Hopp til innhold

Putin ikke lenger like velkommen

Når Vladimir Putin kommer til EUs hovedstad tirsdag har toppmøtet mellom presidentene skrumpet inn fra to dager til tre timer. Selv middagen hopper de over.

Herman Van Rompuy, Jose Manuel Barroso og Vladimir Putin

Det er knute på tråden mellom EU og Russland. Tirsdag møter EU-toppene Herman Van Rompuy og Jose Manuel Barroso Russlands president Vladimir Putin. Stemningen forventes å bli noe trykket på grunn av dragkampen om Ukraina.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Møtet har vært planlagt lenge før det smalt i Ukraina. Nå er alle planer kastet om «i lys av den siste tids utvikling» som det heter fra EU-hold.

For Vladimir Putin er ikke lenger like velkommen i EUs hovedstad.

Ukrainas avgjørelse om å trekke seg fra omfattende handelsavtaler med EU i siste sekund for så å vende seg mot Russland, har ikke bare utløst et voldsomt sinne og kaos i Kievs gater, men også en isfront mellom de to stormaktene EU og Russland.

At også Armenia har bestemt seg for å holde seg unna EU etter en lenge planlagt partnerskapsavtaler, har gjort forholdet ytterligere spent.

Nå tyder mye på at EU vil ha fortgang i avtalene de har på gang med Moldova og Georgia, avtaler som egentlig skulle fullføres i september.

Stiller med sjefskorpset

Men når Putin nå kommer på sin raske visitt, vil både EUs utenrikssjef Cathrine Ashton, EU-kommisjonens president José Manuel Barroso og presidenten for EUs råd Herman Van Rompuy delta.

Fra Russlands side kommer utenriksminister Sergei Lavrov foruten president Putin.

Under EUs toppmøte i forrige måned sa Van Rompuy at de åpent og direkte skal diskutere sine uenigheter med Putin.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Protester i Kiev 25. januar 2015

Hendelsene og den spente situasjonen i Ukrainas hovedstad Kiev kaster skygger til både Moskva og Brussel.

Foto: Darko Vojinovic / Ap

Bråket i Kiev

Spenningen i forholdet med mellom EU og Russland har vært tydelig de siste tre månedene. Og begge sider har anklaget hverandre.

EU mener Russland har lagt unødvendig hardt press på Ukraina for å løsne de tette båndene til Brussel og tvinge president Viktor Janukovitsj til å velge et nærere forhold til Moskva i stedet. EU har gitt uttrykk for at «døren står åpen», og at Ukraina når som helst kan komme tilbake til forhandlingsbordet.

Nå er uansett EU-toppenes fokus rettet mot volden og uroen i Kievs gater. EU ønsker ikke å bruke sanksjoner mot Ukraina, og har heller lagt vekt på diplomati.

EU-president José Manuel Barroso ringte til Janukovitsj for noen dager siden for å be ham innstendig om å stanse voldsbruken. EUs utenrikssjef Cathrine Ashton reiser til Ukraina etter møtet med Putin.

Samtidig med Putins besøk i Brussel, skal den ukrainske nasjonalforsamlingen vurdere å endre den upopulære antiprotestloven. Loven sier blant annet at det er forbudt å sette opp telt eller bruke høyttalere på offentlige steder. Overtredelse av dette kan straffes med store bøter eller 15 dager i fengsel.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel har bedt myndighetene i Ukraina om å trekke tilbake loven som legger sterke begrensninger på folks rett til å demonstrere. Frankrikes president François Hollande ber regjeringen i Ukraina om å raskt finne frem til et kompromiss. Men om samtalene med Putin kan stagge uroen, er usikkert.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Vladimir Putin og Jose Manuel Barroso i desember 2012

Vladimir Putin og Jose Manuel Barroso under det forrige toppmøtet i desember 2012.

Foto: FRANCOIS LENOIR / Reuters

Ikke «business as usual»

Ifølge diplomater er det medlemsstatene som har presset på for at møtet med Putin i Brussel skulle bli kortere enn vanlig, nettopp for å markere at det ikke er «business as usual».

Det forrige toppmøtet mellom Russland og EU i Brussel varte over to dager i desember 2012.

Det startet med middag, og de snakket både om økonomi og energi. Europa er fortsatt veldig avhengig av russisk energi, og handel mellom EU og Russland er viktig for begge parter.

Selv om Putin ikke er invitert på middag denne gangen, så skal han i det minste få lunsj i løpet av sine 150 minutter i Brussel.

SISTE NYTT

Siste nytt