Hopp til innhold

Havel ikke invitert til Nobel-seremoni

Tsjekkias tidligere president Vaclav Havel var av dem som nominerte Liu Xiaobo til årets fredspris. Han er foreløpig ikke invitert Nobel-seremonien.

Video Vatslav Havel ikke invitert

VIDEO: Vaclav Havel ikke invitert til nobelutdelingen i Oslo Rådhus.

Forfatteren og dramatikeren Vaclav Havel var den siste presidenten i Tsjekkoslovakia og den første presidenten i den tsjekkiske republikk.

Høyres finanspolitiske talsmann, Jan Tore Sanner.

Høyres Jan Tore Sanner vil selv gi sin billett til Havel, dersom han ikke blir invitert.

Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

Han var en av arkitektene bak Charter 77, som var den demokratiske veien for Tjekkia, og er en av de store inspirasjonskildene for Liu Xiaobo, og hans manifest Charter 08.

– Det er skammelig hvis Vaclav Havel ikke inviteres til Nobel-seremonien i Oslo Rådhus, mener Høyres Jan Tore Sanner, som selv har vært i nær kontakt med Havel i forkant av nominasjonen av Liu Xiaobo.

Står ikke på listen

Nobelinstituttet mottok for et par uker siden en liste fra Beijing og kretsen rundt Liu Xiaobo, på hvem man ønsket skulle være fredsprisvinnerens gjester under Nobel-arrangementet i Oslo om to uker.

– Vi har jo fått en invitasjonsliste fra prisvinneren. Først fikk vi en på 140 navn - deretter en på 50 navn. Havel står ikke på noen av disse, og derfor er han ikke invitert, sier direktør ved Nobelinstituttet Geir Lundestad.

Geir Lundestad

Nobelinstituttet og Geir Lundestad tar ikke ansvar for hvem som blir invitert.

Foto: Holm, Morten / Scanpix

Nobelinstituttet kommer også til å invitere en rekke gjester utenom prisvinnerens gjesteliste, men de har ikke noen etablert tradisjon for å invitere tidligere statsledere.

De har dessuten konsentrert seg om å invitere kinesere.

– Dette er kinesere som selv har tatt kontakt med oss, takket for valget av prisvinner og fortalt om sin tilknytning til Liu Xiaobo, enten ved at de er medunderskriver på Charter 08, som Xiaobo førte i pennen på vegne av flere, eller har en nær personlig tilknytning. Derfor har vi funnet det naturlig å sende enkelte av dem en invitasjon, sier Geir Lundestad.

Les også: Walesa tilbyr seg å ta imot Fredsprisen

Havel selv vil komme

Dersom ikke Nobelinstituttet sørger for å invitere den tidligere presidenten, vil Jan Tore Sanner ta saken i egne hender.

– For å si det slik - dersom Nobelkomiteen ikke inviterer Vaclav Havel, skal han få min billett, sier han.

Havel selv sier han ønsker å være til stede under seremonien hvis han kan.

– Det kan bli vanskelig på grunn av arbeidsforpliktelser og helseproblemer. Men jeg vil gjøre mitt ytterste for å komme, sier den tidligere presidenten til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt