Gråtende Frode Berg i retten: – Jeg er beskyldt for noe som jeg aldri har gjort

MOSKVA (NRK): Fengslingsvilkårene til Frode Berg opprettholdes. Nordmannen må dermed bli sittende i Lefortovo-fengselet i Moskva. Pensjonisten gråt under ankebehandlingen i byretten i Moskva i dag.

Frode Berg i retten i Moskva

Frode Berg var selv til stede i rettssalen i Moskva under ankebehandlingen tirsdag.

Foto: Morten Jentoft / NRK

– Jeg er beskyldt for noe som jeg aldri har gjort, sa en gråtkvalt Frode Berg (62) i retten i dag.

Pressen fikk være til stede under dagens ankebehandling om fengslingsvilkårene til Frode Berg i byretten i Moskva.

Det var fotoforbud i rettssalen, men journalistene til stede fikk gjøre lydopptak og ta bilder av Frode Berg.

I formiddag ble det klart at fengslingsvilkårene opprettholdes og at Frode Berg må bli sittende i Lefortovo-fengselet. Forslaget om kausjon og løslatelse ble avvist.

Frode Berg

Ved dette rettslokalet i Moskva går tirsdag ankesaken om fengslingsvilkårene til Frode Berg.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Beskyldes for spionasje mot den russiske marinen

Frode Berg ble pågrepet 5. desember i fjor. Han hadde 3.000 euro på seg da han ble tatt og er beskyldt for å ha bidratt til spionasje mot den russiske marinen.

Han sitter isolert i Lefortovo-fengselet, som brukes av den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

Den pensjonerte grenseinspektøren satt tre uker i fengsel før han fikk en advokat som kunne engelsk.

Ilja Novikov

Frode Bergs advokat Ilja Novikov har tidligere forklart til NRK at nordmannen føler seg veldig isolert.

Foto: Jurij Linkevitsj

Tydelig preget

Det var en tydelig preget Frode Berg som møtte i retten tirsdag. Pensjonisten satt bak en glassvegg og gråt åpent under selve opplesningen av avgjørelsen.

Han fikk ikke lov til å snakke med journalistene, men sa til pressen at han er uskyldig.

Ilja Novikov, som er Frode Bergs advokat, opplyser til NRK at spørsmålet om utvidet varetektsfengsling i ytterligere to måneder kan komme opp for en domstol i Moskva allerede i neste uke.

Advokaten kan ikke lenger uttale seg om detaljene i saken ettersom han nå har fått tilgang til etterforskningsmaterialet.

Frode Berg

– Jeg er tatt for noe jeg ikke har gjort, sa en gråtende Frode Berg i retten.

Foto: Morten Jentoft / NRK

Tre uker uten advokat

Rett etter at Frode Berg ble pågrepet utenfor hotellet sitt i Moskva ble det gjennomført tre avhør. På det tidspunktet skal nordmannen ha hatt oppnevnt en annen advokat, men som han aldri så eller hørte noe fra.

Først i slutten av desember fikk nordmannen oppnevnt advokaten Ilja Novikov, men sikkerhetspolitiet FSB har ikke avhørt nordmannen én eneste gang i løpet av perioden.

FSB må altså be om fornyet varetektsfengsling før 5. februar, hvis de ønsker å gå videre med saken.

Skuffet og oppgitt

Frode Bergs advokat Ilja Novikov har tidligere forklart til NRK at nordmannen føler seg veldig isolert.

– Frode Berg sitter på en celle sammen med en annen person som snakker litt engelsk. Ellers er det dårlig med engelskkunnskaper i fengselet, og Berg snakker selv svært lite russisk. Han føler seg veldig alene, sa Novikov til NRK 14. januar.

Advokaten stiller spørsmål ved hvorfor FSB ikke viser større interessert i å etterforske og komme til bunns i saken.

Frode Berg

Arkivbilde av Frode Berg som sitter fengslet i Moskva anklaget for spionasje. Han ble pågrepet av det russiske sikkerhetspolitiet FSB i Moskva 5. desember.

Foto: Privat / NTB scanpix

Ber om å bli avhørt

– Dersom etterforskerne ikke er interessert i å gjøre et avhør foreslår vi at de slipper ham fri. Det er ingen grunn til at Berg må sitte isolert i fengsel hvis det ikke skjer noe, sier Novikov til Aftenposten i dag.

– Vi stiller spørsmål ved om de første avhørene er foretatt i samsvar med russisk lov, påpeker Ilja Novikov til avisen.

En tidligere norsk grensevakt er arrestert i Moskva, mistenkt for spionasje. Var Frode Berg i ferd med å levere fra seg militære hemmeligheter? Er han uskyldig kastet i russisk fengsel? Eller er han lurt i en felle, og i så fall av hvem? I Kirkenes går folk i fakkeltog, mens det norske utenriksdepartementet har tatt på seg filttøfler. En podkast fra NRK Urix med Tore Moland.

Hør NRKs podkast om Frode Berg.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt