Hopp til innhold

Israel sier nei til FN-konvensjon

Israel kommer ikke til å ratifisere FN-konvensjonen om kjemiske våpen før nabolandene gjør det, sier en talsmann.

Israelske soldater ved grensa til Gaza
Foto: AMIR COHEN / Reuters

Bare sju land i verden har unnlatt å ratifisere FN-konvensjonen som forbyr produksjon, lagring og bruk av kjemiske våpen. Syria var ett av dem, men varslet denne uka FN om at de nå slutter seg til konvensjonen.

Israel akter ikke å gjøre dette, sier en talsmann for israelsk UD, Yigal Palmor, til avisen Haaretz.

– Jerusalem skjelver

Ifølge Palmor kommer Israel først til å ratifisere konvensjonen når andre stater i regionen har gjort det. Iran gjorde det alt i 1997, og med Syrias beslutning gjenstår bare Egypt.

De øvrige landene som står utenfor konvensjonen er Nord-Korea, Myanmar, Angola og Sør-Sudan.

– Alt snakket om å ødelegge Syrias lagre av kjemiske våpen har fått Jerusalem til å skjelve. Blir det Israels tur neste gang, undrer Haaretz.

– Kommer Kerry til å be Israel om å ratifisere avtalen om kjemiske våpen, spør avisen i forbindelse med at USAs utenriksminister John Kerry søndag ankommer landet.

CIA-rapport

Israelske myndigheter har aldri erkjent at landet er i besittelse av kjemiske og biologiske våpen, noe amerikansk etterretning lenge har antatt.

Tidsskriftet Foreign Policy omtalte denne uka en CIA-rapport fra 1983, som forteller hvordan amerikanske spionsatellitter året før avdekket det man mener er et produksjons- og lagringsanlegg for nervegass ved Dimona Sensitive Storage Area i Negev-ørkenen.

Andre produksjonsanlegg for kjemiske stridsmidler er trolig å finne innenfor Israels kjemiske industri.

Rapporten slår ikke uttrykkelig fast at Israel er i besittelse av kjemiske våpen, men konkluderer med at det er høyst sannsynlig.

Flere indikatorer får oss til å tro at de har tilgang på nervegass med lang og kort holdbarhet, sennepsgass og flere andre gasstyper til bruk i opprørskontroll, samt leveringssystemer for disse, slår CIA fast.

Amerikansk press

Amerikanske dokumenter som er offentliggjort av WikiLeaks viser at USA tidligere har forsøkt å overtale Israel til å ratifisere FN-konvensjonen om kjemiske våpen, men uten å lykkes.

Ifølge Haaretz regner israelske myndigheter nå med å komme under nytt press fra Washington om å ratifisere konvensjonen, noe som i så fall vil innebære at de må åpne opp landets anlegg for inspeksjon utenfra.

Israels daværende utenriksminister Avigdor Lieberman fastholdt senest i 2010 at Israel ikke ville undertegne konvensjonen før det er inngått fredsavtaler med alle naboland.

Israelske atomvåpen

Syria brukte i sin tid Israel som unnskyldning for ikke å slutte seg til konvensjonen, og Syria har sammen med Egypt argumentert for at Israel som det eneste land i regionen også er i besittelse av atomvåpen.

Israel har heller ikke undertegnet den internasjonale ikkespredningsavtalen for atomvåpen, og landet nekter internasjonale inspektører adgang til atomreaktoren i Dimona. Israelske myndigheter har aldri innrømmet at landet har atomvåpen, noe CIA konkluderte med alt i 1974.

SISTE NYTT

Siste nytt