Hopp til innhold

Frykter Norge havner i diplomatisk «skamme­krok»

Norges anerkjennelse av Palestina bekymrer tidligere ambassadør til Israel, Jon Hanssen-Bauer. Israel truer med alvorlige konsekvenser.

Jon Hanssen-Bauer

SKEPTISK: Jon Hanssen-Bauer, Norges tidligere ambassadør til Israel, mener Norge bommer på timingen når vi anerkjenner Palestina som stat.

Foto: Cicilie Sigrid Andersen / NRK

Onsdag annonserte statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Norge fra 28. mai vil anerkjenne Palestina som en selvstendig stat.

– Når vi anerkjenner Palestina, kan vi med større tyngde oppfordre andre land til å støtte oppbyggingen av en palestinsk stat, og vi kan holde den palestinske staten ansvarlig, sa Støre.

Samme dag reagerte Israel med å varsle at de henter hjem sin ambassadør fra Norge.

Israel og Palestina 1949

De rosa feltene viser palestinske områder fra 1949 frem til 1967. Gaza var da okkupert av Egypt. Vestbredden var okkupert av Jordan.

Når Norge nå anerkjenner Palestina som egen stat, er det disse grensene Norge mener staten Palestina og staten Israel bør basere seg på, med Jerusalem som delt hovedstad og med åpning for avtaler om landbytte.

Israel og Palestina i dag

De rosa feltene viser de palestinske områdene i dag. I Gaza pågår krigen for fullt mellom Israel og Hamas.

På Vestbredden viser de rosa områdene hvilke områder som er palestinskstyrte og delvis palestinskstyrte. De mørkeblå områdene er underlagt israelsk kontroll.

Grafikk: Eirik Kirkaune, NRK / KARTDATA FRA OPENSTREETMAP

Les også Israel hentar heim diplomatar frå Irland og Noreg

Israels ambassadør Avi Nir-Feldklein.
Oslo 20231107. Israels ambassadør Avi Nir-Feldklein på den israelske ambassaden i Oslo. Foto: Emilie Holtet / NTB

Bekymrer tidligere ambassadør

Det virker som det er for dårlig forberedt, sier Jon Hanssen-Bauer, Norges tidligere ambassadør til Israel til NRK.

Han roser Støres retorikk og kunngjøringen av anerkjennelsen av Palestina.

Støre gjorde en utmerket jobb i å forklare den norske posisjonen.

Samtidig synes han anerkjennelsen bærer preg av å være lite gjennomtenkt og med dårlig timing.

Hadde vi for eksempel fått med oss Frankrike, Tyskland eller Storbritannia og laget et felles fremstøt med anerkjennelsen, tror jeg det ville blitt tatt imot mye bedre i Israel, og også blant palestinerne. Nå er dette helt avhengig av hvordan oppfølgingen blir de neste dagene og ukene i Europa, sier Hanssen-Bauer.

Les også Den palestinske ambassadøren om anerkjenninga: – Eit lys i denne mørke tunnelen

Marie Antoinette Sedin

Den palestinske ambassadøren kaller anerkjenningen et lys i en mørk tunnel, mens den israelske ambassadøren gjentok sitt budskap om at Norge er et av de mest Israel-fiendtlige landene i verden.

Norge har koordinert med andre land

Norges anerkjennelse av Palestina er grundig planlagt og gjennomtenkt over tid, sammen med flere nærstående land. Det opplyser utenriksminister Espen Barth Eide til NRK.

– Når det gjelder timingen så mener jeg den er helt riktig. Den er koordinert med flere andre land. Vi har sterkt inntrykk av at flere andre land vil følge etter i tillegg, sier Eide.

Utenriksminister Espen Barth Eide på pressekonferansen der han og statsminister Jonas Gahr Støre kunngjorde at Norge anerkjenner Palestina som egen stat.

Utenriksminister Espen Barth Eide på pressekonferansen der han og statsminister Jonas Gahr Støre kunngjorde at Norge anerkjenner Palestina som egen stat.

Foto: Erik Flaaris Johansen / NTB

Utenriksministeren sier timingen også er koordinert med den arabiske fredsvisjonen. Norge og flere europeiske land skal i møte med arabiske land om dette til helgen. Eide sier regjeringen ønsker å gi et signal om at det fortsatt er mulig med en tostatsløsning.

Han trekker også frem Spania, som et viktig land Norge har samarbeidet med både nå og også tidligere, allerede før Oslo-prosessen på det tidlige 90-tallet.

– Når det gjelder Israels reaksjoner, så var de omtrent som ventet. Vi visste at den sittende regjeringen i Israel, som er den mest høyreorienterte regjeringen i Israels historie, og som ikke har noen planer om noen forhandlet løsning nå, ikke ville like dette.

Les også Noreg anerkjenner Palestina

espen barth eide og Mahmud Abbas i kvar sin stol. palestinsk flagg bak dei. begge har p å dress og smiler.

Truer med alvorlige konsekvenser

Torsdag raser Israel videre mot Norge, Irland og Spania, som alle onsdag varslet at de vil anerkjenne Palestina som stat.

– Det vil bli ytterligere alvorlige konsekvenser for relasjonene med landene deres etter beslutningen de fattet, sier en høytstående tjenesteperson i det israelske utenriksdepartement i en uttalelse.

Uttalelsen kom etter et møte med ambassadørene fra de tre landene. Israelsk UD sier ikke hva alvorlige konsekvensene blir.

Israels utenriksminister Israel Katz i et møte i FNs sikkerhetsråd 11. mars 2024 om krigen i Gaza.

Israels utenriksminister Israel Katz i et møte i FNs sikkerhetsråd 11. mars 2024 om krigen i Gaza.

Foto: Bebeto Matthews / AP

Det var Israels utenriksminister som Israel Katz sørget for å få kalt ambassadørene inn på teppet, for å vise dem en video av israelske kvinner som tas til fange av Hamas.

– De bestemte seg for å gi en gullmedalje til morderne og voldtektsmennene i Hamas. Vi vil vise dem hvilken forvridd avgjørelse regjeringene deres har tatt, sa Katz onsdag.

Les også Anerkjennelse på avgrunnens rand

A Palestinian woman walks past a house destroyed by an Israeli strike, amid the ongoing conflict between Israel and the Palestinian Islamist group Hamas, in Rafah, southern Gaza Strip May 22, 2024.

Frykter «skammekrok»

– Det vi betaler for utspill som kommer til feil tid, er syv år i skammekroken, sier Hanssen-Bauer.

Han viser til da Sverige anerkjente Palestina i 2014, og den politiske radiostillheten mellom Israel og Sverige som fulgte.

Der bør ikke Norge komme, men det er dit vi er på vei akkurat nå. Det bekymrer meg stort.

Utenriksminister Eide er mer bekymret for krigen i Gaza og mindre bekymret for forholdet mellom Norge og Israel.

Vi er en venn av Israel, men vi er uenig med den sittende regjering om veien videre. Og vi har gjort dette fordi vi tror det er riktig. Og så har Israel reagert., sier Eide.

Vi regner med at relasjonene normaliserer seg over tid. Men vi er mer opptatt av å videre til fred i Midtøsten.

Når ikke opposisjonen

Den tidligere ambassadøren er videre bekymret over hvordan Israel tok imot den norske anerkjennelsen.

Det er helt som forventet at Netanyahu-regjeringen reagerer kraftig, men jeg ser ingen tegn til at vi når frem til den moderate opposisjonen i Israel med tiltaket nå, sier Hanssen-Bauer, og legger til:

– Norge har i for lang tid snakket mot Israel, og i for liten grad med og til den moderate opposisjonen. Det er et problem og en utfordring, synes jeg, i tiden fremover.

Hanssen-Bauer sier det er nettopp opposisjonen man må nå frem til om man vil få gjennomslag i Knesset for en selvstendig palestinsk stat.

Det er veldig vanskelig nå. Det traumet de er påført etter 7. oktober gjør det veldig, veldig vanskelig å nå frem, tror Hanssen-Bauer.

Utenriksminister Eide understreker at Norge har et bredt sett av kontakter inn mot Israel.

– Hvis man med opposisjonen mener de som tror på en tostatsløsning, så er jo de for tiden ganske svekket, dessverre.

– Vi har gjort dette for å løfte opp de palestinske myndighetene, som er det motsatte av Hamas. Dette er en gjennomtenkt handling.

Les også Israels ambassadør: – Norge er et av de mest fiendtlige landene

israel-ambassade-1

Hør siste podkast fra NRKs utenriksredaksjon:

SISTE NYTT

Siste nytt