Normal

Kritiserer afrikansk Somalia-hjelp - 11-åring gir mer enn Lesotho

Afrikanske statsledere får kritikk for manglende giverglede til ofrene for tørkekatastrofen på Afrikas horn. På toppmøtet i Den afrikanske union før helgen var det en 11 år gammel gutt fra Ghana som stjal oppmerksomheten. Imens forverrer katastrofen seg dag for dag.

Andrew Adansi-Bonnah og flyktninger i Mogadishu

Stadig flere flyktninger kommer til leire i Mogadishu. Senest søndag kom nye busslaster. 11 år gamle Andrew Adansi-Bonnah (t.v.) ble en av få helter på møte i Den afrikanske unioen før helgen.

Foto: Abdurashind Abdulle/Elias Asmare / AFP/AP

Jerry Rawlings og Andrew Adansi-Bonnah

Ghanas tidligere president Jerry Rawlings kjøpte en t-skjorte til inntekt for barn i Somalia fra Andrew Adansi-Bonnah på toppmøtet i Den afrikanske unionen før helgen.

Foto: Elias Asmare / AFP

Noe av grunnen til at 11-åringen fikk så mye fokus på toppmøtet var at bare fire afrikanske statsledere møtte opp i Etiopias hovedstad Addis Abeba.

Totalt ble det gitt løfter om 46 millioner dollar - snaut 250 millioner kroner - på møtet, men det er bare rundt fire prosent av det behovet som hjelpeorganisasjonene har meldt inn.

I stedet var det 11 år gamle Andrew Adansi-Bonnah som stjal mye av oppmerksomheten blant de tilstedeværende i Addis Abeba.

Samlet inn over 20.000 kroner

Andrew hadde med seg 4000 dollar - vel 21.000 norske kroner - som han hadde samlet inn til tørkerammede barn i Somalia, melder det sør-afrikanske nyhetsbyrået SAPA.

11-åringen begynte å samle inn penger hjemme i Ghana etter at han så en TV-dokumentar om tørkekatastrofen på Afrikas horn, melder BBC.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Barn i Mogadishu

Interne fordrevne flyktningebarn i Hodan-distriktet i Mogadishu mottar matrasjoner. Den ghanesiske 11-åringen Andrew Adansi-Bonnah ønsket først å sende mais til de tørkerammede, men lot seg overbevise om at det var enklere å sende penger.

Foto: FEISAL OMAR / Reuters

- Jeg så en BBC-dokumentar om Somalia og jeg så på faren min og spurte om hvorfor de var så tynne og sultne, fortalte 11-åringen til nyhetsbyrået AFP.

1. august begynte han å samle inn penger og ifølge nyhetsbyrået AP ga faren Samuel, som er skolelærer, hele julilønnen på rundt 500 amerikanske dollar til sønnens innsamling.

Senere har han henvendt seg til større bedrifter i Ghanas hovedstad Accra og fått dem til å donere penger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

T-skjorte for Somalia

Flere av de tilstedeværende på møtet i Addis Abeba hadde kjøpt t-skjortene til Andrew.

Foto: SIMON MAINA / Afp

Innsamlingen til Andrew har vekket oppmerksomhet over store deler av Afrika og han ble invitert til å delta på toppmøtet i Den afrikanske union.

Mens han var i Addis Abeba solgte Andrew t-skjorter med på skriften «Save Somali Children from Hunger» til deltagerne.

Han holdt også en appell under toppmøtet der han blant annet fokuserte på matsikkerhet. tilgang til helsevesen og retten til utdannelse.

Utsatt flere ganger

Toppmøtet for tørkekatastrofen på Afrikas horn har vært utsatt flere ganger og da møtet endelig ble holdt sist torsdag møtte bare fire statsledere opp.

I tillegg til de etiopiske vertene var det lederne fra Somalia, Djibouti og Ekvatorial-Guinea som var tilstede.

Til gjengjeld dukket langt flere av lederne opp da temaet for Den afrikanske union fredag var situasjonen i Libya.

Store stater ga lite

På toppmøtet var det særlig skuffelse over at de største afrikanske landene, Nigeria og Sør-Afrika, ga så lite til tørkeofrene.

Nigeria lovet to millioner dollar og Sør-Afrika 1,3 millioner dollar, skriver engelske Independent.

Til sammenligning har bistandsorganisasjonene sagt at det er et akutt behov på 1,4 milliarder dollar, over sju milliarder norske kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mia Farrow i Dadaab

Skuespiller og UNICEF-ambassadør Mia Farrow var i flyktningeleiren Dadaab fredag.

Foto: KATE HOLT / Afp

Totalt var det 21 av de 54 medlemslandene i Den afrikanske unionen som lovet å gi penger, og nesten av halvparten av de lovede 46 millionene dollar kom fra tre land, Algerie, Angola og Egypt.

Flere av landene ga svært lite, og Lesothos lovede bidrag på 2500 amerikanske dollar kritiseres for å være mindre enn det 11 år gamle Andrew fra Ghana har klart å samle inn.

Verre dag for dag

I de tørkerammende områdene i landene på Afrikas horn forverres situasjonen dag for dag.

I de verst rammede områdene sør i Somalia når hjelpen under hver femte av de 2,8 millionene som sulter.

FN advarer nå om at tørken er i ferd med å spre seg og at i løpet av den neste måneden vil hele Sør-Somalia være rammet av tørke.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sultende familie i Somalia

En ung pike i Somalias hovedstad Mogadishu holder lillesøsteren på armen, mens lillebroren ser på. De tre har kommet til byen fra de tørkerammede områdene sør i landet i en desperat søken etter mat.

Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap

I det lille landet Djibouti varsler FNs matvareorganisasjon FAO om at 146.000 mennesker nå er rammet av tørken.

Det er over halvparten av de innbyggerne i landet som bor utenfor hovedstaden.

Også deler av Kenya, Etiopia og Uganda er rammet av tørkekatastrofen på Afrikas horn.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt