Urix forklarer

Har vokst på innvandringsmotstand – nå vil Salvini ha enda mer makt

Samme dag som et norskeid skip reddet 85 migranter i Middelhavet, erklærte Matteo Salvini mistillit mot egen regjering i Italia. Det vil neppe gjøre det enklere for fremtidens migranter.

Italy Europe Migrants

Innenriksminister Matteo Salvini sier nei til det norske flyktningskipet. Nå vil han bli statsminister i Italia.

Foto: Riccardo Antimiani / AP

I dag ble 85 migranter fra Libya reddet av det norskeide skipet som drives av Leger Uten Grenser og SOS Mediterranée.

Innenriksminister Matteo Salvinis reaksjon var resolutt og velkjent: «Jeg slår fast at dette skipet skal nektes adgang til italienske farvann».

Dermed bekrefter Salvini sin harde linje når det gjelder migrasjon over Middelhavet. I løpet av sommeren er en rekke flyktningskip blitt nektet å komme inn til italienske havner.

Ønsker nyvalg

I dag varslet også Matteo Salvini at han vil legge frem en erklæring om mistillit mot sin egen regjering.

Italy Politics

Ifølge meningsmålingene er Salvini Italias mest populære politiker.

Foto: Nico Lanese / AP

Det betyr med stor sannsynlighet at det blir nyvalg i Italia til høsten. Og ifølge dagens meningsmålinger er det også stor sannsynlighet for at Salvinis parti, Ligaen, vil vinne valget.

I dag er Salvini innenriksminister og visestatsminister i en regjering sammen med populistpartiet Femstjernersbevegelsen. De to partiene dannet regjering i fjor sommer, men har de siste månedene kommet stadig mer på kollisjonskurs.

Den mektigste

Formelt sett er Matteo Salvini en av de tre fremste i den italienske regjeringen, sammen med den partiløse statsministeren Giuseppe Conte, og den andre visestatsministeren, Luigi Di Maio, som er leder for Femstjernersbevegelsen.

Men i praksis har Salvini fremstått som landets mektigste politiker, i første rekke på grunn av hans resolutte motstand mot den omfattende innvandringen fra Afrika som Italia har opplevd de siste årene.

AFP_1I71KM

Men langt fra alle italienere er fornøyd med Salvini og hans innvandringspolitikk.

Foto: FEDERICO GAMBARINI / AFP

Innenriksministerens beslutning om å stenge italienske havner for redningsskip med flyktninger fra Nord-Afrika, har gitt ham og hans parti en kraftig økning i oppslutningen.

Ligaen er størst

Ved parlamentsvalget i fjor vår ble Femstjernersbevegelsen største parti med nærmere 33 prosent av stemmene, mens Ligaen fikk drøyt halvparten.

Nå viser meningsmålingene at rollene er byttet – Ligaen på rundt 35 prosent, mot bare 17 for Femstjernersbevegelsen. Og flere målinger viser at mer enn halvparten av Italias velgere ønsker Matteo Salvini som ny regjeringssjef.

Ved å presse frem nyvalg nå til høsten, er det derfor stor sannsynlighet for at den markante innvandringsmotstanderen kan bli Italias nye statsminister. Blir han det, er det ingen grunn til å vente en mer liberal innvandringspolitikk i Italia.

EUROPE-MIGRANTS/ITALY

Mange migranter fra Afrika håper fortsatt på "den europeiske drømmen"

Foto: ANTONIO PARRINELLO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt