Tokyo får arrangere sommer-OL i 2020

Det ble klart etter avstemningen i Buenos Aires lørdag kveld. Tokyo slo Istanbul og Madrid i kampen om sommerlekene.

Glade vinnere

Jubelen satt løst blant japanerne da det ble kjent at Tokyo skal arrangere sommer-OL i 2020.

Japanerne kunne slippe jubelen løs etter at avtroppende IOK-president Jacques Rogge klokken 22.20 lørdag kveld offentliggjorde at Tokyo skal arrangere sommer-OL i 2020.

Etter at Madrid ble nedstemt tidligere lørdag, valgte 60 av IOK-medlemmene å stemme på Tokyo, mens 36 stemte på Istanbul. Dermed ble det en klar seier til Tokyo.

Den japanske hovedstaden får dermed arrangere sommerlekene for annen gang. Byen var OL-vert også i 1964.

– Alt er under kontroll

Jacques Rogge

IOK-president Jacques Rogge offentliggjør Tokyo som vertsby for sommer-OL i 2020.

Foto: POOL / Reuters

Tokyo greide å overbevise IOK-medlemmene på tross av bekymringer over sikkerheten etter jordskjelvet og tsunamien som skadet atomkraftverket i Fukushima i 2011.

Den siste tiden er det meldt at store mengder radioaktivt vann lekker ut fra kraftverket. En lidenskapelig appell med forsikringer om at situasjonen er under kontroll gjorde susen for Tokyo under presentasjonen lørdag.

– La meg forsikre dere om at situasjonen er under kontroll. Den har aldri forårsaket skader i Tokyo og vil aldre gjøre det, sa statsminister Shinzo Abe.

Norges IOK-medlem Gerhard Heiberg var blant dem som stilte oppfølgingsspørsmål om situasjonen i Fukushima.

– Du bør se forbi overskriftene og studere fakta. I dag spiller unge gutter fotball under Fukushimas blå himmel, og de ser mot framtiden, ikke mot fortiden, sa Abe.

Investerer 48 milliarder

Tokyos Ol-søknad støtter seg til et konsept for kompakte leker i to soner. 85 prosent av idrettsanleggene er innen en radius av åtte kilometer fra OL-landsbyen.

Søkersjefen Masato Mizuno lovet også IOK-medlemmene «de høyeste TV-seertall i OL-historien».

15 arenaer er allerede på plass, mens 11 nye må bygges. Den nye OL-stadion skal bygges på stedet der stadion fra lekene i 1964 var.

Tokyo har godt utviklet infrastruktur, men beregner å investere 21 milliarder kroner på idrett og 27 milliarder på infrastruktur for å avvikle lekene om sju år.

Tyrkia håpet å bli første muslimske land som fikk lekene, men Istanbul nådde ikke opp i finalen. Presentasjonen lørdag handlet i stor grad om at tildeling til Istanbul ville kunne fremme fred i Midtøsten.

Madrid røk tidlig

Madrid røk ut av kampen om å bli vertsby for olympiske sommerleker i 2020 i første stemmerunde i Buenos Aires lørdag.

Tokyo fikk flest stemmer da IOK-medlemmene stemte første gang, mens det var helt likt mellom Madrid og Istanbul.

Det måtte derfor avvikles en ny avstemning om hvilken av de to byene som skulle ryke ut.

Istanbul vant den kampen 49-45 og fikk utfordre Tokyo i finalen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prince Felipe of Spain

Prins Felipe av Spania og statsminister Mariano Rajoy får ikke gleden av å arrangere sommer-OL i Madrid i 2020.

Foto: MARCOS BRINDICCI / Reuters

Overraskende

Dette kom som en stor overraskelse for Madrid, som blant mange har vært favoritten til å få arrangere sommerlekene.

Dermed hjelper det lite at fire av fem spanjoler ønsket OL i Madrid, og at verdens beste fotballspiller Lionel Messi har jobbet for å få lekene til Spania.

Madrids skjebne minner om da Chicago røk ut i første runde i avstemningen om 2016-lekene. Da ble Rio de Janeiro en høyst overraskende vinner.

Store folkemengder var ute i gatene i Madrid i håp om å få feire tildelingen av sommerlekene. Meldingen om at byen var utslått ble møtt med sjokkert stillhet, samtidig med at det begynte å regne.

Madrid søkte om sommerlekene også i 2012 og 2016, og en stor del av investeringene i anlegg og infrastruktur er allerede gjort.

Tidligere lørdag fikk alle de tre søkerbyene avholde en 45 minutters presentasjon for å argumentere for sitt kandidatur. 97 av de 103 IOK-medlemmene er stemmeberettiget i avstemningen.

Siste nytt

 • NM-semifinalene klare

  Elverum og ØIF Arendal møtes ikke i NM-semifinalene i håndball. ØIF tar imot Halden, mens Elverum må reise til Oslo for å møte Bækkelaget. Semifinalene spilles 14. november. Finalen går i Oslo Spektrum i romjula.

  Elverum-spiller Lukas Sandell
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Bendtner selger huset i Trondheim

  Adressa melder torsdag at Bendtner selger huset sitt i Trondheim. Nå spekuleres det i om danskens tid i Rosenborg er over. Bendtner kjøpte huset i 2017 for 18 millioner.

  RBK-ledelsen er ordknappe vedrørende betydningen av hussalget

  Nicklas Bendtner
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Russisk klubb utestengt

  Den russiske toppklubben Rubin Kazan må klare seg uten europaspill i én sesong for brudd på fotballens økonomiske fair play-regler. Klubben ligger i øyeblikket på femteplass i hjemlig serie.

  Russia Soccer WCup Kazan
  Foto: Nikolay Alexandrov / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag