Frykter slåsskamper i gatene når resultatene kommer

ATHEN (NRK): I Athen er «nei»-tilhengerne mest synlige mens søndagens skjebnesvangre folkeavstemning pågår. Men splittelsen i folket er stor, og mange frykter hva som kan skje i morgen når resultatene kommer inn.

Hellas avstemning

I Stemmelokalene ved Kaniggos-plassen er stemningen rolig, men for kort tid siden var det ampert da en ja-tilhenger skjelte ut en nei-tilhenger for klistremerkene hun brukte inne i lokalene. Mange grekere er nå redd for at animositeten skal føre til slåsskamper når resultatene blir kjent.

Foto: Su Thet Mon / NRK

«Nai» (ja) eller «oxi» (nei). Det er svarene grekerne skal avgi når de søndag skal stemme for eller imot de internasjonale kreditorenes kutt- og reformforslag for landet.

Det er tilsynelatende flere synlige OXI-tilhengere ute i Athens gater. De har også langt flere plakater og graffiti på veggene, og OXI-klistremerker på klær.

Hellas avstemning

OXI-tilhengerne har flere plakater i gatene, og virker å være litt mer synlige i Athen enn Nai-tilhengerne.

Foto: Su Thet Mon / NRK

En mann NRK traff på spekulerte om dette er fordi det er mer «stigmatiserende» å gå med NAI-effekter, ettersom OXI-siden har støtten fra regjeringen, som tross alt er folkevalgt. Men det er vanskelig å få bekreftet de spekulasjonene.

Ved stemmelokalene på en skole ved Kaniggos-plassen samler folk seg for å avgi sin stemme. Det er en del folk på plass, men køen er ikke lang ved stemmeurnene og glir raskt. Stemningen er rolig, men at nervene er i høyspenn hos folk, er det ingen tvil om.

For like før var det langt mer opphetet i lokalene, da en dame fra ja-siden høylytt skjelte ut en annen dame fordi hun gikk med OXI-klistremerke inne i lokalene. Det var ifølge den opprørte NAI-kvinnen ikke lov.

– Familier er delt

Birgitta Papastavrou

Birgitta Papastavrou er klar på at ja er det beste alternativet.

Foto: Su Thet Mon / NRK
Poppy Kalogepoulou

Poppy Kalogepoulou sier at barna hennes ikke ser noen fremtid i Hellas og vurderer å flytte. Hun stemmer nei.

Foto: Su Thet Mon / NRK

De siste meningsmålingene før valget viste at det er nærmest dødt løp mellom ja- og nei-siden, og splittelsen i folket er stor.

– Jeg er redd for å tenke på hva som kan skje etter valget. Jeg er redd for at folk kommer til å slåss i gatene, og gå mot hverandre. Det er familier som er delt. Folk har blitt presset hardt i mange år, sier Birgitta Papastavrou til NRK.

Hun selv skal stemme «ja», og er overbevist om at det er det beste for Hellas. Dersom «nei» vinner, frykter Papastavrou isolasjon for hennes land.

– Regjeringen ønsker å forlate EU, men de skjønner ikke hvilken følger det vil få å bli isolert fra resten av Europa med land rundt oss som ikke er veldig vennlige, sier hun.

– Vi som stemmer ja tenker på morgendagen. Vi tenker på at Hellas ikke skal bli isolert, og føler EU er en sterk støtte.

Hun mener at folket ikke ser farene ved at OXI-siden vinner, og sier de ikke har fått det forklart godt nok hva et «nei» vil bety.

– Folk vil ha noe annerledes, men det betyr ikke at det er bedre. Det er en reaksjon, ikke en positiv tanke, sier hun.

– Kanskje bedre utenfor EU

Hellas avstemning

«1939-1944 500.000 grekere drept. Nei til den nye tyske brutaliteten.» Enkelte går så langt som å sammenligne dagens Tyskland og EU med nazistene.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Men det er kanskje ikke så rart at Poppy Kalogepoulou vil ha noe annerledes. Hun skal stemme nei og sier at situasjonen i landet de siste fem årene har ødelagt livet hennes.

– Jeg mistet jobben, min tidligere partners apotek er i ruiner. Problemene førte til slutt til at vi måtte skille oss, forteller hun til NRK.

– Tusenvis av mennesker tar sitt eget liv i Hellas. Skoler har ikke nok lærere, sykehus har ikke nok leger eller sykesøstre.

Hennes to døtre har flere års høyere utdanning, men jobber nå for henholdsvis 200 og 500 euro i måneden.

– De klarer ikke å se en fremtid her i Hellas, og vil dra til et annet europeisk land. For å kunne ha et liv, ha et eget hjem, en familie, barn. For å kunne ha drømmer, sier Kalogepoulou.

Hun vet ikke hva fremtiden blir dersom «nei» vinner, men håper det blir bedre. Hun sier hun ikke vil leve som en slave lenger, men som et menneske.

– Kanskje det ikke er så ille utenfor EU, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt