Hopp til innhold

Presidenten og opposisjonen enige om å fjerne antiprotestlover

President Viktor Janukovitsj er i nye møter med de tre viktigste opposisjonslederne i håp om å roe ned situasjonen i landet. De er nå blitt enige om å fjerne omstridte antiprotestlover mot at okkupering av offentlige bygg opphører.

Ukrainas president Viktor Janukovitsj i møte med opposisjonen 27. januar 2014.

Ukrainas president Viktor Janukovitsj (i midten t.v.) under det nye møtet med opposisjonslederne Vitali Klitsjko, Arseij Jatsenjuk og Oleh Tjahnjbok.

Foto: HANDOUT / Reuters

Demonstrantene, som inntok landets justisdepartementet søndag kveld i det de beskriver som en «symbolsk handling», har nå forlatt bygningen – for å unngå å provosere regjeringen unødig.

Justisminister Olena Lukash har sagt at hun uten å nøle vil innføre unntakstilstand. Utenriksminister Leonid Kozhara derimot benektet i ettermiddag at regjeringen har slike planer.

Ifølge internasjonale korrespondenter passer 30 patruljerende demonstranter utenfor bygningen at heller ingen slipper inn.

– De opprettholder presset mot myndighetene ved å blokkere inngangen. De har gjennom de siste dagene og ukene vist at de er sterke og godt organiserte og makter å lamme samfunnet, sier NRKs reporter Morten Jentoft i Kiev.

Han ble sammen med andre journalister tidligere i dag invitert inn i den okkuperte bygningen av demonstrantene.

Mandag kveld kommer det meldinger ut fra forhandlingsrommene der presidenten sitter sammen med opposisjonslederne.

Partene skal nå være enige om å fjerne de svært omstridte lovene president Janukovitsj innførte for å begrense demonstrasjoner og protester, melder både AP og AFP.

Det skal også være bekreftet på presidentens nettsider:

En politisk beslutning om å fjerne lovene av 16. januar er tatt. Lover som skapte mye diskusjon, står det på nettsidene ifølge AP.

I bytte skal opposisjonen ha lovet å mane til ro og be demonstrantene avslutte okkupasjonen av offentlige bygninger som justisdepartementet der demonstranter hadde brutt seg inn.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vakter utenfor justisdepartementet i Kiev

Disse to mennene er blant dem som vokter inngangen til justisdepartementet i den ukrainske hovedstaden.

Foto: Efrem Lukatsky / Ap

Avslo regjeringsledelse

President Viktor Janukovitsj satt mandag ettermiddag og kveld i et nytt møte med opposisjonen, representert ved Vitali Klitsjko, Arseij Jatsenjuk og Oleh Tjahnjbok, trioen som han også hadde et langt møte med lørdag.

Opposisjonen fikk da tilbud om å overta regjeringsansvaret, med Jatsenjuk som statsminister og den tidligere bokseren Klitsjko som visestatsminister. Men gitt at presidentens parti har et klart flertall i nasjonalforsamlingen, og det ikke vil endre seg før et nytt valg er holdt, avslo opposisjonslederne tilbudet.

De tre ulike partilederne innrømmer at president Janukovitsj var villig til å gi etter for noen av kravene de har stilt, men at dette ikke var nok for dem som ønsker et maktskifte.

På tross av avslaget understreket de at de ville fortsette forhandlingene med presidenten, noe som altså skjer nå mandag kveld. De krever nyvalg og reell innflytelse på ukrainsk politikk.

De ønsker også at landet skal signere samarbeidsavtalen med EU, som Janukovitsj skrinla like før signering etter press fra Russland.

Den vrakede EU-avtalen var det som i utgangspunktet tente det politiske bålet, som er i ferd med å spre seg fra hovedstaden og ut i hele landet.

Opposisjonen, som ønsker at Ukraina skal søke mot EU og spesielt Vest-Europa, har sin støtte vest i landet. Janukovitsj er mer russervendt og har støtte i øst.

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

NRKs utenriksmedarbeider rapporterer fra Kiev i Urix 27. 1. 2014.

NRKs reporter Morten Jentoft rapporterer fra Kiev om forhandlingene.

Stemmen fra fengselscellen

I ettermiddag blandet også den tidligere statsministeren Julia Timosjenko seg inn i maktkampen.

Den fengslede eksstatsministeren, som fortsatt er et sterkt symbol for mange etter Oransjerevolusjonen i 2004, kommer med en klar henstilling til opposisjonen om ikke å godta noe som helst av kompromisser med presidenten.

Plakatar med bilete av den fengsla opposisjonsleiaren Julia Timosjenko.

Demonstrantene i Kiev har fortsatt med seg plakater av Julia Timosjenko.

Foto: ALEXANDER DEMIANCHUK / Reuters

Og hun går enda lenger ved å be alle ukrainere reise seg mot regimet – slik de gjorde for 10 år siden.

– Jeg ber alle ukrainere om å fortsette å gå fremover, ikke stans opp og ikke svekk sin styrke i kampen, heter det i uttalelsen på hennes nettside.

Timosjenko og Janukovitsj er politiske erkefiender, og mange mente rettssaken om gassavtaler og fengslingen av «dama med fletta» var takk for sist fra Janukovitsj, som måtte tåle sterke påstander om valgfusk etter først å ha seiret i presidentvalget i 2004, og som tapte i omvalget for Viktor Jusjtsjenko – Timosjenkos nære allierte.

Nå er det Timosjenko som bruker sin fortsatte popularitet til å røre i opprørt vann.

President har hittil nektet å fremskynde det kommende presidentvalget, som etter planen skal holdes i 2015.

Nasjonalforsamlingen skal i morgen, tirsdag, ha et ekstraordinært møte hvor de omstridte antiprotestlovene, som har helt bensin på det brennende bålet, skal opp til diskusjon.

Da kommer også EUs utenrikssjef Catherine Ashton, to døgn tidligere enn planlagt. Hun håper å bidra til å finne en løsning på den fastlåste situasjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt