NRK Meny
Normal

Klitsjko sier nei til tilbud om regjeringsposter

Opposisjonspolitikerne i Ukraina takker nei til presidentens tilbud om å få sentrale poster i regjeringa, ifølge Russia Today. De krever isteden presidentens avgang.

Demonstrantene stormet et konferansesenter i Kiev lørdag kveld.

SE demonstrantene storme bygget hvor politiets sikkerhetsstyrker oppholdt seg i Kiev lørdag kveld. De nekter å gi seg før president Viktor Janukovitsj går av.

– Vi aksepterer ikke forslagene. Antiprotestlovene må oppheves, og et nytt presidentvalg holdes i år, sa Udar-leder Vitaly Klitsjko til demonstrantene i Kiev lørdag kveld, ifølge Russia Today.

Opposisjonspolitikerne oppfordrer den omstridte presidenten Viktor Janukovitsj til å trekke seg, og sier ifølge AP at de er villige til å overta styringa av landet dersom Janukovitsj går av.

– Vårt krav er at det holdes presidentvalg i år. Folket velger våre ledere, ikke dere. Vi kommer ikke til å gi etter, sa den tidligere bokseren.

Ifølge en av de andre opposisjonslederne Arseij Jatsenjuk ønsker de å føre Ukraina inn i EU og løslate opposisjonslederen Julia Timosjenko, som i dag er fengslet, skriver Reuters.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstranter på Maidan

Tusenvis hørte på opposisjonslederne på Maidan lørdag kveld.

Foto: GENYA SAVILOV / Afp

Fikk tilbud om å bli statsminister og visestatsminister

Lørdag ettermiddag ble det klart at presidenten ønsket å tilby statsministerposten til opposisjonspolitikeren Arsenij Jatsenjuk i et forsøk på å roe krisa i landet.

I tillegg var han villig til å gi den andre opposisjonspolitikeren, Vitaly Klitsjko, posten som visestatsminister.

Opposisjonen innrømmer at presidenten var villig til å gi etter for noen av kravene deres, men at dette ikke var nok for de som ønsker et maktskifte.

Presidenten satt tidligere lørdag i samtaler med Jatsenjuk, Klitsjko og Oleh Tjahnybok, en annen opposisjonspolitiker.

På tross av avslaget understreker opposisjonslederne at de vil fortsette forhandlingene med presidenten.

Tirsdag er det duket for et ekstraordinært møte i parlamentet der presidenten har lovet å ta opp de omtridte antiprotestlovene til diskusjon.

– Tirsdag er D-dag. Vi tror ikke på ett eneste ord, kun på handlinger og resultater, sa Jatsenjuk til den store folkemengden på Uavhengighetsplassen (Maidan) i Kiev lørdag kveld.

2000 stormet antatt politibase

I løpet av lørdag kveld stormet 2000 demonstranter et konferansesenter i Kiev, hvor politiets sikkerhetsstyrker holdt til.

Ifølge AFP forsøkte demonstrantene å sperre sikkerhetsstyrkene inne i bygningen.

Enkelte demonstranter knuste ruter og kastet molotovcocktails og fyrverkeri inn i bygningen, ifølge Russia Today.

– Skam! ropte mange av dem da de stormet bygningen.

Politiet svarte med å spyle vann på demonstrantene og kaste sjokkgranater på dem. Det skal være rundt 150 polititjenestemenn inne i senteret, ifølge RT.

I Ukraina sier de to opposisjons-politikerne som tidligere i kveld ble tilbudt ministerposter i regjeringen, nei til forslaget.

SE VIDEO: Vitaly Klitsjko talte lørdag kveld til de tusenvis av demonstrantene på Maidan.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt