Hopp til innhold

Ignorerte råd om sikring av Fukushima

Japanske myndigheter og operatøren av Fukushima-kraftverket ignorerte råd fra amerikanske eksperter om å sikre seg mot radioaktive lekkasjer i 2011, men iverksetter samme plan to år senere.

Inspeksjon ved Fukushima-kraftverket
Foto: Ap

Diskusjonene om hvordan man skulle hindre lekkasjer av radioaktivt grunnvann var i gang allerede i april 2011, uker etter at Japan ble rystet av jordskjelvet og den påfølgende tsunamien.

Amerikanske Nuclear Regulatory Commission (NRC) rådet Tepco, som var ansvarlig for driften av Fukushima-kraftverket, til å få på plass en barriere så fort som mulig.

Operatøren Tepco protesterte imidlertid mot forslaget på grunn av de høye kostnadene, viser et notat som den japanske avisen Asahi har fått tak i.

Ifølge Reuters ble forslaget skissert i et notat til myndighetene to måneder etter jordskjelvet, men ble skrinlagt etter innsigelsene fra Tepco.

Bekymret for markedet

Tepco mente de høye kostnadene kunne skade forbrukertilliten, og ba myndighetene om å ikke forplikte seg til prosjektet.

«Det er en stor mulighet for at markedet vil konkludere med at vi beveger oss ett skritt nærmere konkurs, eller at vi beveger oss i den retningen,» heter det i notatet fra Tepco til den japanske regjeringen.

Tepcos talsmann, Yoshikazu Nagai, sier til Reuters at kostnadene ikke var den eneste grunnen til at forslaget ble lagt på is.

– Forslaget medførte flere tekniske spørsmål som gjorde det uklart hvorvidt det var gjennomførbart. Man var derfor bekymret for at det ville bli ansett som en heftelse og skyve selskapet nærmere konkurs, sier han.

Tepco har også forklart at arbeidet med å hindre lekkasjer var vanskelig de første månedene på grunn av det høye strålingsnivået.

Les også: Dødelig stråling fra Fukushima

Fukushima-anlegget i Japan

Fukushima-anlegget sett fra lufta.

Foto: KYODO / Reuters

Bygger barriere likevel

NRC-ekspertene skal ha anslått at prosjektet ville koste omtrent en milliard dollar.

– Det var innlysende for oss at det var en god del inntrengning av grunnvann på anlegget, og det delte vi med japanske myndigheter. De mente det ikke var snakk om store mengder, sier Charles Castro ved NRC i Tokyo.

Det er bare et par uker siden japanske myndigheter opplyste at de vil bygge en barriere av frossent jordsmonn under bakken for å hindre flere lekkasjer, over to år etter at forslaget fra NRC ble ignorert.

De enorme lekkasjene ble kjent før sommeren, og Tepco innrømmet i august at rundt 300 tonn radioaktivt grunnvann lekker ut i Stillehavet hver dag.

Les: Vil pumpe radioaktivt vann fra Fukushima rett i havet
Les: Gigantlekkasje ved Fukushima

Siste reaktor på dynga

Shinzo Abe på Fukushima-befaring

Statsminister Shinzo Abe på befaring ved Fukushima-kraftverket.

Foto: POOL / Reuters

Statsminister Shinzo Abe var torsdag på besøk i Fukushima for å inspisere tankene som holder mange tusen liter radioaktivt vann.

Abe har beordret en stans i lekkasjene innen utgangen av mars neste år, og har bevilget nesten tre milliarder kroner til arbeidet.

Han har også garantert også overfor IOC at lekkasjene ikke ville påvirke OL i Tokyo 2020.

– Japans fremtid hviler på skuldrene deres. Regjeringen vil tre frem og gjennomføre konkrete tiltak, så nå stoler jeg på dere, sa Abe til de ansatte ved kraftverket.

Abe ga samtidig beskjed om at de to siste reaktorene ved Fukushima Daiichi skal hogges opp. Mandag ble det siste fungerende atomkraftverket i Japan lagt ned.

Les: Siste atomkraftverk i Japan slått av

SISTE NYTT

Siste nytt