NRK Meny
Normal

Halvparten av elevene måtte rømme

Somaliske barn mister sjansen til skolegang når store deler av befolkningen må flykte fra de hungersnødrammede områdene.

Somaliske flyktninger

Minst 200.000 barn har måttet flykte i Somalia - og har dermed også mistet muligheten til å gå på skole.

Foto: Jerome Delay / Ap

Elendigheten som sult- og tørkekatastrofen på Afrikas Horn fører med seg er av enorme proposjoner. Det svært underutviklede landet Somalia står nå i tillegg i fare for å miste en sjanse til å komme seg opp av sumpa.

Les alle NRKs artikler om sultkatastrofen på Afrikas Horn.

Multimedia: Generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp forteller om sin reise i de sultrammede områdene av Somalia og Kenya.

Over halvparten måtte slutte

Flyktningstrømmene i landet til at svært mange barn mister muligheten til skolegang. Ifølge Unicef har så mye som 60 prosent av somaliske skolebarn måttet flykte fra hjemmet sitt – og dermed også fra skolen sin, skriver nyhetsbyrået AFP.

Se grafikk: Slik rammer sultkatastrofen

I hele Somalia var det i forrige skoleår 435.000 elever. Av disse har 200.000 måttet flykte. På toppen av dette er det bare 30 prosent av somaliske barn som i det hele tatt begynner på skolen.

- Vi forventer at skoledeltakelsen vil bli svært redusert når skolene åpner igjen lørdag, sier utdanningskoordinator Lisa Doherty hos Unicef.

Somalia er det landet i verden med minst skoledeltakelse ved siden av Haiti.

- Krisa vil bli verre

Flere titalls tusen somaliere har flyktet inn i nabolandene Etiopia og Kenya. Somalia er det hardest rammede landet i katastrofen på Afrikas Horn. Halvparten av befolkningen på 10 millioner innbyggere trenger nødhjelp, og to til tre millioner er rammet eller risikerer å bli rammet av sulten.

Samtidig kommer det meldinger om at tilgangen på mat vil bli enda verre sør i Somalia inntil neste års avlinger er høstet.

- Krisen har ennå ikke nådd toppen. Den vil bare bli verre og verre inntil det skjer, sier FNs høykommissær for flyktninger Antonio Guterres.

Regnet er ventet i oktober, slik at neste avling kan være klar tidlig neste år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt