Hopp til innhold

– Jeg er redd for «ja», jeg er redd for «nei»

Folkeavstemningen deler venner og familier i Hellas. I familien Danikoglou fra Athen har medlemmene forskjellig syn på hvilken retning Hellas bør ta i den skjebnesvangre.

Greece Divided Family

Dimitra Danikoglou og hennes sønn Nikolas har tatt forskjellige valg søndag. Dimitra skal ikke stemme, mens Nikolas skal stemme ja.

Foto: Spyros Tsakiris / Ap

Søndag morgen åpnet valglokalene der grekerne skal stemme for eller imot de internasjonale kreditorenes kutt- og reformforslag for landet.

Når grekerne nå skal si ja eller nei til betingelsene for en ny låneavtale, handler folkeavstemningen i manges øyne om euroens skjebne i Hellas. Men de vet egentlig ikke hvilken fremtid de stemmer på.

Hellas' statsminister, Alexis Tsipras, har oppfordret det greske folk til å stemme nei til kreditorenes vilkår. Opposisjonen ønsket i utgangspunktet ingen folkeavstemning, og ber folk stemme ja.

Europa holder pusten mens det ventes på resultatene av folkeavstemningen. Et klart bilde vil først komme rundt klokken 21 lokal tid søndag kveld.

– Som om noen ber meg velge hvordan jeg skal dø

– Jeg er redd for «ja», jeg er redd for «nei», sier Dimitra Danikoglou (48) til nyhetsbyrået AP.

Greece Divided Family

Alexandra Danikoglou kommer til å stemme nei fordi hun er lei av at de rike landene kontrollerer Hellas.

Foto: Spyros Tsakiris / Ap

Dimitra kommer ikke til å stemme i morgen. Begge alternativene skremmer henne for mye.

– Det er som om noen ber meg velge hvordan jeg skal dø, sier hun.

Situasjonen i hennes familie er illustrerende for landet som helhet, og splittelsen i folket når det gjelder hva man skal stemme ved det skjebnesvangre valget.

Ektemannen Dimitris skal stemme «ja» fordi han frykter at Hellas vil være i fare dersom det går ut av EU. Det samme gjør sønnen Nikolas (23). Deres datter Alexandra (20) skal derimot stemme «nei» fordi hun er lei av at de rikere nasjonene herser med Hellas.

– Det er fryktelig å gå ut av eurosonen, men jeg vil gjøre noe annerledes. Jeg vil gjøre motstand. Jeg vil ikke at alle disse store landene skal kontrollere oss, sier hun.

De siste meningsmålingene før valget viste at det er nærmest dødt løp mellom ja- og neisiden. Ja-siden har en knapp ledelse på de fleste målingene, men eksperter sier det er for tidlig å mene noe om utfallet.

Frykter krig

Familien er samlet rundt frokostbordet i sin leilighet i Athen, hvor det diskuteres ivrig.

Greece Divided Family

Dimitris føler seg tvunget til å stemme ja.

Foto: Spyros Tsakiris / Ap

Men de er alle enige om at de må stå sammen som en familie for å komme gjennom den tøffe tiden deres land går gjennom, selv om de har forskjellige oppfatninger på hvilken vei Hellas bør ta.

– Jeg er tvunget til å stemme «ja» fordi jeg vil bli i eurosonen og EU. Jeg kan ikke se for meg Hellas utenfor Europa, og jeg tror ikke vi kan bli værende der om vi stemmer «nei».

– Vi har EUs beskyttelse. Det er et stort og beskyttende sosialt system, og det trenger vi. Vi må bli værende for politiske og økonomiske grunner også.

Men han legger også til at Europa har laget store problemer for Hellas, og mener at landets gjeld «ikke er rett, og er umulig å betale».

Nikolas Danikoglou vil stemme «ja» for å ha muligheten til fortsatt å forhandle med EU, en mulighet han frykter forsvinner dersom «nei» vinner. Han mener at situasjonen i landet nå er så ille, at han frykter voldelige konflikter, og i verste fall krig.

– Jeg føler spenningen på jobb, på kafeer, i gatene. Folk krangler hele tiden. Jeg blir virkelig redd av den nåværende situasjonen. De vil skape krig i folket, greker mot greker. Folk er delt 50/50 nå. Hva skjer dagen etter vaget, spør han.

SISTE NYTT

Siste nytt