Assad advarer mot storkrig i regionen

Syrias president Bashar al-Assad advarer om at et angrep mot landet vil styrke Al Qaida og kan utløse en regional storkrig.

 Bashar al-Assad

Bildet sendt ut av den syriske presidentens medieavdeling av Bashar al-Assad mens han blir intervjuet av den franske journalisten Georges Malbrunot.

Foto: AFP

Den syriske presidenten kommer med uttalelsene i et intervju han har gitt til journalisten Georges Malbrunot i den franske avisen Le Figaro.

– Hele verden kommer til å miste kontrollen over situasjonen når kruttønnen eksploderer, sier Assad.

Han advarer om at det kan bryte ut storkrig i regionen om vestlige land angriper Syria, og advarer om at de ikke har tenkt gjennom de langsiktige konsekvensene av et angrep.

– Vi kan ikke bare snakke om den første syriske reaksjonen, men også om hva som kommer til å skje senere. Ingen vet hva som kommer til å hende. Kaos og ekstremisme kommer til å spre seg, og det finnes en fare for en regional krig, sier Bashar al-Assad.

Artikkelen fortsetter under grafikken.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Retter seg mot Frankrike

Journalisten Georges Malbrunot sier at han fikk stille de spørsmål han ville til Assad og at intervjuet varte i 45 minutter til tross for at det i utgangspunktet var satt av en halv time.

Malbrunot sier at intervjuet foregikk i et mindre hus i nærheten av presidentpalasset og at Assad ga inntrykk av å ville vise nærhet til vanlige folk.

I intervjuet henvender Assad seg særlig mot Frankrike, som har sagt seg villige til å delta i et USA-ledet angrep mot Syria.

Alle som støtter terrorister økonomisk og militært er fiender av det syriske folket. Dersom Frankrikes politikk mot Syria er fiendtlig kommer den syriske staten til å bli dets fiende, og det kommer naturligvis til å få negative konsekvenser for de franske interessene, sier Assad.

Nekter for å ha brukt kjemiske våpen

Assad ville hverken bekrefte eller benekte at han styrker har kjemiske våpen, men avviste at det var regjeringsstyrkene som sto bak angrepet i Damaskus-forstaden Ghouta 21. august.

Han mente at det som er lagt frem fra amerikansk og fransk side ikke er tilstrekkelig bevis.

– De som kommer anklagene må kunne bevise dem. Om amerikanerne, franskmennene og britene hadde hatt noen som helst bevis, hadde de vist dem frem fra dag én, sier Assad.

Presidenten setter også spørsmål i logikken i at regjeringsstyrkene skulle stå bak angrepet.

– La oss si at vår hær skulle ville bruke masseødeleggelsesvåpen. Hvorfor skulle de gjøre det i et område der de selv befinner seg og der våre soldater skulle kunne bli skadet, sier Bashar al-Assad til Le Figaro.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Assad-tilhengere

Tilhengere av Syrias president Bashar a-Assad med et syrisk flagg og et bilde av presidenten fotografert Qasion-fjellet utenfor Damaskus mandag 2. september. De er en del av en gruppe menneskelige skjold som nå organiseres av regimet.

Foto: Khaled al-Hariri / Reuters

– Fare for regional krig

Assad vil ikke si hvordan Syria vil svare på et eventuelt angrep, men advarer for at krigen kan spre seg.

– Det er ikke vår politikk å eksportere våre problemer til nabolandene. Vi har håndtert tusenvis av terrorister som har kommet fra Jordan inne i Syria. Men, hvis vi ikke klarer å slå dem ned i Syria, så kan de spre seg til andre land, sier han.

På spørsmål om Syria vil angripe nabolandet Israel, holder han kortene tett til brystet.

– Du kan ikke vente at jeg skal avsløre hvordan vil vi reagere. Det gir ikke mening å presentere planen vår, sier Assad.

SISTE NYTT

Siste nytt