Normal

Frykter at sikkerhetsstyrkene kan storme Morsi-tilhengere i dag

Etter over én måned med demonstrasjoner fryktes det kraftige sammenstøt i Kairo hvis sikkerhetsstyrker i dag griper inn mot de nær permanente leirene som tilhengere av president Morsi har opprettet i Kairo.

Morsi-tilhengere

Tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Morsi på plassen ved Rabaa al-Adawiya-moskeen.

Foto: Amr Abdallah Dalsh / Reuters

Tilhengere av den avsatte presidenten, Mohamed Morsi, har i over én måned vært samlet i to leire, der de ha opphold seg døgnet rundt.

I Egypt sier anonyme kilder innen politiet og innenriksdepartementet til flere utenlandske medier at sikkerhetsstyrkene nå kommer til å omringe leirene for å få en slutt på demonstrasjonene.

Nyhetsbyråene AP og Reuters, i tillegg til BBC, har alle fått samme beskjeder fra sine kilder.

Tusenvis samlet med kvinner og barn

Demonstrantene er samlet i to forskjellige protestleirer i hovedstaden Kairo.

Den største av den ligger ved Rabaa al-Adawiya-moskeen og den andre på al-Nahda-plassen.

Tusenvis av Morsi-tilhengere har barrikadert seg i leirene, der det blant annet er opprettet feltsykehus, mediesenter, kunstutstillinger.

Senest søndag kveld spilte demonstrantene en spontan fotball kamp ved Rabaa al-Adawiya-moskeen.

Demonstrantene sier at de ikke vil forlate leirene før president Morsi er gjeninnsatt som president.

Da strømmen plutselig gikk natt til søndag, brøt det ifølge nyhetsbyrået AFP ut panikk i leirene fordi demonstrantene trodde en politiaksjon var i gang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Morsi-tilhengerne

Tilhengere av den avsatte presidenten Mohamed Morsi har også tatt med seg barn til den permanente demonstrantleiren på plassen ved Rabaa al-Adawiya-moskeen.

Foto: Asmaa Waguih / Reuters

Ramadan og Id er over

Egypts nye makthavere har gjentatte ganger advart mot at protestleirene vil bli tømt etter den muslimske høytiden Id er over.

Høytiden, som ble feiret i helgen, markerer slutten på fastemåneden ramadan.

Morsi-tilhengere

Barn av Morsi-tilhengere leker på husker på plassen ved Rabaa al-Adawiya-moskeen.

Foto: Asmaa Waguih / Reuters

– Sikkerhetsstyrker vil bli utplassert rundt leirene ved daggry som en start på prosedyrene som til slutt skal føre til en rydding av leirene, sier en kilde i sikkerhetstjenestene til nyhetsbyrået Reuters.

En annen kilde i sikkerhetstjenestene forteller at beslutningen om å gå til aksjon ble tatt under et møte i innenriksdepartementet søndag.

– Det vil skje gradvis. Vi kommer til å kunngjøre hva vi gjør skritt for skritt, sier en kilde i innenriksdepartementet til AFP.

Demonstranter strømmer til

Frykten for at sikkerhetsstyrkene skal slå til har ført til at flere demonstranter har strømmet til leirene de siste timene.

Inngangene til leirene forsvares nå av demonstranter som har tatt på seg motorsykkelhjelmer og mange av dem er bevæpnet med store køller.

Det er bygget barrikader av sandsekker og stein som er revet ut opp fra fortauet.

Ifølge Sveriges Radios korrespondent har demonstrantene også sveiset sammen stålskjold som kan rulles frem for å beskytte dem mot skudd.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt