Får hjelp av «lasermann»-ekspert

Skånepolitiet får eksperthjelp i jakten på en ukjent gjerningsmann med håndvåpen som trolig står bak minst 15 angrep mot innvandrere i Malmø.

Skyting i Malmø

Politiet sperret i går av området der kvinnene ble beskutt.

Foto: Afp

Et femtitalls politifolk i Sverige jakter intenst på det som i svensk presse blir kalt «nye lasermannen». Natt til fredag satt Malmø-politiet i krisemøter.

– Det er en massiv styrke som jobber med dette nå, sier Hans Jarvestam, stedfortredende leder for operativ avdeling ved politiet i Skåne, til Malmo-avisen Kvallsposten.

I går kveld ble to kvinner med utenlandsk opprinnelse skutt på gjennom et vindu i en leilighet i Malmø. De skal ikke være livstruende skadd, ifølge politiet.

To personer skutt i Malmø

Politiet har foreløpig ingen mistenkte etter skyteepisoden i går.

Foto: Prvulovic, Drago / Scanpix
Skyting i Malmø

Slik ser vinduet ut etter skytingen.

Foto: Stig Åke Jönsson / Scanpix

I dag har det kommet flere detaljer fra skyteepisoden. Ifølge Aftonbladet ble de to skutt på gjennom kjøkkenvinduet da de så på TV. Gjerningsmannen skal ha stått kun en meter fra vinduet da skuddet ble avfyrt.

De siste dagene har det vært flere skudd mot innvandrere i Malmø, og politiet regner med at personen vil slå til igjen.

Sammenheng

Calle Persson, som jobber i Skånepolitiet, ser sakene i sammenheng.

– Det er visse ting som stemmer overens med tidligere skyteepisoder, men så er det også noe som ikke stemmer like bra, sier Persson til NRK.

Se video fra morgensendingen til SVT her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Angriper innvandrere

Skyteepisodene har vært spredt over hele Malmö, og ingen av ofrene har hatt noen kjent trussel mot seg. De har alle stilt seg uforstående til hvorfor det plutselig og uten forklaring er åpnet ild mot dem.

– En teori er at en gjerningsmann, eller flere, angriper personer med innvandrerbakgrunn, sier politiets talsmann J-B Cederholm.

– Om det er motivet, tør vi ikke ha noen formening om. Vi jobber ut fra ulike teorier, men en av dem er at gjerningsmannen sikter seg inn på menn med innvandrerbakgrunn.

Lasermannen herjet i Sverige

Politiet setter nå tilfellene i sammenheng med skyteepisodene som fant sted mellom august 1991 og januar 1992, da en mann skjøt totalt elleve mennesker ved flere steder i Stockholm og Uppsala. En person døde av skadene, mens flere fikk livsvarige men av skuddene.

Det eneste disse ofrene hadde til felles var at de hadde mørkt hår eller mørk hudfarge.

Nå har Skånepolitiet alliert seg med lasermann-ekspert og kriminaletterforsker Eiler Augustsson, skriver Dagens Nyheter. Det var politimannen som var med å pågripe lasermannen.

Etter seks måneder arresterte politiet John Ausonius, som senere ble dømt for ett mord, ni mordforsøk og ni grove ran. Ausonius fikk tilnavnet «lasermannen» fordi han var bevæpnet med et gevær med lasersikte.

– Dette er alvorlig

Sveriges justisminister Beatrice Ask mener våpenreglene bør strammes inn.

– Skulle det vise seg at det ligger fremmedfiendtlighet bak er det enda mer alvorlig, sier Ask til Expressen.

Hun mener det er viktig å styrke politistyrkene i området.

– På lengre sikt er det viktig å finne ut av hva slags organisasjon som står bak dette. Det er viktig at folk melder fra til politiet dersom de har sett eller vet noe, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


SISTE NYTT

Siste nytt