Dødelig stråling fra Fukushima

Strålingen fra Fukushima-kraftverket er så kraftig at den kan være dødelig innen noen timer, opplyser japanske myndigheter.

Fukushima

En Tepco-ansatt måler strålingsverdiene rundt vanntankene på Fukushima-anlegget.

Foto: TEPCO / Afp

Japanske myndigheter og operatøren Tepco har jobbet en desperat kamp for å begrense de radioaktive utslippene fra atomkraftverket etter en rekke lekkasjer fra tankene som holder på det radioaktive vannet.

Onsdag opplyser japanske myndigheter at strålingsverdiene i nærheten av lagringstankene på området har nådd en ny topp.

Utslippene er på enkelte steder oppe i 2200 millisievert (mSv) per time, en økning på 20 prosent fra den forrige toppmålingen, skriver The Guardian.

Det betyr at en ubeskyttet person som står i nærheten av tankene vil få en dødelig dose stråling innen noen timer.

Les: Radioaktivitet på vei mot havet

Ifølge myndighetene består strålingen hovedsakelig av betastråler, som i motsetning til gammastråler kan stanses ved hjelp av aluminiumsfolie.

Tre milliarder til oppryddingen

Tepco innrømmet i august at rundt 300 tonn radioaktivt grunnvann lekker ut i Stillehavet hver dag.

Da det ble klart at flere lagringstanker og rør også lekker, hostet japanske myndigheter opp rundt tre milliarder kroner som ble øremerket oppryddingsarbeidet.

Krisetiltakene ble kunngjort tirsdag, og en av planene er å bygge en ugjennomtrengelig, frossen vegg under anlegget for å hindre grunnvannet i å blande seg med den forurensede kjølevæsken.

En slik installasjon vil trolig ikke stå ferdig før i mars 2015.

I mellomtiden vil myndighetene også få fart på et nytt rensesystem som skal kunne fjerne de fleste radioaktive stoffene fra vannet.

Les: Vil pumpe radioaktivt vann fra Fukushima rett i havet
Les: Gigantlekkasje ved Fukushima

Lover drastiske tiltak

Lekkasjen 19. august var blant de ti farligste kjernefysiske hendelsene i verden siden Tsjernobyl i 1986.

Katastrofens omfang har ført til flere krav om at staten må ta over ansvaret med oppryddingsarbeidet, noe som er i ferd med å skje.

Statsminister Shinzo Abe hevder regjeringen har tatt føringen i arbeidet med å løse problemet, og lover flere «resolutte, drastiske tiltak».

Abe i ferd med å legge siste hånd på Tokyos søknad om å få OL i 2020, som skal presenteres for Den internasjonale olympiske komité (IOC) i Buenos Aires førstkommende helg.

– Jeg skal forklare IOC at om sju år, i 2020, vil ikke dette være et problem i det hele tatt, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt