NRK Meny
Normal

Gjør klar til massemønstring på Maidan

Demonstrantene i Kiev gjør seg klar til massemønstring på Maidan, mens parlamentet møtes for å behandle omstridte protestlover. Myndighetene skal ha sagt seg villig til å frigjøre arresterte demonstranter.

Maidan Kiev

Demonstranter samler seg i hopetall på Maidan i sentrum av Kiev i dag.

Foto: ARIS MESSINIS / Afp

Demonstrantene i Kiev lover en massemønstring uten sidestykke på Maidan når parlamentet i dag samles for å avgjøre om de omstride antiprotestlovene fra 16. januar skal oppheves.

Parlamentet samles etter planen klokken 9 norsk tid, men representanter fra opposisjonen sier at de ikke vil møte i salen før de er sikre på at det finnes et flertall for å oppheve lovene.

Igår kveld ble president Viktor Janukovitsj og lederne for opposisjonen enige om at lovene skal oppheves. Men formelt er det parlamentet, der Janukovitsj sitt parti har flertall, som må vedta dette.

Parlamentet i Ukraina er kjent for sine stormfulle og tidvis fysisk voldelige møter, og mange er spent på hvordan dagens omdiskuterte sesjon vil arte seg.

Hestehandel med opposisjonen

Samtidig har president Janukovitsj og opposisjonen også blitt enige om at arresterte demonstranter skal få slippe ut av fengsel. Men dette må skje på den betingelse at flere barrikader i Kiev fjernes og okkupasjonen av departementer avsluttes.

I samme møte avslo opposisjonsleder Arseniy Yatsenyuk offisielt tilbudet fra presidenten om at han kunne bli statsminister med tidligere tungvektsbokser Vitaly Klitsjko, som leder et annet opposisjonsparti, som visestatsminister.

(Saken fortsetter under videoen)

- Merkelig stemning i gatene her

NRKs Morten Jentoft rapporterer fra Kiev.

EUs utenriksminister på hastebesøk

Samtidig som det drar seg til både i parlamentet og på Maidan i dag vil EUs utenriksminister Catherine Ashton ankomme Ukrainas hovedstad. Hun kommer direkte fra et møte med Russlands president Vladimir Putin i Brussel i formiddag.

Møtet mellom EU og Russland i Brussel skjer mens forholdet mellom de to er på sitt kjøligste på svært lang tid, og kilden til konflikten er nettopp Ukraina.

Det var nemlig president Janukovitsj sin avgjørelse om å takke nei til en samarbeidsavtale med EU til fordel for en stor lånepakke fra Russland i november ifjor som utløste de nå over to måneder lange demonstrasjonene i Ukraina.

Biden advarte Janukovitsj

Hele verdens oppmerksomhet er nå rettet mot den tidligere sovjetrepublikken nord for svartehavet, og landets 40 millioner innbyggere, som nå har blitt åsted for en av de mest tydelige konfrontasjonene mellom øst og vest på det europeiske kontinentet siden slutten på den kalde krigen.

USAs visepresident Joe Biden ringte igår til Viktor Janukovitsj og advarte ham mot «å erklære unntakstilstand eller iverksette andre strenge sikkerhetstiltak som vil tilspisse situasjonen ytterligere og stenge muligheten for en fredelig løsning,» ifølge nyhetsbyrået AFP.

(Saken fortsetter under bildet.)

janukotvitsj og opposisjonen

President Viktor Janukovitsj møtte opposisjonslederne Oleh Tyahnybok, Vitaly Klitsjko og Arseniy Yatsenyuk igår kveld.

Foto: Andrei Mosienko / Ap

Kan utløse unntakstilstand

Dagens ekstraordinære sesjon i parlamentet skal ikke bare behandle de omstridte antiprotestlovene. De skal også ta for seg flere forslag fra opposisjonen om grunnlovsreform for å frata presidenten deler av makten.

Dette er det foreløpige høydepunktet i den politiske krisen i Ukraina, og ifølge AFP verserer det nå rykter i Kiev om at dersom det ikke blir noen enighet i parlamentet i dag vil regjeringen trå til med et siste forsøk på å rive opp demonstrasjonene med roten, kanskje også gjennom å erklære unntakstilstand.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt