Israelske soldater gikk løs på EU-diplomater

Israelske soldater gikk hardhendt fram mot europeiske diplomater og tok en lastebil med telt og nødhjelp som diplomatene forsøkte å gi til palestinere som har fått boligene sine ødelagt denne uka.

En reporter fra nyhetsbyrået Reuters var vitne til at israelske soldater kastet sjokkgranater mot en gruppe diplomater, hjelpearbeidere og lokale innbyggere på den okkuperte Vestbredden fredag.

Væpnede israelske soldater angrep EU-diplomater som hadde medisiner og nødutstyr fylt opp i flere lastebiler.

En reporter fra nyhetsbyrået Reuters var vitne til at israelske soldater kastet sjokkgranater mot en gruppe diplomater, hjelpearbeidere og lokale innbyggere på den okkuperte Vestbredden fredag.

Deretter ble en fransk diplomat dratt ut av førerhuset på en lastebil før soldatene kjørte lastebilen vekk.

I NRKs Nyhetssenter får du fortløpende nyhetsoppdatering.

– De tvang meg ned på bakken uten hensyn til min diplomatiske immunitet, sier den franske diplomaten Marion Castaing.

– Dette er hvordan folkeretten respekteres her, tilføyde hun, dekket av støv.

Les også: Israel sier nei til FN-konvensjon

Les også: 20 år siden Oslo-avtalen og ingen fred i sikte

Les også: Dette er verdens lykkeligste land

Landsbyen Khirbet Al-Makhul var hjem til cirka 120 palestinere. Den israelske hæren rev ned de midlertidige boligene der mandag etter at Israels høyesterett uttalte at de ikke hadde bygningstillatelse. Innbyggerne har nektet å forlate stedet og viser til at familiene har bodd der i generasjoner med saueflokkene sine.

En israelsk militær talskvinne sa at palestinere og utenlandske aktivister hadde satt seg til motverge med makt, og at soldatene bare prøvde å opprettholde rettens beslutning.

Les også: Assad advarer mot storkrig i regionen

Les også: Rakettvarsel skyldtes amerikansk-israelsk øvelse

Les også: Sivilbefolkningen må komme først

– Rapporter om at utenlandske diplomater har misbrukt sin immunitet blir gjennomgått og vil om nødvendig bli rapportert til relevante myndigheter, fortsatte hun.

Israelske soldater hindret tirsdag Røde Kors i å levere nødhjelp til palestinerne samme sted.

Diplomater fra Frankrike, Storbritannia, Spania, Irland, Australia og EUs politiske kontor var møtt opp fredag med flere forsyninger. Straks de var framme, ble de møtt av cirka tolv israelske soldater som nektet dem å losse lastebilen.

SISTE NYTT

Siste nytt