Hopp til innhold

G7 enige om nye skatteregler: – Kan ikke støtte oss på system fra 1920-årene

G7-landenes finansministre er enige om en avtale for å skattlegge store, globale selskaper. Målet er å sikre like vilkår og hindre at noen lurer seg unna skatt. Forslaget er likevel ikke godt nok, mener kritikere.

Daniele Franco (Italia), Bruno Le Maire (Frankrike), Chrystia Freeland (Canada), Rishi Sunak (storbritannia), Kristalina Georgieva (Det internasjonale pengefondet), Olaf Scholz (Tyskland), Janet Yellen (USA) under G7-møtet i London.

Daniele Franco (Italia), Bruno Le Maire (Frankrike), Chrystia Freeland (Canada), Rishi Sunak (Storbritannia), Kristalina Georgieva (Det internasjonale pengefondet), Olaf Scholz (Tyskland), Janet Yellen (USA) under G7-møtet i London.

Foto: Henry Nicholls / Reuters / NTB

– Det er stadig klarere at vi i en kompleks global, digitalisert økonomi ikke kan fortsette å støtte oss på et skattesystem som i det store og hele ble skapt i 1920-årene, sier Storbritannias finansminister Rishi Sunak.

Det de har blitt enige om, omtales som en historisk avtale for å tette skattehull.

I tillegg til selskapsskatt på minst 15 prosent, støtter G7-landene tiltak for å sikre at skatt blir betalt der selskapene har kontorer og tjener penger.

Avtalen har som mål å få slutt på det som omtales som et kappløp mot bunnen.

Samtidig kan en global avtale gjøre at færre selskaper flagger ut.

Twittermelding fra USAs finansminister

USAs finansminister Janet Yellen skryter av sine kollegers engasjement for en global selskapsskatt som skal være lik i alle industriland.

Foto: Skjermdump / Twitter

USAs finansminister Janet Yellen skryter av sine kollegers engasjement for en global selskapsskatt som skal være lik i alle industriland.

Foto: Skjermdump / Twitter

Lav skatt

Land har konkurrert seg imellom ved å tilby multinasjonale selskaper og investorer lav skatt og andre unntak for å etablere seg.

Ved å underby hverandre med lavt skattenivå, klarer ikke verdens regjeringer å få inn de pengene de trenger til sykehus, skoler eller gjenreise økonomien etter pandemien.

Finansministrene i verdens sju rikeste demokratiske land sitter nå i London og forbereder neste helgs G7-toppmøte i Cornwall.

Arbeidet om et internasjonalt skattesystem har pågått i over fire år.

Skjermdump av logoen til multinasjonale selskaper

Tidligere har forslag om skattlegging land for land møtt motbør i USA fordi det har vært rettet mot amerikanske giganter. Nye internasjonale skatteregler berører alle multinasjonale selskaper.

Foto: DENIS CHARLET / AFP

Tidligere har forslag om skattlegging land for land møtt motbør i USA fordi det har vært rettet mot amerikanske giganter. Nye internasjonale skatteregler berører alle multinasjonale selskaper.

Foto: DENIS CHARLET / AFP

USAs president Joe Biden har snakket varmt om teksten og fått bred støtte hos mange land og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Biden kommer til G7-møtet som en del av sin første utenlandstur som USAs president.

Selv om G7s toppledere trolig godkjenner avtalen finansministrene har forhandlet fram, kan det ta flere år før intensjonene om en skattereform kommer på plass.

G7 har ingen formell rolle og trolig må skatteendringer godkjennes i nasjonalforsamlinger.

– Et betydelig første steg mot visshet for bedrifter og styrking av folks tillit til et globalt skattesystem, sier Nick Clegg i Facebook om G7-avtalen.

Det er ikke bare amerikanske selskaper som Apple, Amazon, Facebook og Google som kommer til å merke ny global skattepolitikk.

Også andre multinasjonale selskaper som Shell og BP blir berørt.

G7s finansministre

Arbeidsmøte for finansministrene i G7-landene.

Foto: STEFAN ROUSSEAU / AFP

Arbeidsmøte for finansministrene i G7-landene.

Foto: STEFAN ROUSSEAU / AFP

Skattereform

Storbritannia, som vert for G7-møtet, har vært blant pådriverne for global skatt.

Sammen med minstesatsen foreslås en skattereform der de multinasjonale selskapenes overskudd skattlegges i hvert enkelt land.

Irland er blant landene som har lokket til seg giganter som Google og Facebook.

Irland har i dag en av EUs laveste skattesatser med 12,5 prosent, og er imot forslaget.

Skatteparadiser som Jersey, Guernsey, Bahamas, Bermuda, Caymanøyene, Bahrain og De forente arabiske emirater har ingen skatt for selskaper.

Skuffet over forslaget

Organisasjonen Tax Justice Network jobber for et internasjonalt rettferdig skattesystem.

Der er opptatt av at internasjonale selskaper ikke skal slippe unna skatt.

Daglig leder i Tax Justice Network Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen, er likevel skuffet over G7-forslaget.

– For det første er det skattenivået på 15 prosent veldig lavt. Man burde ha gått mye høyere, for eksempel 25 prosent. Og for det andre så er det her et skattesystem som vil fortsette å favorisere de rikeste landene.

Sigrid Klæboe Jacobsen daglig leder i Tax Justice Network Norge

KRITISK: Daglig leder i Tax Justice Network Norge, Sigrid Klæboe Jacobsen.

Foto: Tax Justice Network Norge

Jacobsen mener fattige land, som for eksempel produserer Apple-produkter, ikke vil tjene på en slik skattelov. I stedet vil skatteinntektene gå til de rike landene hvor hovedkontorene er.

Hun er også kritisk til at det er en liten klubb av rike land, i stedet for FN, som legger frem forslag om internasjonale skattesystem som vil angå hele verden.

– Det jo ikke et legitimt system som vil gi et rettferdig utfall, sier Jacobsen.

SISTE NYTT

Siste nytt