Hopp til innhold

Gapet mellom fattig og rik bekymrer mest

Det økende gapet mellom de fattige og de rike borgerne er den største risikofaktoren for den globale økonomien i årene som kommer, slår World Economic Forum fast i sin årlige risikoanalyse.

Finanskrise i Spania

En mann tigger på gata i Pamplona i Spania 3. januar. Myndighetene i landet sier antallet registrerte arbeidsledige gikk tilbake med over 107 000 personer i desember, noe som er gode nyheter i en økonomi strever med å komme seg etter over to år med resesjon.

Foto: Alvaro Barrientos / NTB Scanpix

– Det kroniske inntektsgapet mellom de rikeste og de fattigste borgerne er det som mest sannsynlig kan gjøre alvorlig skade på verdensøkonomien det kommende tiåret, skriver forumet i rapporten «Global Risks 2014».

Analysen kommer i forkant av World Economic Forums samling for politiske ledere og næringslivstopper i den sveitsiske skibyen Davos neste uke.

Risikoanalysen har blitt til med bidrag fra 700 internasjonale eksperter. Inntektsforskjellene i kjølvannet av den globale finanskrisen er risikoen som med størst sannsynlighet kan ha global innvirkning i det neste tiåret, sier forumet ifølge AP.

«En tapt generasjon»

Også den høye arbeidsledigheten i deler av verden tas opp i rapporten. De unge får en dobbel utfordring når arbeidsmarkedet gir færre muligheter og utdanningskostnadene stiger, påpeker ekspertene. Å ha en «tapt generasjon» av unge mennesker kan stå i veien for oppreisning etter finanskrisen og skape spenninger i samfunnet, konkluderer rapporten.

Klaus Schwab

World Economic Forum-sjef Klaus Schwab inviterer til møte i Davos neste uke. I dag la forumet fram sin årlige rapport om farer som verdensøkonomien står overfor.

Foto: DENIS BALIBOUSE / NTB Scanpix

– Generasjonen som vokser opp i 2010-årene står overfor høy arbeidsledighet og prekære jobbsituasjoner. Dette hindrer deres innsats for å skape seg en framtid, og øker risikoen for sosial uro, sier forumet.

Forumet advarer ifølge Reuters mot at situasjonen lett kan koke over og føre til opptøyer, noe man allerede har sett i protester mot ulikheter og korrupsjon fra Thailand til Brasil.

I en rekke land, særlig dem som kom verst ut av den europeiske gjeldskrisen, har arbeidsledigheten blant unge steget til svært høye nivåer. I Hellas og Spania står nesten 60 prosent av befolkningen under 25 år uten arbeid, ifølge AP.

– Mange unge står i dag overfor en tung kamp, sier David Cole i forsikringsselskapet Swiss Re, som har bidratt til analysen. Han peker på at mange unge har få jobbmuligheter samtidig som de får ansvaret for en aldrende befolkning.

Rapporten kommer ut samtidig som den globale økonomien viser tegn til å endelig ha kommet over det verste som finanskrisen brakte med seg.

Ekstremvær

Den 60 sider lange rapporten tar for seg 31 globale risikofaktorer for de neste ti årene. Ekstreme værhendelser kommer på andreplass på bekymringslisten til de 700 ekspertene. I tillegg frykter de blant annet at nye finanskriser kan ramme verden.

Konflikter som borgerkrigen i Syria og spørsmålet om hvordan man skal få fart på verdensøkonomien igjen vil være hovedfokus under møtet i Davos som starter onsdag neste uke.

Hundrevis av offentlige personer, inkludert ledere fra 40 land, har meldt sin ankomst. Direktører fra store selskaper som Google og kjendiser som Matt Damon deltar også, melder AP.

SISTE NYTT

Siste nytt