report, in Leeds Civic Hall

David Cameron synes ikke noe særlig om de nye pengekravene fra Brussel, og sier Storbritannia ikke har planer om å betale de 17,5 milliardene som de blir bedt om å komme med.

Foto: POOL / Reuters

Må betale 17,5 milliarder innen desember

Fredag ettermiddag ble det andre ting å tenke på, da Storbritannia fikk beskjed om å betale inn over 2 milliarder ekstra euro til EU-budsjettet. Tidsfristen er 1. desember.

En harmdirrende statsminister David Cameron fortalte journalister i Brussel hvor lite begeistret han var for kravet. EU begrunner Storbritannias økte andel til budsjettet med at de har hatt en langt bedre økonomisk vekst enn andre EU-land.

Irland og Nederland har også fått krav om ekstra innbetaling, men sier de bare kommer til å betale. Kravene de har fått er likevel langt lavere enn det Storbritannia har fått.

Det har David Cameron ingen planer om å gjøre, det gjorde han klart dagen kravet kom, og gjentok det med ekstra trykk i går ettermiddag da han skulle orientere Underhuset i det britiske parlamentet om saken.

-Jeg betaler ikke

Det tilhører sjeldenhetene at de forskjellige partiene i Underhuset er enige om noe, det ligger i organets natur. I går ettermiddag var likevel en av de sjeldne dagene. David Cameron slo lynraskt fast at:

– Storbritannia kommer ikke til å betale 2,1 milliarder euro til noen 1. desember og vi motsetter oss størrelsen på beløpet. Vi kommer til å utfordre dette på alle mulige måter.

Og dermed strømmet det på "yeah" fra benker på begge sider i Underhuset. Fra Brussel møter han likevel liten forståelse.

EUs budsjett-kommissær Jacek Dominik sa til BBC at Storbritannia hadde hatt to muligheter til å reagere tidligere, uten å gjøre det. Han la til at Storbritannia vil få bøter dersom ikke beløpet betales til forfall.

Opposisjonsleder Ed Miliband fra det britiske arbeiderpartiet Labour, mente også regjeringen må ha visst om regningen i lengre tid, men dette ble kontant avvist fra statsministeren. De var likevel enige om å være imot kravet. Andre brukte langt sterkere ord

– Det britiske folk forventer ikke at den britiske statsministeren skal overføre litt mindre penger, eller overføre dem litt senere. De forventer at han skal be unionen om å stikke dem opp der hvor solen ikke skinner, sa Camerons partifelle Philip Davies i underhuset – ikke uten latter fra kolleger i salen.

Rekordmåling på ytterste høyre

Dermed må Cameron bruke mer tid på å løse opp i pengekravfloken enn å samle støtte hos andre medlemsland til å reformere unionen.

En som ler hele veien til parlamentet, er lederen for anti-EU partiet UKIP. Partiet fikk rekordhøy oppslutning i en meningsmåling i avisen The Independent i dag, hvor hele 19 prosent av britene sier de vil stemme på partiet, som plasserer seg ytterst til høyre i britisk politikk.

Dette er et prosentpoeng høyere enn den forrige rekordmålingen fra juni i år. Da hadde partiet nettopp gjennomført sitt beste EU-valg noensinne. Selv om partiet har som hovedmål å få Storbritannia ut av unionen, har de om lag en tredel av Storbritannias parlamentsmedlemmer i Brussel, 24 av 73.

Cameron kan på den samme målingen notere seg ett prosentpoengs fremgang, mens Labour går tilbake hele fem prosentpoeng.

Velgerne snur ryggen til Europa

Målingen forteller ganske mye om britenes forhold til unionen etter om lag fire tiår med medlemskap når hver femte velger sier de vil stemme på UKIP.

Inntil det tidligere parlamentsmedlemmet Douglas Carswell meldte overgang til UKIP tidligere i høst, og senere vant omvalget, har ikke UKIP hatt et eneste parlamentsmedlem, først og fremst på grunn av den britiske valgordningen som ikke gir proporsjonal representasjon i parlamentet, men i stedet baserer seg på en representant fra hver valgkrets.

Selv om de neppe vil få inn mengder med folkevalgte i parlamentsvalget til høsten, ligger de an til sitt beste valg noensinne.

Neste måned kan UKIP på sitt andre parlamentsmedlem når tidligere konservativmedlem Mark Reckless stiller til omvalg i sin valgkrets i neste måned. De konservative bruker mye ressurser på å stille med en sterk motkandidat, men utfallet er uvisst.

Med å gå så hardt ut som han har gjort, vil ydmykelsen bli total dersom David Cameron ender opp med å betale regningen. Legger han seg nok en gang ut med Brussel, smuldrer sjansen for reformer opp.

Det er litt over én måned igjen til forfall.

SISTE NYTT

Siste nytt