NRK Meny
Normal

Har sikret DNA fra Malmø-skytteren

MALMØ/OSLO (NRK) Politiet i Malmø håper å ha sikret seg DNA fra mannen som er mistenkt for å skyte mot butikken til skredderen Naser Yazdanpanah lørdag kveld.

Video Mann beskutt i Malmø

Naser Yazdanpanah ble skallet til av den antatte gjerningsmannen.

NRK.no-reporter Helge Carlsen i Malmö
Foto: NRK

Den antatte gjerningsmannen skallet ned skredderen, og polititeknikere har sikret seg spor fra Yazdanpanas panne .

Dersom prøvene som er tatt av Yazdanpanah inneholder DNA, kan de sammenlignes med politiets register. Og om prøvene matcher, kan man ha funnet ut hvem som står bak skytingen.

Ekspertgruppe lager profil

Samtidig er eksperter i det svenske politiet i gang med å lage en profil på gjerningsmannen som den siste tiden har stått bak 19 skuddløsninger . Politiets teori er at det er én person som står bak alle skuddene.

Skuddene har falt over store deler av Malmø, men det er fellesnevnere:

  • Til nå har etterforskerne kommet frem til at samme våpen er brukt i minst fem av tilfellene. I tillegg knyttes minst tre tilfeller til til saken etter at man har funnet tomme hylser.
  • Dessuten har skuddene kommet omtrent på samme tidspunkt av døgnet.
  • Stedene skuddene har falt er på lignende steder, alle er i Malmø, og de åtte stedene politiet mener er mest interessante ligger i nærheten av parker.
  • Alle ofrene har innvandrerbakgrunn.

Det svenske politiets gjerningsmannprofilgruppe, den eneste i sitt slag i Norden, består av seks personer med erfaring fra etterforskninger og undersøkelser av åsteder. I gruppen finnes også en ekspert på menneskelig oppførsel, en rettpsykiater, en psykolog og en rettslege.

Denne gruppen brukes også til å gå gjennom uoppklarte forbrytelser, såkalte «cold cases». Nå skal de finne ut hvem den ukjente gjerningsmannen er.

I mellomtiden fylles Malmø-gatene av politi.

Tror ikke gjerningsmannen har panikk

Den tidligere drapsetterforskeren Jan Olsson mener det er trolig at gjerningsmannen selv bor blant ofrene.

Til den svenske avisen Aftonbladet sier Olsson at det er vanlig at mennesker begår lovbrudd i områdene de føler seg kjent i, og mye taler i så fall for at «den nye lasermannen» bor i nærheten av de stedene han løsnet skudd.

Olsson ledet etterforskningen av den svenske seriemorderen John Ausonius, kjent som «lasermannen», som skjøt 12 personer - én person døde av skadene - i Stockholm og Uppsala i 1991 og 1992. Nå soner han livstid i fengsel.

Den pensjonerte etterforskeren tror «den nye lasermannen» beveger seg mye i områdene før han slår til, at han venter tålmodig på det rette offeret og ikke skyter i panikk.

– Mennesker som gjør slikt går ikke til en spesiell plass, men de kan befinne seg i et område i lang tid. Og når anledningen byr seg, så skyter de. Det kan være slik denne mannen har gått frem, sier Olsson til Aftonbladet.

John Ausonius, lasermannen

John Ausonius, lasermannen, skjøt 12 personer på begynnelsen av 1990-tallet.

Foto: Yvonne Åsell / SCANPIX

– Medieoppmerksomheten spiller en rolle

Olsson mener åstedene virker gjennomtenkte og godt utvalgte, og at det virker som at gjerningsmannen flykter gjennom bakgårder og parker etter å ha løsnet skuddene.

– Jeg kan tenke meg at mannen beveger seg på sykkel eller til fots. Det er en enkel måte å bevege seg på når man skal gjennom trange passasjer, sier Olsson.

Malmø-skuddene nå skjer med relativ jevne mellomrom, men det virker i visse perioder som om mannen hviler. Hvorfor?

– Ausonius reiste til Sør-Afrika, og det kan hende at hende at noe slikt skjer denne gangen også - at det er noe annet som opptar ham, sier Olsson og legger til:

– At han slår til så ofte kan være på grunn av all oppmerksomheten han får gjennom mediene. Det kan fort spille en rolle for en person som gjør slikt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt