NRK Meny
Normal

Her begraves Somalias små barn

Hver dag dør i gjennomsnitt ti barn under fem år av mangel på mat og sykdommer i en leir for flyktninger fra Somalia. FNs anslag av hvor mange barn som lider av akutt underernæring, er rystende.

Tørke- og sultkatastrofen på Afrikas horn har tatt livet av over 29.000 barn under fem år i løpet av de siste 90 dagene bare i det sørlige Somalia.

Ifølge anslag fra FN. Ifølge FN er 640.000 somalske barn akutt underernærte, og FN regner derfor med at dødstallene blant små barn vil stige.

Ti døde hver dag i Kobe-leiren

I gjennomsnitt dør hver dag ti barn under fem år av underernæring og sykdommer i kobe-leiren i Etiopia, opplyser FNs flyktningorganisasjon UNHCR tirsdag.

Sørgende begraver et barn i Somalia

Familien til 18 måneder gamle Sahro Mohamed må selv grave graven til barnet.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters
Sørgende begraver et barn i Somalia

Moktar Hassan Garad begraver sin fem år gamle sønn.

Foto: Farah Abdi Warsameh / Ap

– Siden Kobe-leiren ble åpnet i juni har i gjennomsnitt ti barn omkommet hver dag, sier talsmann Adrian Edwards. Han sier at den viktigste årsaken til de høye dødstallene, er mangel på mat, men at et utbrudd av meslinger forsterker problemet.

– Kombinasjonen av sykdommer og lite mat er det som gjør at dødstallene ligner på tidligere sultkatastrofer i regionen, sier Edwards.

UNHCR forsøker å få bukt med sykdomsprolemet, og opplyser at et massevaksineringsprogramm for barn mellom seks måneder og 15 år ble ferdigstilt mandag denne uken.

Første kontakt med trent helsepersonell

Rundt 25.000 mennesker er registrert i Kobe-leiren, som er en del av det 121.000 mennesker store flykningleirkomplekset Dollo Ado. I løpet av året har denne store samlingen av leirer vokst seg dobbelt så stor som tidligere.

Flesteparten av flyktningene fra Somalia har kommet fra rurale områder, og i leirene er det første gang mange av menneskene er i kontakt med utdannet helsepersonell.

Mellom 200 og 250 somaliere ankommer leirene hver dag, ifølge Edwards. De flykter fra vold og det FN kaller regionens verste tørke på mange tiår.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt