Dommer i French-saken: – Vi er klare

KINSHASA (NRK.no): – Vi er klare til å gjennomføre og saken kan være over i løpet av noen dager. Det sier dommer Serge Kabondo i Kinshasa til NRK.no. Advokat Hans Marius Graasvold sier Joshua French er i bedre form og at han håper saken er over på noen dager.

Dommer Serge Kabondo i Kongo-saken

Dommer Serge Kabondo sier til NRK at han er klar til å komme i gang med rettssaken mot Joshua French.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Drapstiltalte Joshua French

Joshua French er tiltalt for å ha drept kameraten Tjostolv Moland.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Graasvold kom til den kongolesiske hovedstaden Kinshasa i lørdag og besøkte French i fengselet søndag. Advokaten møter NRK etter en lang dag med flere møter, der han også har hatt samtaler med representanter fra norsk UD.

– Vi kommer nok til å be om at saken skal gjennomføres, jeg tror French er i god nok form til det, sier Graasvold til NRK.

Rettssaken mot French i militærfengslet Ndolo i Kinshasa skulle ha startet 7. januar i år. Behandlingen ble først utsatt på grunn av tolkeproblemer, og deretter på grunn av nordmannens helsetilstand.

Dommeren er klar

Dommer Serge Kabondo sier at han er klar til å komme i gang med denne saken.

– Det er ikke dommeren som har sørget for utsettelser, det er det partene som har gjort. Jeg har ikke blitt informert om den tiltaltes helsetilstand og om han er form til å stille, men jeg regner med å bli det mandag ettermiddag, sier han til NRK.no.

– Hva tenker du om oppmerksomheten rundt denne saken?

– Det vil ikke jeg som dommer kommentere. Nå håper jeg bare vi får gjennomført som planlagt. Vi har jo allerede tapt to-tre uker på utsettelsene, sier han.

Kabondo sier at han har notert seg at en norsk ekspert skal vitne, men at saken må begynne med den tiltaltes forklaring og at French da må være i form til å gjennomføre.

Lange dager

Graasvold tror at saken kommer til å være over i løpet av to, tre, kanskje fire dager.

– Det hender at retten holder på helt til klokka 21 om kvelden, men i dette tilfelle kommer vi til å be om at man ikke går ut over vanlig kontortid, for å si det sånn. Vi mener det er viktig av hensyn til helsa til Joshua French.

Både kongolesisk og norsk helsepersonell har siden sist undersøkt French' helse.

Under siste rettsmøte sa aktor Katenda Nkulu at han regnet med å få helserapporten samme kveld. Men Hans Marius Graasvold har ikke sett noe til den. Nkulu sa til NRK forrige uke at han vil legge denne rapporten fram når saken igjen skal opp på tirsdag.

Kripos reiser til Kongo

Torsdag fikk to norske leger undersøke French sammen med tre kongolesiske leger. Graasvold har snakket med dem i dag og skal ha nye samtaler med dem igjen i dag.

– Når jeg har snakket med både dem og French en gang til mandag, kommer vi til å bestemme om vi mener at saken kan føres på tirsdag, sier Graasvold.

Kripos var kalt inn som vitner til rettssaken, men dro hjem til Norge da saken ble utsatt. De vil også denne gangen reise til Kinshasa.

– De kommer hit til Kinshasa mandag kveld. Dette er jo et svært sentralt vitne i denne saken. Både for å få forklart Kripos sin egen rapport og for å vise sammenhengen mellom den norske og den kongolesiske rapporten. Det er ikke store uoverensstemmelser der, men det er viktig at Kripos blir hørt.

Håper å få vitne

Det er Arne Stray Pedersen fra Norsk Folkehelseinstitutt som skal vitne for Kripos.

I forrige runde var det noe usikkert om Kripos ville få slippe til som vitne, men Graasvold har tro på at ting skal gå etter planen nå. Om det eventuelt blir andre vitner, vil man se an avhengig av hvor mange vitner aktor kan velge å føre.

Den endelige vitnelisten er foreløpig ikke klar.

– Jeg håper vi er ferdig i løpet av torsdagen. Vi kommer til å be retten ta hensyn til at French fortsatt trenger hvile slik at dagene ikke blir altfor lange, sier Graasvold til NRK.

French har siden sist han møtte i retten blitt skjermet for pressen og ikke latt seg intervjue.

Hans Marius Graasvold

Hans Marius Graasvold håper rettssaken mot Joshua French kan være ferdig på torsdag.

Foto: Marit Kolberg / NRK
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt