Hopp til innhold

85 reddet i Middelhavet av «Ocean Viking»

85 migranter ble i dag reddet av det norskeide skipet «Ocean Viking» utenfor Libya. – De bør sendes tilbake til Afrika, mener justisminister Jøran Kallmyr (Frp). Italienske myndigheter har sendt et brev til Kallmyr der de ber Norge ta ansvar for migrantene.

Ocean Viking First Rescue - August 9

Under et døgn siden «Ocean Viking» nådde søk- og redningssonen i det sentrale Middelhavet utenfor Libya er de nå i gang med å redde mennesker i havsnød.

Foto: Hannah Wallace Bowman / Hannah Wallace Bowman/MSF

Alle menneskene som ble tatt opp fra havet nå trygt om bord på «Ocean Viking», skriver organisasjonen på Twitter.

Laster Twitter-innhold

– Akkurat nå jobber vi med å kartlegge tilstanden til menneskene, sier Karine Nordstrand, lege og president i Leger Uten Grenser til NRK.

Ifølge organisasjonen skal det være 85 mennesker, inkludert fire kvinner og 25 barn under 18 år som ble reddet i den to timer lange aksjonen 60 nautiske mil fra Libya. Gummibåten ble først observert av et EU-fly.

De som trenger det får medisinsk hjelp om bord. Deretter handler det om å få disse sårbare menneskene til en trygg havn, skriver Leger Uten Grenser i en pressemelding.

Ocean Viking First Rescue - August 9

85 personer i havsnød ble flyttet fra en gummibåt over i en mindre redningsbåt som fraktet dem til «Ocean Viking».

Foto: Avra Fialas / SOS MEDITERRANEE.

Redningen av menneskene i havsnød skjedde under et døgn etter at Leger Uten Grenser, i samarbeid med SOS Mediterranée, nådde søk- og redningssonen i det sentrale Middelhavet utenfor Libya.

Det norskeide redningsskipet har et mannskap på 31 personer.

Leger Uten Grenser ber nå om at europeiske myndigheter og Norge bidrar til å sikre at disse menneskene kan bli satt i land i nærmeste trygge havn.

Italia sier nei

Italias innenriksminister Matteo Salvini har flere ganger nektet skip med migranter å legge til havn i Italia. På Twitter i dag kommenterer han også den siste redningsaksjonen fra det norske skipet og gjentar at de skal nektes adgang til italiensk havområde.

Laster Twitter-innhold

Salvini har i dag skrevet et brev til justisminister Jøran Kallmyr, der han ber norske myndigheter ta ansvaret for migrantene som i dag er reddet av mannskapet på det norskeide skipet.

«Italienske myndigheter gjør den norske regjeringen oppmerksom på dens ansvar for et skip som seiler under norsk flagg", heter det i brevet, som er gjengitt i flere italienske aviser.

«Deres regjering må straks ta kontakt med skipets kaptein, slik at at skipet kan dirigeres til en norsk havn eller et annet aktuelt land. Vi anser at størrelsen og utstyret til dette skipet burde tilsi at det kan tilbakelegge en lengre strekning til et trygt anløpssted", skriver den italienske innenriksministeren i brevet til justisminister Jøran Kallmyr.

Justisdepartementet sier i kveld at det ennå ikke har mottatt henvendelsen fra den italienske innenriksministeren.

Må tilbake

– Migrantene må nå transporteres tilbake til Afrika, enten til Tunisia eller Libya. De bør ikke sendes til Europa for da blir denne aksjonen en forlengelse av flyktningruten istedenfor at det blir en redningsaksjon, sier Norges justisminister Jøran Kallmyr (Frp) til NRK i dag.

Kallmyr er tydelig på at det ikke er aktuelt å ta imot noen av dem som nå er reddet i Norge.

– Vi ser at på disse båtene befinner det seg ofte personer fra Pakistan, Bangladesh, Egypt og Tunisia og de har ikke noe i Europa å gjøre, det er ikke de som skal få asyl sier Kallmyr.

Justisministeren gikk tidligere i sommer ut og advarte mot å reise.

– Det kan utløse at flere flyktninger velger å krysse havet enn de private noensinne kan redde, sa Kallmyr til NRK i juli.

Ocean Viking

Containere på dekk av «Ocean Viking» er bygget om til ulike oppholdsrom, med blant annet bad og en klinikk slik at helsearbeiderne fra Leger uten grenser kan bistå på best mulig vis om bord.

Foto: Charlotte Bergløff / NRK

Doblet risiko

Risikoen for å miste livet på å krysse det sentrale Middelhavet er doblet på ett år. Det viser den nyeste statistikken fra FNs migrasjonsbyrå som har fått organisasjoner til å slå alarm.

François Thomas president, SOS Mediterranée Frankrike

François Thomas er president for franske SOS Mediterranée. Han mener flyktninger aldri har hatt større risiko for å dø på flukt over Middelhavet.

Foto: Charlotte Bergløff / NRK

– Det har vært en nedgang i antallet mennesker som forsøker å ta seg over Middelhavet, og det har vært en nedgang i antall døde. Men det som skjer akkurat nå i det sentrale Middelhavet er at risikoen for å dø aldri har vært større. Så selv om det er færre som reiser, så har risikoen for å miste livet aldri vært så store som nå.

Det sa François Thomas som er president for franske SOS Mediterranée da NRK besøkte «Ocean Viking» før avreise.

I 2018 forsøkte 36.883 migranter å ta seg med båt fra Libya til Europa, ifølge IOM. 1111 av dem omkom.

I år er det registrert 9576 migranter. 579 av dem har mistet livet. Det betyr at seks prosent av alle båtflyktningene langs den sentrale middelhavsruten dør i forsøket.

SISTE NYTT

Siste nytt