Hopp til innhold

Walesa tilbyr seg å ta imot Fredsprisen

Polens tidligere president, fagforeningsleder og fredsprisvinner Lech Walesa tilbyr seg å ta imot årets Fredspris på vegne av vinneren, Liu Xiaobo.

Lech Walesa

Lech Walesa fikk Nobels fredspris i 1983. Han tilbyr seg å ta imot prisen sammen med andre fredsprisvinnere.

Foto: Katarina Stoltz / Scanpix/Reuters

- Jeg er klar til å representere ham under seremonien i Oslo sammen med andre fredsprisvinnere, sier Walesa til nyhetsbyrået AFP.

Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad sier imidlertid at det ikke er aktuelt.

Ikke et stort problem

- Det er ikke et kjempestort problem for oss at prisvinneren ikke kan være til stede. Verken medaljen, diplomet eller pengene lider noen overlast hos oss mens de venter på den rettmessige eieren, sier Lundestad til NTB.

- Den norske nobelkomiteen har verken som politikk å invitere eller oppmuntre tidligere prisvinnere til å komme, forteller Lundestad.

Unntaket er hvis enkelte prisvinnere har spesielle ønsker om tilstedeværelse fra tidligere år.

Walesas forslag kommer for å rette oppmerksomheten mot det faktum at menneskerettigheter blir krenket og at vinneren av det Walesa kaller den viktigste frihetsprisen blir hindret i å ta imot Fredsprisen.

Symbolikk

Liu Xiaobo

Lech Walesa tilbyr seg å ta imot Fredsprisen på vegne av årets vinner Liu Xiaobo.

Foto: - / Afp

- Selvsagt vil vi bare representere ham symbolsk. Diplomet og prispengene blir værende i Oslo til Liu Xiaobo selv kan komme og hente dem, sier Walesa.

Lech Walesa fikk Nobels fredspris i 1983 for sin ikkevoldelige motstand mot Polens daværende kommunistregime.

Han tok ikke sjansen på selv å reise til Oslo av frykt for ikke å kunne dra hjem igjen. Det gjorde derimot hans kone Danuta som tok imot Fredsprisen på vegne av ektemannen.

Kommunismens fall

Regimet arresterte Walesa i 1981 da soldater slo til mot den uavhengige fagbevegelsen Solidaritet som Walesa dannet. Han ble løslatt året etter.

I 1989 førte forhandlinger mellom Solidaritet og myndighetene til en avtale om frie valg som førte til en fredelig overgang til demokrati, og som sterke bidro til kommunismens fall i hele Øst-Europa.

Walesa var president i Polen fra 1990 til 1995.