Hopp til innhold

Protestene i Brasil vokser i omfang

Hundretusenvis av mennesker deltok mandag i voldsomme protester i de største byene i Brasil for å vise sin misnøye mot landets myndigheter.

Opptøyene omtales som de største på 20 år, og har gradvis vokst i omfang de siste ukene.

I São Paulo og Rio de Janeiro tok tusenvis av demonstranter til gatene, og i Brasilia klatret demonstranter opp på taket til nasjonalforsamlingen for deretter å ta seg inn i bygningen.

Demonstrasjonene begynte så smått for noen uker siden som en protest mot høyere priser på kollektivtransport, men har etter hvert endret form og kraft.

Store folkemengder samler seg og roper ut sin misnøye mot offentlig sektor, korrupsjon og politivold.

– Dette er et felles opprop. Vi er ikke fornøyde, sier en av demonstrantene i São Paolo.

I Brasil er det store demonstrasjomer i byer over hele landet. Protestene er rettet mot offentlig sektor, korrupsjon og politivold. Protestene startet for en måned siden. 
Reporter: Sigrun Slapgard.

I Brasil er det store demonstrasjoner i byer over hele landet. Reporter: Sigrun Slapgard.

Fotball-VM

Demonstrantene er lei av at landets myndigheter pøser ut penger til den pågående Confederations Cup i fotball og neste års VM i fotball. Brasil satser stort, og bruker i underkant av 90 milliarder kroner på de to fotballmesterskapene.

– Vi trenger et bedre utdanningssystem, sykehus og sikkerhet. Ikke at milliarder brukes på fotball-VM, sier en av demonstrantene i Rio de Janeiro til Sky News.

Mandag kastet demonstrantene i Rio de Janeiro stein mot politiet. Flere politifolk ble skadd, og det ble brukt tåregass, pepperspray og gummikuler for å spre dem, melder BBC. Så mange som 100.000 deltok i demonstrasjonene i storbyen.

I byen Porto Alegro, sør i landet, tente demonstranter på en buss og kastet brannbomber på et tog.

Overdreven maktbruk

Tåregass mot kvinne i Rio de Janeiro

Militærpolitiet bruker tåregass mot demonstrantene. De har fått mye kritikk for overdreven maktbruk.

Foto: Victor R. Caivano / Ap

Også i Belo Horizonte, der den siste kampen i Confederations Cup ble spilt, er det meldt om sammenstøt, skriver NTB.

Selv om demonstranter klatrer opp på taket til nasjonalforsamlingen i Brasilia, forholdt politiet seg rolig.

De ble stående og se på i stedet for å gripe inn mot demonstrantene slik de gjorde i forrige uke. Da ble flere titalls demonstranter skadd i gatekamper, og politiet har i etterkant blitt anklaget for overdreven maktbruk.

Valg neste år

Brasil president Dilma Rousseff sier hun anerkjenner de unges rett til å demonstrere, og sier at fredelige demonstrasjoner er lovlige og en demokratisk rett.

Neste år er det valg igjen i Brasil, og nylig opplevde hun en tilbakegang i oppslutningen. Ifølge Sky News er det første gang siden hun ble valgt til president i 2010.

Demonstrasjoner i Belem

Tusenvis tok til gatene i Belém mandag.

Foto: PAULO SANTOS / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt